Prezențe românești în Italia
Prezențe românești în Italia
Proiectul editorial, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, îi aduce în prim plan pe românii care s-au realizat şi integrat în societatea italiană.

Timp de 10 seri consecutiv, începând din 11 noiembrie 2022, telespectatorii din toată lumea vor putea urmări poveşti care inspiră la TVR Internaţional.

„S-au născut în România, trăiesc în Italia, iar apartenența la ambele ţări le-a dat un sentiment al libertăţii. Se simt cetăţeni ai lumii şi Televiziunea Română îi onorează. Sunt românii care scriu istorie, într-un fel sau altul, în diferite domenii. Este misiunea Televiziunii Publice să prezinte reuşitele personalităţilor care s-au integrat în spaţiul cultural din ţările de adopţie, dar în acelaşi timp şi-au păstrat ataşamentul faţă de cultura şi tradiţiile poporului român”, declară Preşedintele-Director General al TVR, Dan Cristian Turturică.

Printre protagoniştii filmaţi în luna octombrie pentru cele 10 episoade ale seriei „Prezenţe româneşti în Italia” se regăsesc: Cătălina Oana Curceanu, cercetător principal la cel mai mare institut de cercetare în domeniul fizicii fundamentale din Italia, unde descifrează misterele particulelor subatomice, contribuind la o revoluţie ştiinţifică în plină desfăşurare; Luminiţa Ţăranu, artist plastic consacrat, stabilită de 35 de ani la Roma şi pentru care „lumea este un peisaj, un spaţiu absolut deschis în care trăim cu toţii şi ne mişcăm, dintr-un spaţiu geografic în altul, şi în acelaşi timp dintr-o stare de spirit în alta”; Adrian Pînzaru, violonist şi profesor de vioară la Accademia di Musica di Pinerolo din Torino, care organizează evenimente culturale şi colaborează cu ansambluri artistice din toată lumea; Alina Pascariu, antrenoare de gimnastică la Torino, fostă membră a lotului olimpic al României, pregătește acum copii pentru lotul olimpic de tineret al Italiei; Daniela Movileanu, campioana Italiei la şah în 2016, cu studii doctorale în domeniul migraţiei; Roxana Roman, antreprenoarea decorată în 2018 de preşedintele Italiei, pentru „contribuţia sa în afirmarea valorii legalităţii”; Roxana Trifan, medic radiolog, cu realizări remarcabile la Torino, unde activitatea sa este apreciată; sora Emilia Jitaru, călugăriţa care joacă fotbal în Naţionala Surorilor catolice din Roma; Aurora Martin, profesoară de limba română la Institutul de Studii Orientale din Vatican şi activistă pentru drepturile omului, fondatoarea „Muzeului mobil al sclaviei moderne”.

Seria „Prezenţe româneşti în Italia”, realizată de Anca Berlogea Boariu şi Claudia Nedelcu Duca şi coordonată de Mihaela Crăciun si Corina Dobre, va putea fi urmărită la TVR Internaţional în perioada 11 – 20 noiembrie, la ora 22.00 (luni-vineri) şi la ora 21.00 (sâmbătă şi duminică), dar şi pe platforma tvrplus.ro.

***

Acest proiect a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Arhiva articole
„Prezenţe româneşti în Italia”: Daniela Movileanu, Roma | VIDEO
sâmbătă, 19 noiembrie 2022
Seria „Prezențe românești în Italia” a continuat duminică, 20 noiembrie, de la ora 21:00, la TVRI, cu Daniela Movileanu, campioana Italiei la șah în 2016. Proiectul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
„Prezenţe româneşti în Italia”: sora Emilia Jitaru | VIDEO
sâmbătă, 19 noiembrie 2022
Seria „Prezențe românești în Italia” a continuat sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 21:00, la TVRI, cu sora Emilia Jitaru, atacant la Naționala de fotbal a surorilor catolice.
”Prezenţe româneşti în Italia”: Adrian Pînzaru, violonist, Torino
vineri, 18 noiembrie 2022
Seria ”Prezențe românești în Italia” a continuat vineri, 18 noiembrie, de la ora 22:00, la TVR Internațional, cu violonistul Adrian Pînzaru. Proiectul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Eveniment TVRi. Prezențe româneşti în Italia
joi, 17 noiembrie 2022
Vineri, 18 noiembrie, de la ora 19.00, la TVR Internațional, am vorbit cu Elena Ciobanu și Radu Traian Rarău, din Sicilia, despre performanță și tradiții culturale menținute de românii din afara granițelor.
„Prezențe românești în Italia”- 160 de ani de diplomație | VIDEO
joi, 17 noiembrie 2022
Proiectul „Prezențe românești în Italia” ne-a prilejuit sărbătorirea a 160 de ani de diplomație românească, joi, 17 noiembrie, de la ora 22.00, la  TVR Internațional.
„Prezențe românești în Italia”: Aurora Martin și șansele la normalitate | VIDEO
miercuri, 16 noiembrie 2022
Proiectul „Prezențe românești în Italia” ne-a făcut cunoștință cu Aurora Martin, profesoară de limbă și cultură română la Institutul Pontifical Oriental din Vatican și activistă pentru drepturile femeilor. Miercuri, 16 noiembrie, de la ora 22.00, la TVRi.
”Prezenţe româneşti în Italia”: Roxana Roman, o poveste care inspiră | VIDEO
marţi, 15 noiembrie 2022
Proiectul ”Prezențe românești în Italia” a continuat la TVR Internațional marţi, 15 noiembrie, de la ora 22:00, cu Roxana Roman.
”Prezenţe româneşti în Italia”: Roxana Trifan, medic radiolog, Torino
luni, 14 noiembrie 2022
Poveştile românilor din Italia au continuat la TVR Internaţional cu medicul radiolog Roxana Trifan, luni, 14 noiembrie, ora 22:00, ora României. Proiectul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. | VIDEO
”Prezenţe româneşti în Italia”: Alina Pascariu, antrenor de gimnastică
duminică, 13 noiembrie 2022
Poveştile românilor din Italia au continuat, la TVRi, cu Alina Pascariu, antrenor de gimnastică, pe 13 noiembrie, ora 21:00, ora României. Proiectul este  realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. | VIDEO
”Prezenţe româneşti în Italia”: Luminiţa Ţăranu, artist vizual
sâmbătă, 12 noiembrie 2022
O zi într-o expoziție alături de Luminiţa Ţăranu, sâmbătă, 12 noiembrie, de la ora 21:00, la TVRi. Un proiect realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, dedicat celei mai mari comunităţi româneşti din străinătate. |VIDEO
”Prezenţe româneşti în Italia”: Cătălina Oana Curceanu, fizician
vineri, 11 noiembrie 2022
Un proiect realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, dedicat celei mai mari comunităţi româneşti din străinătate. Seria a început la TVR Internațional pe 11 noiembrie, de la ora 22:00, ora României. | VIDEO  
„Prezenţe româneşti în Italia”, la Televiziunea Română
vineri, 11 noiembrie 2022
Proiectul editorial dedicat celei mai mari comunităţi româneşti din străinătate, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, i-a adus în prim plan pe românii care s-au realizat şi integrat în societatea italiană.
 • 13:00
  Tezaur folcloric
  Prezintă Gheorghiţa Nicolae Producător Roxana Pletea Popuşoi
 • 13:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 14:00
  Info Plus
 • 14:30
  Identitate Basarabia
  Producător Violeta Gorgos Studioul teritorial Iaşi
 • 14:55
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 15:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * 160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 15:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 16:00
  5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu
  Ep. 102-106 Realizator Irina Ifrimache
 • 16:30
  Gări de poveste
  * Garile Olteniei Partea I Producător Rafael Udrişte
 • 17:20
  Exclusiv în România
  Prezentator Cristian Tabără Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu (redifuzare)
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Carina Muller, Vadim Cheptanaru Producători: Irina Bejenaru, Ruslan Grabari Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:30
  Retrospectiva săptămânii
  Emisiune de analiză şi retrospectivă a ştirilor săptămânii Prezinta Svetlana Gore Producător Irina Bejenaru
 • 19:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * Adrian Pînzaru-violonist, Torino Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 19:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Daniela Movileanu-campioana Italiei la şah în 2016, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 20:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 20:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:45
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 20:55
  Concert extraordinar pop-simfonic Paul Surugiu-Fuego
  Cu: Orchestra Metropolitană Bucureşti şi corul Accoustic, dirijor Daniel Jinga, Producător Codruța Prunariu
 • 23:00
  Teatru TV
  * Apostolul Bologa , după Pădurea spânzuraților de Liviu Rebreanu O poveste despre eroi, frici, speranțe și iubire! Cu: Mihai Stănescu-Apostolul Bologa, Alexandru Repan-Iosif Bologa, Răzvan Vasilescu-Karg, Cristi Iacob-Klapka, Demeter Andras-Varga, Adrian Titieni-Boteanu, Ion Haiduc-Vidor, Marius Bodochi-Pretorul, Bogdan Nechifor-Cervenko, Mihai Bica-Gross, Andreea Vasile-Ilona, Meda Victor-Marta, Andrada Fuscaș-Maria Bologa, Mircea Postelnicu-Svoboda, George Constantinescu-Preotul militar, Albert Demeter-Apostol Bologa copil Director de imagine Daniel Şerbănică Editare Dragoş Smărăndescu Costume Bristena de Satmaari Scenografie decor Raluca Chelaru Muzica Matei Bucur Mihăescu Ilustraţia muzicală Mihaela Constantinescu Producător Claudia Nedelcu Duca Adaptarea si regia artistica Dominic Dembinski Dintr-un spațiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireș japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povestește drumul său de la beznă la lumina învierii. Amintirile lui devin filmul Apostolul Bologa. Un sfânt care (ne) povestește, dincolo de moarte-sfinții și eroii, nu mor niciodată, nu-i așa?-o aventură în care cei de azi ne putem recunoaște, ne putem vedea spaimele și urma de curaj, depășindu-ne zona de confort istoric actual. Redactor George Mladen Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR
 • 00:40
  Portret
  * In memoriam Valeria Gagealov Realizator Daniela Ciolan
 • 01:10
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 01:15
  Vineri seară în direct
  Moderator Kyrie Mendel Producător Bogdan Stănescu
 • 02:10
  Prezenţe româneşti în Italia
  *160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca
 • 02:35
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 03:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 03:45
  Info Diaspora
  Realizator Aura Iosif
 • 03:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 04:00
  Iarna bobocilor
  Film * România, 1977 Regia Mircea Moldovan Scenariul Petre Sălcudeanu Cu: Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, Carmen Galin, Sebastian Papaiani, Constantin Diplan Comedie. În satul Viişoara are loc un fenomen cel puţin ciudat: au dispărut bărbaţii ! Fiindcă n-au mai suportat “tirania” Varvarei, soţia primarului, ei au preferat să plece şi să se angajeze la o altă fabrică. Astfel, primarul Toderaş e nevoit să rămână pe post de “om bun la toate” şi, de parcă toate astea n-ar fi fost de ajuns, în sat îşi face apariţia un personaj care dă totul peste cap. Tocmai de aceea, Varvara se gândeşte la o măsură radicală… Redactor Marian Nicola Drepturi online: simulcast cu emisia TV, exclusiv pe site-ul tvrplus.ro
 • 05:35
  Izolaţi în România
  *Best of Producător Dite Dinesz