loader
Foto

”Prezenţe româneşti în Italia”: Roxana Trifan, medic radiolog, Torino

Poveştile românilor din Italia au continuat la TVR Internaţional cu medicul radiolog Roxana Trifan, luni, 14 noiembrie, ora 22:00, ora României. Proiectul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. | VIDEO

 

Prezențe românești în Italia

Realizatoarea Claudia Nedelcu Duca împreună cu echipa ei, directorul de imagine Ştefan Stan şi asistentul Grig Stoica, au aflat povestea Roxanei care încă din copilărie îşi dorea să facă bine.

După primii 3 ani de medicină la Universitatea din Timişoara, deşi şi-ar fi dorit să ajungă în Franţa, şi-a urmat părinţii la Torino, unde aceştia munceau de mai mulţi ani pentru o viaţă mai bună.

A ajuns în Italia înainte de integrarea României în Uniunea Europeană şi la început nu i-a fost uşor. Era singura româncă de la Universitatea de medicină din Torino, dar profesorii şi colegii au ajutat-o să se integreze.

(w882)

Viaţa ei este acum în Italia, are doi copii şi părinţii care o susţin. Printre pacienţi are şi mulţi români care sunt foarte fericiţi când li se vorbeşte în limba maternă. Astfel, ea este bucuroasă că poate oferi un ajutor în plus.

Şi dr. Roxana Trifan se consideră un cetăţean al lumii. Acasă pentru ea este Italia, dar îi este dor de România. Ea visează să facă voluntariat în zonele defavorizate ale planetei.

S-au născut în România, trăiesc în Italia, iar apartenența la ambele ţări le-a dat un sentiment al libertăţii. Se simt cetăţeni ai lumii şi Televiziunea Română îi onorează. Sunt românii care scriu istorie, într-un fel sau altul, în diferite domenii.

Proiectul editorial dedicat celei mai mari comunităţi româneşti din străinătate, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, îi aduce în prim plan pe românii care s-au realizat şi integrat în societatea italiană.

Seria „Prezenţe româneşti în Italia”, proiect sprijinit de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, realizată de Anca Berlogea Boariu şi Claudia Nedelcu Duca şi coordonată de Mihaela Crăciun si Corina Dobre, va putea fi urmărită la TVR Internaţional în perioada 11 – 20 noiembrie, la ora 22.00 (luni-vineri) şi la ora 21.00 (sâmbătă şi duminică), dar şi pe platforma tvrplus.ro.

(w882)

 

 

23:15 Dragii nostri aflati despre noi

Filmul documentar este o proiecție casnica și socio-culturala a omului din Romania anilor 80, eliberata de contextul politic. E un mijloc de teleportare, o capsula a timpului prin care spectatorul este purtat intr-o perioada nu foarte indepartata, dar totuși atat de diferita fața de cea de azi, urmarind viața obișnuita, cotidiana, a romanilor de atunci. Cel mai mult ne dorim sa starnim interesul generațiilor care nu știu aproape nimic despre acea perioada, tineri care n-au mai mult de 25 de ani.

Realizator Ana Preda

Producator Diana Dumitru

0:35 Copiii spun (R)

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

(Reluare)
 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri