Singura emisiune tv dedicată românilor care trăiesc în comunitățile istorice din jurul României se difuzează, din 2016, la TVR Internațional. Este, într-un fel, o lecție de istorie trăită de români care tânjesc mereu după neamul și țara lor.
Românii aflați la un pas de țara mamă sunt cei care duc tradiţiile mai departe şi încă mai poartă vorba românească, deşi satele și orașele în care locuiesc aparţin acum altui stat. În Ucraina, Ungaria, Serbia şi Bulgaria, localitățile de lângă graniță sunt și azi locuite de români. Vorba are amprenta graiului locului și păstrează în ea glasul bunicilor de altă dată.
Despre aceste comunități se știe foarte puțin. Manualele de istorie omit să-i menționeze pe românii care mereu au luptat pentru limba, neamul, portul, tradiția și obiceiurile lor, dar au avut neşansa istorică de a se afla dincolo de gardul de sârmă ghimpată care despărțea românii de români. Tinerii care provin din familiile de români din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria sau de mai departe din Macedonia, Albania și Croația știu din ce în ce mai puțin despre neamul din care provin.
Știu din ce în ce mai puțin despre tradiții. Bunicii lor se duc, răpuși de ani și de doruri neștiute, părinții duc lupta traiului zilnic, iar ei, cei care ar trebui să ducă steagul apartenenței la un neam, sunt furați de iureșul vieții, de globalizare, de studiile sau munca departe de locul nașterii. Dar nu numai tinerii românilor de lângă România uită sau știu din ce în ce mai puține despre lupta străbunilor lor, nici cei din România de azi nu cunosc istoria României Mari și a unui neam fărâmițat și unit și iar fărâmițat, obligat să-și facă legea singur când mai marii vremurilor trasau hărți de sânge peste fața Europei.
***
TVR Internaţional îi caută pe românii aflaţi La un pas de România. Le calcă pragul şi îi întreabă de viaţă, cu tot ce are ea sau cu tot ce ar trebui să aibă: drepturi, învăţământ în limba română, biserică, presa scrisă în limba română, radio şi televiziune în limba română, manifestări tradiţionale şi chiar monografii ale zonelor locuite de români.