loader
Foto

„Prezenţe româneşti în Italia”, la Televiziunea Română

Proiectul editorial dedicat celei mai mari comunităţi româneşti din străinătate, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, i-a adus în prim plan pe românii care s-au realizat şi integrat în societatea italiană.

 

Prezențe românești în Italia

„S-au născut în România, trăiesc în Italia, iar apartenența la ambele ţări le-a dat un sentiment al libertăţii. Se simt cetăţeni ai lumii şi Televiziunea Română îi onorează. Sunt românii care scriu istorie, într-un fel sau altul, în diferite domenii. Este misiunea Televiziunii Publice să prezinte reuşitele personalităţilor care s-au integrat în spaţiul cultural din ţările de adopţie, dar în acelaşi timp şi-au păstrat ataşamentul faţă de cultura şi tradiţiile poporului român”, declară Preşedintele-Director General al TVR, Dan Cristian Turturică.

Timp de 10 seri consecutiv, începând din 11 noiembrie 2022, telespectatorii din toată lumea au putut urmări poveşti care inspiră la TVR Internaţional.

Printre protagoniştii filmaţi în luna octombrie pentru cele 10 episoade ale seriei „Prezenţe româneşti în Italia” se regăsesc: Cătălina Oana Curceanu, cercetător principal la cel mai mare institut de cercetare în domeniul fizicii fundamentale din Italia, unde descifrează misterele particulelor subatomice, contribuind la o revoluţie ştiinţifică în plină desfăşurare; Luminiţa Ţăranu, artist plastic consacrat, stabilită de 35 de ani la Roma şi pentru care „lumea este un peisaj, un spaţiu absolut deschis în care trăim cu toţii şi ne mişcăm, dintr-un spaţiu geografic în altul, şi în acelaşi timp dintr-o stare de spirit în alta”; Adrian Pînzaru, violonist şi profesor de vioară la Accademia di Musica di Pinerolo din Torino, care organizează evenimente culturale şi colaborează cu ansambluri artistice din toată lumea; Alina Pascariu, antrenoare de gimnastică la Torino, fostă membră a lotului olimpic al României, pregătește acum copii pentru lotul olimpic de tineret al Italiei; Daniela Movileanu, campioana Italiei la şah în 2016, cu studii doctorale în domeniul migraţiei; Roxana Roman, antreprenoarea decorată în 2018 de preşedintele Italiei, pentru „contribuţia sa în afirmarea valorii legalităţii”; Roxana Trifan, medic radiolog, cu realizări remarcabile la Torino, unde activitatea sa este apreciată; sora Emilia Jitaru, călugăriţa care joacă fotbal în Naţionala Surorilor catolice din Roma; Aurora Martin, profesoară de limba română la Institutul de Studii Orientale din Vatican şi activistă pentru drepturile omului, fondatoarea „Muzeului mobil al sclaviei moderne”.

Seria „Prezenţe româneşti în Italia”, realizată de Anca Berlogea Boariu şi Claudia Nedelcu Duca şi coordonată de Mihaela Crăciun și Corina Dobre, a putut fi urmărită la TVR Internaţional în perioada 11 - 20 noiembrie, la ora 22.00 (luni-vineri) şi la ora 21.00 (sâmbătă şi duminică), dar şi pe platforma tvrplus.ro.

Acest proiect a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

16:00 Ora regelui

*Imaginea și povestea Reginei Maria a României au ajuns în fermecătorul Château de la Buzine-Maison des cinématographies de la Méditerranée. Consulatul General al României la Marsilia a fost gazda unui eveniment în care personalitatea impunătoare a Reginei Maria a fost prezentată publicului francez. Momentul a fost dedicat totodată legăturilor culturale francofone și contribuției reginei la istoria comună a țărilor europene.

*România a dobândit statutul de aliat în coaliția nord-atlantică, în 2004. De-a lungul celor 20 de ani de apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică, țara noastră s-a implicat activ în misiunile NATO, iar în prezent, contribuie la consolidarea apărării Flancului Estic. La întâlnirea cu ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu le-au vorbit celor prezenți despre modul în care Familia Regală a conlucrat cu 16 guvernări românești succesive, pe parcursul celor aproape trei decenii, pentru a aprofunda, în societatea românească și în mediul transatlantic, înțelegerea aportului României la NATO și la Uniunea Europeană.

*Principele Nicolae, al doilea fiu al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, s-a întors acasă definitiv, odihnindu-se pe vecie, alături de Familia Sa, la Catedrala Regală de la Curtea de Argeș. Istoricul Adrian Niculescu evocă personalitatea și activitatea din exil a Principelui Regent al României. Adrian Niculescu este profesor de istorie contemporană, scriitor, traducător și inițiator al Institutului Național pentru Memoria Exilului Românesc.

Realizator Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

(redifuzare)

16:45 Gala umorului (R)

Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Producător Cosmin Dumitru

(Reluare)
 
Turismul rural, model de dezvoltare al satului românesc

Vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Investiți în România!" la TVR Internațional, marți, 30 iulie, de la ora 21:00.

Abordarea modernă a sarcinii

Abordarea modernă a sarcinii

publicat: duminică, 28 iulie 2024

În ediția de luni, 29 iulie, a emisiunii ”Un doctor pentru dumneavoastră” aflăm despre pregătirea sarcinii, etapele-cheie în monitorizarea ...

Carmen Târnoveanu și invitații săi vă așteaptă într-un București de vară

Sezonul estival „Dăruiește Românie!" continuă, vineri de vineri, de la ora 20.00, în direct, la TVR3. Românii din străinătate pot urmări ...

 

#tvri