”Prezenţe româneşti în Italia”: Luminiţa Ţăranu, artist vizual
sâmbătă, 12 noiembrie 2022
O zi într-o expoziție alături de Luminiţa Ţăranu, sâmbătă, 12 noiembrie, de la ora 21:00, la TVRi. Un proiect realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, dedicat celei mai mari comunităţi româneşti din străinătate. |VIDEO
luminita taranu

Stabilită de 35 de ani la Roma, Luminița Tăranu este un artist plastic remarcabil, cu numeroase expoziții personale sau participări în expoziții de grup. Prin lucrările ei, artista explorează raportul dintre prezent și trecut, dintre scriitură și pictură, găsind noi forme de scriere în imagine.

Luminiţa Ţăranu este un cetățean al lumii. Pentru ea, lumea este un peisaj, un spațiu absolut deschis în care trăim cu toții. În acest peisaj trăim și ne mișcăm, dintr-un spațiu geografic în altul și în același timp dintr-o stare de spirit în alta.

S-a născut în România și în același timp a trăit în Italia. Aparține ambelor țări dar în realitate această apartenență i-a dat un sentiment al libertății.

A observat că există spații geografice cu care noi avem o energie în comun. Mergând prin lume se găsesc spații cu care simți că ai o legătură puternică şi crede că este legătura noastră cu lumea pe care fiecare dintre noi o are.

Conisderă că Italia este țara cu cel mai valoros patrimoniu artistic şi se simte împlinită aici.

(w640) luminita m

„A descompune lumea în fragmente, a recompune fragmente ale lumii într-un act unic, acesta este scopul final al acestei picturi. Totul despre ceea ce trăiește în noi, pulsează, se agită și agită conștiința noastră este conținut în operele pe care Luminița Țăranu, cu o ordine tautologică și compulsivă, le prezintă cu această ocazie. O provocare pe care această expoziție și-o asumă și care ne face să devenim martori activi ai unei cercetări care, înainte de a fi estetică, este etică, sau de ordin moral.

Omul, corpul lui, animalele, mediul înconjurător, clima, materia din care fiecare organism se compune și își are originea, este analizat aici ca și cum ar fi pe masa unui anatomopatolog, atât este de clară secțiunea de spațiu pe care fiecare subiect este destinat să o ocupe în această lume”, spune despre expoziţie Alessandro Masi, critic și istoric de artă, profesor de „Istoria Artei Contemporane” și de „Management al Patrimoniului Cultural”.

Anca Berlogea Boariu şi Claudiu Petringenaru au fost la expoziţia personală de arte vizuale a Luminiţei Ţăranu intitulată Itineraria, la Muzeul Civic „Umberto Mastroianni”, Marino, lângă Roma.

(w640) luminita t

Seria „Prezenţe româneşti în Italia”, realizată de Anca Berlogea Boariu şi Claudia Nedelcu Duca şi coordonată de Mihaela Crăciun și Corina Dobre, poate fi urmărită la TVR Internaţional în perioada 11 – 20 noiembrie, la ora 22.00 (luni-vineri) şi la ora 21.00 (sâmbătă şi duminică), dar şi pe platforma tvrplus.ro.

(w640)

Proiectul editorial dedicat celei mai mari comunităţi româneşti din străinătate a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

 • 13:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 14:00
  Info Plus
 • 14:30
  Identitate Basarabia
  Producător Violeta Gorgos Studioul teritorial Iaşi
 • 14:55
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 15:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * 160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 15:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 16:00
  5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu
  Ep. 102-106 Realizator Irina Ifrimache
 • 16:30
  Gări de poveste
  * Garile Olteniei Partea I Producător Rafael Udrişte
 • 17:20
  Exclusiv în România
  Prezentator Cristian Tabără Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu (redifuzare)
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Carina Muller, Vadim Cheptanaru Producători: Irina Bejenaru, Ruslan Grabari Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:30
  Retrospectiva săptămânii
  Emisiune de analiză şi retrospectivă a ştirilor săptămânii Prezinta Svetlana Gore Producător Irina Bejenaru
 • 19:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * Adrian Pînzaru-violonist, Torino Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 19:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Daniela Movileanu-campioana Italiei la şah în 2016, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 20:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 20:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:45
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 20:55
  Concert extraordinar pop-simfonic Paul Surugiu-Fuego
  Cu: Orchestra Metropolitană Bucureşti şi corul Accoustic, dirijor Daniel Jinga, Producător Codruța Prunariu
 • 23:00
  Teatru TV
  * Apostolul Bologa , după Pădurea spânzuraților de Liviu Rebreanu O poveste despre eroi, frici, speranțe și iubire! Cu: Mihai Stănescu-Apostolul Bologa, Alexandru Repan-Iosif Bologa, Răzvan Vasilescu-Karg, Cristi Iacob-Klapka, Demeter Andras-Varga, Adrian Titieni-Boteanu, Ion Haiduc-Vidor, Marius Bodochi-Pretorul, Bogdan Nechifor-Cervenko, Mihai Bica-Gross, Andreea Vasile-Ilona, Meda Victor-Marta, Andrada Fuscaș-Maria Bologa, Mircea Postelnicu-Svoboda, George Constantinescu-Preotul militar, Albert Demeter-Apostol Bologa copil Director de imagine Daniel Şerbănică Editare Dragoş Smărăndescu Costume Bristena de Satmaari Scenografie decor Raluca Chelaru Muzica Matei Bucur Mihăescu Ilustraţia muzicală Mihaela Constantinescu Producător Claudia Nedelcu Duca Adaptarea si regia artistica Dominic Dembinski Dintr-un spațiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireș japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povestește drumul său de la beznă la lumina învierii. Amintirile lui devin filmul Apostolul Bologa. Un sfânt care (ne) povestește, dincolo de moarte-sfinții și eroii, nu mor niciodată, nu-i așa?-o aventură în care cei de azi ne putem recunoaște, ne putem vedea spaimele și urma de curaj, depășindu-ne zona de confort istoric actual. Redactor George Mladen Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR
 • 00:40
  Portret
  * In memoriam Valeria Gagealov Realizator Daniela Ciolan
 • 01:10
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 01:15
  Vineri seară în direct
  Moderator Kyrie Mendel Producător Bogdan Stănescu
 • 02:10
  Prezenţe româneşti în Italia
  *160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca
 • 02:35
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 03:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 03:45
  Info Diaspora
  Realizator Aura Iosif
 • 03:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 04:00
  Iarna bobocilor
  Film * România, 1977 Regia Mircea Moldovan Scenariul Petre Sălcudeanu Cu: Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, Carmen Galin, Sebastian Papaiani, Constantin Diplan Comedie. În satul Viişoara are loc un fenomen cel puţin ciudat: au dispărut bărbaţii ! Fiindcă n-au mai suportat “tirania” Varvarei, soţia primarului, ei au preferat să plece şi să se angajeze la o altă fabrică. Astfel, primarul Toderaş e nevoit să rămână pe post de “om bun la toate” şi, de parcă toate astea n-ar fi fost de ajuns, în sat îşi face apariţia un personaj care dă totul peste cap. Tocmai de aceea, Varvara se gândeşte la o măsură radicală… Redactor Marian Nicola Drepturi online: simulcast cu emisia TV, exclusiv pe site-ul tvrplus.ro
 • 05:35
  Izolaţi în România
  *Best of Producător Dite Dinesz