loader
Foto

”Prezenţe româneşti în Italia”: Adrian Pînzaru, violonist, Torino

Seria ”Prezențe românești în Italia” a continuat vineri, 18 noiembrie, de la ora 22:00, la TVR Internațional, cu violonistul Adrian Pînzaru. Proiectul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

 

Prezențe românești în Italia

Director artistic al Festivalului Roero Cultural Events, care în 2023 va ajunge la a treia ediție, Adrian Pînzaru este profesor de vioară la Accademia di Musica di Pinerolo din Torino. A colaborat cu Cvartetele „Tokio”, „Borodin”, „Smetana”, Cvartetul „Italian” etc.

Născut în 1974, a început să studieze vioara de la o vârstă fragedă la Iaşi cu Calistrat Catargiu şi Natalia Epur, iar la Bucureşti a fost elevul maestrului Ştefan Gheorghiu şi al Marianei Sârbu. Este stabilit în Italia din 1993.

(w882)

Ideea organizării unui eveniment dedicat muzicii de cameră, Roero Cultural Events a luat naștere în perioada dramatică de lockdown în Italia, în 2020. Administrația publică din Guarene, un mic oraș istoric din zona Roero, în provincia Cuneo, i-a cerut să creeze un festival capabil să reflecte noul curs al politicii de dezvoltare a turismului: de la turismul de masă la turismul cultural.

Un turism capabil atât să aducă bogăție, cât și să aprecieze frumusețile unui teritoriu care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Acestă noua viziune a reprezentat o schimbare radicală, o metamorfoză. Acest concept a inspirat și numele primei ediții: Metamorphosen.

(w882)

Ajuns la a treia ediție, Festivalul se va extinde datorită unui nou proiect intitulat Quartet and Chamber Music Forum Pre-Festival, eveniment dedicat tinerilor artiști, care va avea atât o parte performativă, cât și una didactică.

***

S-au născut în România, trăiesc în Italia, iar apartenența la ambele ţări le-a dat un sentiment al libertăţii. Se simt cetăţeni ai lumii şi Televiziunea Română îi onorează. Sunt românii care scriu istorie, într-un fel sau altul, în diferite domenii.

Proiectul editorial dedicat celei mai mari comunităţi româneşti din străinătate, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, îi aduce în prim plan pe românii care s-au realizat şi integrat în societatea italiană.

Seria „Prezenţe româneşti în Italia”, proiect sprijinit de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, realizată de Anca Berlogea Boariu şi Claudia Nedelcu Duca şi coordonată de Mihaela Crăciun si Corina Dobre, va putea fi urmărită la TVR Internaţional în perioada 11 – 20 noiembrie, la ora 22.00 (luni-vineri) şi la ora 21.00 (sâmbătă şi duminică), dar şi pe platforma tvrplus.ro.

 

1:05 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Best of

Invitată Doina Cosman

Emisiune de Eugenia Vodă

2:00 Antidot la uitare (R)

*Edmond Deda

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri