„Prezențe românești în Italia”: Aurora Martin și șansele la normalitate | VIDEO
miercuri, 16 noiembrie 2022
Proiectul „Prezențe românești în Italia” ne-a făcut cunoștință cu Aurora Martin, profesoară de limbă și cultură română la Institutul Pontifical Oriental din Vatican și activistă pentru drepturile femeilor. Miercuri, 16 noiembrie, de la ora 22.00, la TVRi.

Un proiect realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, dedicat celei mai mari comunități românești din străinătate. Seria a început la TVR Internațional pe 16 noiembrie, de la ora 22:00, ora României.

„Ca absolvent de filologie, ești pregătit sa profesezi într-o mare varietate de domenii!" - Acesta este îndemnul pe care Aurora Martin l-a primit la sfârșitul facultății. Nu și-a trădat prima dragoste, ba chiar a cultivat-o, ajungând, prin Institutul Limbii Române, să predea astăzi Limba și cultura română la Institutul Pontifical Oriental din Vatican.

(w500)

Și-a diversificat studiile, însă, în zona drepturilor femeii, implicându-se, la nivel academic, instituțional și al organizării comunitare, pentru a clinti ceva din mentalitatea patriarhală și pentru a atrage atenția asupra nevoii de siguranță a fetelor și femeilor, atât în spațiul intim, cât și în spațiul public. Fetele și femeile migrante, pe de o parte, fetele și femeile din satele românești, de cealaltă parte, sunt încă cele două necunoscute ale României (de multe ori rămase în mod voit - și confortabil - necunoscute), pe care Aurora Martin le-a avut în vedere, atunci când a inițiat un proiect unic în Uniunea Europeană, Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne. Astfel, nu numai că a ajuns în sate în care nu se cunoaște sensul cuvântului muzeu, dar a reușit să organizeze comunitățile locale în jurul nevoii de a proteja fetele și femeile de promisiunile traficanților, promisiuni tentante în comunități lipsite de mijloace financiare, educație și informație.

(w640)

Aflându-se acum în Italia, Aurora încearcă să aducă în atenția autorităților italiene faptul că este mai eficient să se implice în programe de conștientizare a fenomenului în satele din țările de origine, pentru a eradica sclavia modernă în Italia. Prin toate eforturile sale, își susține convingerea că Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne trebuie extins atât la nivel național, cât și în SE Europei și în Balcani.

Dialogul Ancăi Berlogea Boariu cu Aurora Martin ne deschide o poartă spre a înțelege cine sunt și de ce învață limba română un număr destul de mare de italieni, dar și spre cine sunt românii care predau la Vatican și care este sprijinul pe care îl acordă Ambasadele României și Institutul Limbii Române pentru promovarea limbii și culturii române în peninsulă. Predând la unul dintre cele 7 lectorate susținute de Institutul Limbii Române în Italia, și singurul din Vatican, Aurora Martin are ca studenți viitori preoți, cercetători sau alți profesori, între care și Antonio Ricci, cercetător principal la Institutul IDOS, specializat pe studiul migrației, pasionat de România și un apărător al statutului românilor în Italia

„Antonio Ricci a fost o revelație, timpul este întotdeauna prea scurt, ca să stau de vorbă cu el. Chiar anul acesta, în februarie, a lansat o carte, „Rădăcini la jumătate”. Este o carte așteptată, care vine ca un răspuns la problematica migrației și la abordarea migrației într-un context socio-politic ce ne provoacă pe toți," spune Aurora Martin, care a și discutat cu el, în pauză, despre ultimele statistici publicate recent de centrul lor de studii, privitor la migranții din Italia.

Să predea limba română în Vatican nu e simplu, dar în spatele tuturor profesorilor de limba română există structuri care îi susțin și, în primul rând, cele două Ambasade.

„Ca profesor de limba română, față de România, aici e mai dificil; nu există acea baie lingvistică, pe care studenții străini veniți în România și-o însușesc automat; e mai greu să găsesc spectacole, dar am ajutorul internetului. Și, în plus, pot să spun că Ambasada României în Italia și Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, ambele organizează evenimente la care este invitat și publicul italian, așa încât îi trimit pe studenții mei să se bucure de contextul viu românesc."

Aurora Martin, activistă și cercetătoare ea însăși, nu este la Roma numai la catedră, ci și de cealaltă parte a catedrei.

„Una dintre provocările pe care le oferă acest oraș este platforma culturală. Iar eu, care vin dintr-o generație căreia i-a lipsit posibilitatea de a studia în altă țară, îmi doresc să profit cât mai mult de prezența aici."

(w500)

În prezent, termină un masterat despre drept, economie și interculturalitate în migrație și dorește să înceapă un al doilea doctorat.

***

Seria „Prezenţe româneşti în Italia”, realizată de Anca Berlogea Boariu şi Claudia Nedelcu Duca şi coordonată de Mihaela Crăciun și Corina Dobre, poate fi urmărită la TVR Internaţional în perioada 11 - 20 noiembrie, la ora 22.00 (luni-vineri) şi la ora 21.00 (sâmbătă şi duminică), dar şi pe platforma tvrplus.ro.

Acest proiect a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

 • 13:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 14:00
  Info Plus
 • 14:30
  Identitate Basarabia
  Producător Violeta Gorgos Studioul teritorial Iaşi
 • 14:55
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 15:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * 160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 15:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 16:00
  5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu
  Ep. 102-106 Realizator Irina Ifrimache
 • 16:30
  Gări de poveste
  * Garile Olteniei Partea I Producător Rafael Udrişte
 • 17:20
  Exclusiv în România
  Prezentator Cristian Tabără Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu (redifuzare)
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Carina Muller, Vadim Cheptanaru Producători: Irina Bejenaru, Ruslan Grabari Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:30
  Retrospectiva săptămânii
  Emisiune de analiză şi retrospectivă a ştirilor săptămânii Prezinta Svetlana Gore Producător Irina Bejenaru
 • 19:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * Adrian Pînzaru-violonist, Torino Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 19:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Daniela Movileanu-campioana Italiei la şah în 2016, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 20:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 20:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:45
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 20:55
  Concert extraordinar pop-simfonic Paul Surugiu-Fuego
  Cu: Orchestra Metropolitană Bucureşti şi corul Accoustic, dirijor Daniel Jinga, Producător Codruța Prunariu
 • 23:00
  Teatru TV
  * Apostolul Bologa , după Pădurea spânzuraților de Liviu Rebreanu O poveste despre eroi, frici, speranțe și iubire! Cu: Mihai Stănescu-Apostolul Bologa, Alexandru Repan-Iosif Bologa, Răzvan Vasilescu-Karg, Cristi Iacob-Klapka, Demeter Andras-Varga, Adrian Titieni-Boteanu, Ion Haiduc-Vidor, Marius Bodochi-Pretorul, Bogdan Nechifor-Cervenko, Mihai Bica-Gross, Andreea Vasile-Ilona, Meda Victor-Marta, Andrada Fuscaș-Maria Bologa, Mircea Postelnicu-Svoboda, George Constantinescu-Preotul militar, Albert Demeter-Apostol Bologa copil Director de imagine Daniel Şerbănică Editare Dragoş Smărăndescu Costume Bristena de Satmaari Scenografie decor Raluca Chelaru Muzica Matei Bucur Mihăescu Ilustraţia muzicală Mihaela Constantinescu Producător Claudia Nedelcu Duca Adaptarea si regia artistica Dominic Dembinski Dintr-un spațiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireș japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povestește drumul său de la beznă la lumina învierii. Amintirile lui devin filmul Apostolul Bologa. Un sfânt care (ne) povestește, dincolo de moarte-sfinții și eroii, nu mor niciodată, nu-i așa?-o aventură în care cei de azi ne putem recunoaște, ne putem vedea spaimele și urma de curaj, depășindu-ne zona de confort istoric actual. Redactor George Mladen Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR
 • 00:40
  Portret
  * In memoriam Valeria Gagealov Realizator Daniela Ciolan
 • 01:10
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 01:15
  Vineri seară în direct
  Moderator Kyrie Mendel Producător Bogdan Stănescu
 • 02:10
  Prezenţe româneşti în Italia
  *160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca
 • 02:35
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 03:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 03:45
  Info Diaspora
  Realizator Aura Iosif
 • 03:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 04:00
  Iarna bobocilor
  Film * România, 1977 Regia Mircea Moldovan Scenariul Petre Sălcudeanu Cu: Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, Carmen Galin, Sebastian Papaiani, Constantin Diplan Comedie. În satul Viişoara are loc un fenomen cel puţin ciudat: au dispărut bărbaţii ! Fiindcă n-au mai suportat “tirania” Varvarei, soţia primarului, ei au preferat să plece şi să se angajeze la o altă fabrică. Astfel, primarul Toderaş e nevoit să rămână pe post de “om bun la toate” şi, de parcă toate astea n-ar fi fost de ajuns, în sat îşi face apariţia un personaj care dă totul peste cap. Tocmai de aceea, Varvara se gândeşte la o măsură radicală… Redactor Marian Nicola Drepturi online: simulcast cu emisia TV, exclusiv pe site-ul tvrplus.ro
 • 05:35
  Izolaţi în România
  *Best of Producător Dite Dinesz