loader
Foto

„Prezenţe româneşti în Italia”, la Televiziunea Română

Proiectul editorial dedicat celei mai mari comunităţi româneşti din străinătate, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, i-a adus în prim plan pe românii care s-au realizat şi integrat în societatea italiană.

 

Prezențe românești în Italia

„S-au născut în România, trăiesc în Italia, iar apartenența la ambele ţări le-a dat un sentiment al libertăţii. Se simt cetăţeni ai lumii şi Televiziunea Română îi onorează. Sunt românii care scriu istorie, într-un fel sau altul, în diferite domenii. Este misiunea Televiziunii Publice să prezinte reuşitele personalităţilor care s-au integrat în spaţiul cultural din ţările de adopţie, dar în acelaşi timp şi-au păstrat ataşamentul faţă de cultura şi tradiţiile poporului român”, declară Preşedintele-Director General al TVR, Dan Cristian Turturică.

Timp de 10 seri consecutiv, începând din 11 noiembrie 2022, telespectatorii din toată lumea au putut urmări poveşti care inspiră la TVR Internaţional.

Printre protagoniştii filmaţi în luna octombrie pentru cele 10 episoade ale seriei „Prezenţe româneşti în Italia” se regăsesc: Cătălina Oana Curceanu, cercetător principal la cel mai mare institut de cercetare în domeniul fizicii fundamentale din Italia, unde descifrează misterele particulelor subatomice, contribuind la o revoluţie ştiinţifică în plină desfăşurare; Luminiţa Ţăranu, artist plastic consacrat, stabilită de 35 de ani la Roma şi pentru care „lumea este un peisaj, un spaţiu absolut deschis în care trăim cu toţii şi ne mişcăm, dintr-un spaţiu geografic în altul, şi în acelaşi timp dintr-o stare de spirit în alta”; Adrian Pînzaru, violonist şi profesor de vioară la Accademia di Musica di Pinerolo din Torino, care organizează evenimente culturale şi colaborează cu ansambluri artistice din toată lumea; Alina Pascariu, antrenoare de gimnastică la Torino, fostă membră a lotului olimpic al României, pregătește acum copii pentru lotul olimpic de tineret al Italiei; Daniela Movileanu, campioana Italiei la şah în 2016, cu studii doctorale în domeniul migraţiei; Roxana Roman, antreprenoarea decorată în 2018 de preşedintele Italiei, pentru „contribuţia sa în afirmarea valorii legalităţii”; Roxana Trifan, medic radiolog, cu realizări remarcabile la Torino, unde activitatea sa este apreciată; sora Emilia Jitaru, călugăriţa care joacă fotbal în Naţionala Surorilor catolice din Roma; Aurora Martin, profesoară de limba română la Institutul de Studii Orientale din Vatican şi activistă pentru drepturile omului, fondatoarea „Muzeului mobil al sclaviei moderne”.

Seria „Prezenţe româneşti în Italia”, realizată de Anca Berlogea Boariu şi Claudia Nedelcu Duca şi coordonată de Mihaela Crăciun și Corina Dobre, a putut fi urmărită la TVR Internaţional în perioada 11 - 20 noiembrie, la ora 22.00 (luni-vineri) şi la ora 21.00 (sâmbătă şi duminică), dar şi pe platforma tvrplus.ro.

Acest proiect a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

22:00 Gala umorului

Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Producător Cosmin Dumitru

23:15 PHOENIX. HAR/JAR

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri