CRISTINA LEORENȚ
O zi de marţi, 1 august 2000. Eu studentă. Ea, însăşi Televiziunea Română.

Cu o deschidere faţă de zona economică, greu de înţeles de cei apropiaţi, am început cea mai frumoasă şi importantă călătorie din viaţa mea, în calitate de reporter de televiziune. Ştiri bancare şi bursiere, aşa s-a numit primul program la care am lucrat, era difuzat la TVR 2. Au urmat emisiunile Euroeconomia, Fabricat în România, Afaceri de succes, transformate odată cu trecerea anilor în Investiţi în România!, de la TVR Internaţional, Piaţa şi Banii şi Protecţia Consumatorilor de la TVR 1.

Îmi amintesc prima prezentare în direct. Era programul financiar-bancar Autostrada Banilor. Eu moderam astfel de subiecte la doar 23 de ani, iar TVR 2 producea emisiuni despre piaţa de capital.

În anul 2005, pe parcursul a şase luni, am fost coprezentator şi realizator al campaniei Învinge Apele! din emisiunea Interes General de la TVR 1, un proiect amplu, ambiţios, promovat de Televiziunea Publică, o premieră în România ce a pus într-o altă lumină noţiunea de campanie socială tv. Şi a mai fost una, Solicitaţi bonul fiscal!, un demers jurnalistic care a schimbat legi în România în privinţa diminuării evaziunii fiscale. Cel care a gândit şi a semnat în calitate de realizator toate aceste proiecte de televiziune se numeşte Sorin Burtea. Şi ce privilegiu să fac parte din echipa unui om de asemenea anvergură!

Sunt licenţiată a Facultăţii de Ziaristică, Universitatea Hyperion din Bucureşti, şi absolventă a Masterului de Jurnalism şi Relaţii Publice, Facultatea de Jurnalistică, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în urma căruia am primit propunerea de a mă alătura echipei Universității. Onorant pentru mine, dar Sibiul era destul de departe…

În peste 20 de ani, am semnat multe materiale jurnalistice în calitate de reporter, redactor prezentator, editor coordonator, moderator, producător, realizator, iar în 10 ani de management am aprobat spre difuzare şi mai multe. Se întâmplă rar să ţi se potrivească şi să obţii rezultate apreciate public de oameni şi instituţii valoroase, atât în calitate de jurnalist, cât şi ca manager, dar eu sunt norocoasă din acest punct de vedere.

La 34 de ani, am preluat două canale media, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA, la puţin timp după restructurarea din 2012. Am început să reconstruim. Ştiam că se poate, o demonstraseră mulţi dintre predecesori şi le mulţumim pentru că am avut de la cine învăţa. Şi am reuşit! Aveam un scop, acela de a conecta românii de pe 5 continente cu locul numit Acasă. Am unit oameni minunaţi, care au crezut în proiect şi împreună cu care am muncit cu toată forţa şi determinarea pentru a reporni motoarele. Aşa am diversificat şi am mărit numărul orelor de producţie proprie - A doua Românie, Generaţia Următoare, La un pas de România - sunt emisiuni care au intrat în grila TVR Internaţional, am crescut calitatea subiectelor şi anvergura invitaţilor, am implicat românii din diaspora în programele TVRi, am făcut numeroase campanii publicistice, am readus grandoarea artelor spectacolului în grilă prin programul Dăruieşte Românie!. În 2018, de Centenarul României, echipele TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA au produs unele dintre cele mai valoroase documentare care au intrat în Arhiva TVR, este vorba despre Unirile Românilor, În spatele frontului, seria 5 minute de istorie cu prof. Adrian Cioroianu, campania Generaţia Unirii.

Şi tot 7 ani am coordonat TVR MOLDOVA, canalul TVR pentru Republica Moldova. Privind retrospectiv şi corelând anvergura programelor realizate la Chişinău cu investiţia făcută, pot spune că am creat acolo o echipă de jurnalişti profesionişti, care a înţeles menirea acestui post. Primul a fost Telejurnal TVR MOLDOVA, apoi emisiunile Punctul pe AZi, Obiectiv Comun, MATINALII, proiecte care au atras un public considerabil către TVR. Însă, programele speciale şi evenimentele Întâlnirile TVR MOLDOVA, Învingători. Vremuri şi Destine, Gala Premiilor TVR MOLDOVA au pus în valoare toată munca şi zbaterea echipelor de la Chişinău şi de la Bucureşti, demonstrând că Prutul este doar un râu.

În cei 7 ani în care am condus posturile TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA, am continuat să semnez ca editor coordonator emisiunea Investiţi în România! de la TVR Internaţional, pe care astăzi, o duc mai departe, împreună cu echipa, în calitate de moderator şi realizator.

M-am născut pe 10 februarie 1979, la ora 10 şi 10. Zâmbesc cu părinţii, spunându-le că sunt copilul de 10. La 14 ani mi-am ales drumul spre televiziune. Îndrăgesc profesia aceasta pentru că mi-a dăruit ceea ce iubesc foarte mult. Şi ştiţi ce? Cred că mai are încă multe de oferit…

 

Arhiva articole
Oportunităţi de investiţii în Economia Circulară
marţi, 04 octombrie 2022
Pe 4 octombrie, de la ora 21.00, TVR Internațional a difuzat o nouă ediție a emisiunii "Investiți în România!".
Investiţii inteligente, produse româneşti competitive
marţi, 27 septembrie 2022
Creşterea competitivităţii produselor „Made in Romania” a fost tema centrală a ediţiei ”Investiți în România!” din 27 septembrie 2022. S-a difuzat pe TVR Internațional de la ora 21:00.
Castele şi conace valorificate prin investiţii
marţi, 20 septembrie 2022
Marți, 20 septembrie, ora 21.00, la TVR Internațional, am început un sezon nou al emisiunii ”Investiţi în România!” cu o ediţie despre vacanţe la ţară... în imobile străvechi restaurate sau construite de la zero.
Vacanță în România la Castel
marţi, 20 septembrie 2022
Marți, 20 septembrie, de la ora 21.00, la TVR Internațional, echipa emisiunii „Investiți în România!” vă propune o nouă ediție despre potențialul turismului românesc.
Piața muncii și reforma din învățământul universitar, la TVR Internaţional
marţi, 13 septembrie 2022
Marti, 13 septembrie, de la ora 21:00, revedem o ediție "Investiţi în România!" despre învăţământul universitar și schimbările rapide de pe piaţa muncii.
Digitalizarea României, inevitabilă
luni, 05 septembrie 2022
Pe TVR Internațional s-a redifuzat o ediție "Investiţi în România!" despre digitalizarea României, marți, 6 septembrie, de la ora 21.00.
Investiţiile inteligente transformă România
marţi, 30 august 2022
Marți, 30 august, de la ora 21.00, la TVR Internațional, v-am propus să revedeți o ediție "Investiţi în România!" despre conceptul Smart City.
Despre investiţia în generațiile următoare, la TVR Internaţional
joi, 18 august 2022
Marti, 23 august, de la ora 21:00, am revăzut o ediție "Investiţi în România!" despre lecţiile pandemiei pentru învăţământul universitar, atât pentru profesori, cât şi pentru  studenţi şi absolvenţi, în condiţiile unor schimbări majore şi rapide pe piaţa muncii.
România se dezvoltă prin fonduri europene
marţi, 16 august 2022
Marți, 16 august, de la ora 21:00, „Investiți în România!” v-a invitat să revedeți o ediție în care s-a discutat despre importanța finanțărilor europene pentru dezvoltarea României.
România se dezvoltă prin investiţii
vineri, 05 august 2022
Marti, 9 august, de la ora 21:00, v-am invitat să revedeți o ediție ”Investiți în România!”  despre programele de sprijinire a mediului de afaceri din România.
Revoluţia digitală în agricultura românească
marţi, 12 iulie 2022
Noul val de tehnologie în agribusiness sau digitalizarea agriculturii a fost tema principală a Food Intel Forum, ediţia a V-a, un eveniment care a avut loc la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. Ediția s-a difuzat pe 19.07, ora 21.00.
România se dezvoltă prin fonduri europene
luni, 04 iulie 2022
O ediție ”Investiți în România!”, despre importanța finanțărilor europene pentru dezvoltarea României, s-a difuzat marți, 12 iulie,  ora 21.00, la TVR Internațional.
 • 10:50
  5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu
  *Episodul 15: Vizita lui de Gaulle la Bucureşti Realizator Irina Ifrimache
 • 11:00
  Atelier de sănătate
  Redactori: Otilia Găinar, Beatrice Cioba, Grigore Vîrsta, Dana Armaşu, Dana Deac, Anca Mazilu Realizator şi moderator Smaranda Vornicu-Shalit Producător Florenţa Dăscălescu
 • 12:00
  A doua Românie
  Invitatele acestei ediţii au multe in comun: independenţa, determinarea, pasiunea pentru cărţi, pentru scris şi pentru limba română. Aurora Martin este profesoară la Institutul Pontifical Oriental din Vatican, consilier superior, în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi şi activistă pentru drepturile omului. Lia Faur este lector de limbă, cultură şi civilizaţie la Institutul Limbii Române, scriitoare şi profesoară de limba română şi discipline de specialitate în domeniul filologiei şi pedagogiei la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Moderator Corina Dobre Jurnalişti: Virginia Ghiţă, Lucian Băbeanu Realizator şi producător Liliana Văduva
 • 13:00
  Antidot la uitare
  *Anghel Saligny Realizator Irina Ifrimache
 • 13:30
  România…în bucate
  *Descriptio Moldaviae *Reţetele lui Ben Brucker Ben Brucker, artist ieșean specializat în pielăria de aventură, ecologist și organizator de tabere de orientare și supraviețuire in natură pentru copii, ne oferă o lecție de pielărit, una gastronomie și una de ecologie. Provocarea este să gătim în natură, folosind cât mai putine ustensile și să lăsam locul în care am campat exact așa cum l-am găsit. din meniu: ciorbă de burtă și ceafă de porc în țepușă. Emisiune realizată de TVR Iaşi Prezentator şi realizator Raluca Chirilă Aftene Producător Vasile Arhire Jurnalist Cătălin Blebea Producător Cristina Petrina Murgu Producător delegat Alexandra Tiniche
 • 13:55
  Diasporadar
  *Info utilitare Italia: deschiderea unui cont bancar Germania: salariu pentru măcelari Olanda: recuperare taxe
 • 14:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producători: Codruţa Marinescu / Alina Pagu Mihai Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 14:45
  Discover Romania
  *Adrian Pintea Realizator Cecilia Melinescu Producător Diana Ilica
 • 14:55
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă
 • 15:00
  Lecţia de istorie
  Emisiunea este realizată în partenerat cu Teatrul Naţional Mihai Eminescu Moderator şi realizator Vasile Munteanu Producător Zina Cerchez-Signeanu
 • 16:00
  Istorii de bun gust
  *Realizatorul Camelia Moise împreună cu dr. Iulia Drăguț-antropolog culinar, și cu Radu Zărnescu-vicepreședintele Euro Toques Europa, rememorează-ideatic și culinar-Summitul informal al șefilor de stat din 9 mai 2019, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Realizator Camelia Moise Producător Aziza Bodea Micu
 • 17:00
  Educaţie la înălţime
  Jurnalist: Bernard Tatomir Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Carina Muller, Vadim Cheptanaru Producători: Irina Bejenaru, Ruslan Grabari Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:55
  Printre cuvinte
  Printre cuvinte este o rubrică de câteva minute despre utilizarea corectă a cuvintelor şi expresiilor limbii române Realizator Ana Crețu Producător Grigore Cazacu (redifuzare)
 • 19:00
  Lumea şi noi
  *Cercetătorii români din America Episodul 3 La frontier secolului XII Povestea romanilor din laboratoarele americane Realizator Marian Voicu
 • 19:30
  La un pas de România
  *Dorul ascuns în limba română În limba neamului lor trăiesc românii balcanilor pe care și-i revendică unii și alții. În limba lor își plâng morții, în limba mamei își cântă bucuria și își înalță rugăciunile. În limba bunicilor povestesc acum nepoții lângă biserici ridicate pe loc sfințit cu sângele străbunicilor din alte vremuri. Și la un pas de amintire, ca o bătaie de obraz pentru cei care își negociază apartenența la un neam Consta Belemace, născut în Moloviștea Macedoniei a lăsat poezia care leagă neamul lui de limba strămoșească, dacă nu prin dragoste atunci prin blestem răscolitor. Realizator şi producător Aura Dobre
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă *Sport (montaj) *Meteo (montaj)
 • 20:55
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  A doua emigrare
  *Best of Producător Laureţiu Năstase
 • 22:00
  Profesioniştii... cu Eugenia Vodă
  *Invitat preotul Tudorica Mihalache Emisiune de Eugenia Vodă
 • 22:50
  Ţară, ţară, cine eşti?
  *Emisiunea pleacă de la ideea că România are o colecție impresionantă de probleme, dar și oameni care, cu perseverență și creativitate, reușesc să le găsească rezolvare. Programul se axează pe găsirea de soluții și-i aduce în fața în fața publicului pe cei care au reușit să depășească obstacolele și să schimbe în bine imaginea României. Jurnalişti: Otilia Găinar, Paula Tăbârcă Producător Ioana Mureşan
 • 23:30
  Nocturne
  *Invitat Emil Dobrovolschi, pilor aviaţie Moderator şi realizator Marina Constantinescu Regia artistica Aurel Badea Producător Oana Cucuruzeanu
 • 00:30
  Exclusiv în România
  *Pe Tărâmul Tuberozelor Vom călători spre un loc cu parfum unic: Tărâmul Tuberozelor. Există așa ceva, chiar în România, în apropiere de Sighișoara, iar momentul cel mai prielnic pentru a ajunge acolo, mai exact în comuna Hoghilag, este Sărbătoarea Tuberozelor. Un festival aparte, poate și prin faptul că se desfășoară parțial chiar în grădinile personajelor lui centrale: cultivatorii florilor. Dar nu numai despre tuberoze va fi vorba la festival: vom asculta muzică bună, vom afla lucruri noi despre istoria sașilor din satele comunei și vom face cunoștință cu tinerii inimoși, care pun umărul-la propriu-la salvarea patrimoniului. „Ambulanța pentru monumente” este proiectul ingenios, care îi reunește în acest scop deopotrivă pe studenți și pe antreprenorii din domeniu, proiect finanțat în mare măsură de The Prince’s Foundation, fundația patronată până acum de cel pe care trebuie să îl numim deja Regele Charles al III-lea. Nu va lipsi nici obișnuita rețetă, de data aceasta-cum altfel?-săsească. Dar nu aprindem cuptorul înainte de a face o drumeție la Angofa, destinația multor cercetători din lumea largă, veniți să studieze biodiversitatea unică din zona Colinelor Transilvaniei. Iar după ce vom afla ce înseamnă turismul științific, vom face și o scurtă oprire la Mălâncrav, unde se află biserica evanghelică cu cea mai mare frescă în stil gotic din Transilvania, într-o comunitate săsească încă vie. Nu vă temeți, vom ajunge până la urmă să gustăm și faimosul lichiu de la Hoghilag. Ce înseamnă? Veniți cu noi și veți afla! Prezentator Cristian Tabără Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu
 • 01:10
  Garantat 100%
  *Invitat Cristian Movilă, artist fotograf Moderator şi realizator Cătălin Ştefănescu Producător Adrian Ionică
 • 02:00
  5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu
  *Episodul 2 (Ep. 6-10) Realizator Irina Ifrimache
 • 02:30
  Antidot la uitare
  *Anghel Saligny Realizator Irina Ifrimache
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Dorina Florea Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:55
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  A doua emigrare
  *Best of Producător Laureţiu Năstase
 • 05:00
  Lumea şi noi
  *Cercetătorii români din America Episodul 3 La frontier secolului XII Povestea romanilor din laboratoarele americane Realizator Marian Voicu
 • 05:30
  La un pas de România
  *Dorul ascuns în limba română În limba neamului lor trăiesc românii balcanilor pe care și-i revendică unii și alții. În limba lor își plâng morții, în limba mamei își cântă bucuria și își înalță rugăciunile. În limba bunicilor povestesc acum nepoții lângă biserici ridicate pe loc sfințit cu sângele străbunicilor din alte vremuri. Și la un pas de amintire, ca o bătaie de obraz pentru cei care își negociază apartenența la un neam Consta Belemace, născut în Moloviștea Macedoniei a lăsat poezia care leagă neamul lui de limba strămoșească, dacă nu prin dragoste atunci prin blestem răscolitor. Realizator şi producător Aura Dobre