loader
Foto

A doua emigrare

Povești spectaculoase ale românilor care s-au întors din străinătate.

 

Galerie foto

 

Mihaela Crăciun

Sâmbătă, ora 19:00, pe TVR Internațional

A doua emigrare există în grila de programe a TVR  încă din 2015 și a strâns de-a lungul timpului povești de viață pline de emoție, implicare și dăruire ale românilor care au avut curajul să trăiască în străinătate și, la un moment dat, să se întoarcă în România. Emisiunea pune accentul pe modul în care acești români curajoși au făcut față provocărilor aduse în viața lor de adaptarea la mentalități și culturi noi, la învățarea în scurtă vreme a unei limbi străine. Provocările au continuat și la întoarcerea în țară. De cele mai multe ori, lucrurile nu au mers de la sine, dar experiența de viață departe de țara în care s-au născut i-a ajutat pe cei mai mulți dintre românii întorși din străinătate să pună pe picioare afaceri de succes, proiecte sociale și comunitare, folosindu-se de experiența lor în străinătate.

***

Emisiunea prezintă povești de viață ale românilor care au ales să se revină acasă, după ce au cunoscut experiență emigrării și pune accentul pe modul în care  aceștia au făcut față provocărilor destinului, pe diferențele culturale dintre societățile în care și-au trăit viață și cea românească.

Întoarcerea în țară după o absența lungă nu este de cele mai multe ori o “sosire acasă” ci o nouă provocare a vieții care  pune serioase probleme de reintegrare în sânul unei comunități care a mers mai departe și a unui sistem de care fie au “fugit”, fie le ridică bariere acum la revenire. De fapt, de multe ori  aici  trăiesc de “o a două emigrare”, încercând să se readapteze la o societate care s-a schimbat între timp și care nu îi primește cu brațele deschise.

Teamă de a nu își pierde aici agoniseala strânsă atât de  greu printre străini, birocrația stufoasă, neîncrederea și chiar invidia cu care sunt priviți de multe ori de cei din jur îi fac să se simtă “outsideri”.  Mai mult ideile de afaceri de succes pe care încearcă să le dezvolte în România se izbesc de obstacole la care nu se așteptau și de multe ori riscă falimentul iar entuziasmul reîntoarcerii se transformă în lacrimi amare.

Și totuși din lecția emigrării au învățat să fie mai puternici și  să nu se lase doborâți iar cei mai mulți reușesc să implementeze aici idei și afaceri care i-au impresionat în alte state. Sunt convinși că prin exemplul propriu o să schimbe  ceva și o să scrie viitorul.

Pandemia de COVID-19  nu a făcut decât să pună o presiune în plus pe tot acest proces de reintegrare și așa stresant. În acest sezon punem accentul pe modul în care i-a afectat această pandemie și soluțiile pe care le-au găsit pentru a o depăși.

14:30 Info Diaspora (R)

* Donaţia. Tipuri de donaţii;

Regimul juridic al monumentelor istorice;

Recunoaşterea studiilor făcute în străinatate;

Informaţii despre practica succesorală conform sistemului juridic italian;

Cadastru şi intabulare înainte sau după succesiune?

Jurnalist Răzvan Petrişor

Producător Aura Iosif

(Reluare)

15:00 A doua Românie (R)

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

ARHIVĂ ARTICOLE

”A doua emigrare”: De la Criț la München și înapoi | VIDEO

Sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 19:00 (ora României), a continuat la TVR Internațional seria poveștilor ...

"A doua emigrare" cu antropologul George Paul Meiu

publicat: luni, 16 octombrie 2023

În noul sezon al emisiunii “A doua emigrare”, la TVR Internațional, care a debutat sâmbătă, 14 octombrie, ora ...

 

#tvri