loader
Foto

"La un pas de România": Români fără de Românie (VII) | VIDEO

Ultimul episod din seria „Români fără de Românie” a fost difuzat sâmbătă, 14 noiembrie, ora 14.30, pe TVR Internațional și pe TVR+.

 

La un pas de România

Lumea îi știe de volohi. Ei zic că ar fi rumâni, dintr-un neam mai vechi. Trăiesc la margine de localitate ucraineană, parcă într-o altă lume, în care regulile sunt știute și înțelese numai de ei.

(w882) baiat gard

Până acum 20 de ani foarte puțină lume aflase despre ei. Români uitați? Români rătăciți la poalele Carpaților Păduroși din Transcarpatia Ucrainei? Istoria, tradițiile și cultura lor încă sunt analizate de specialiști.

(w882) biserica

I-a aflat o lume întreagă după ce povestea lor a apărut, pe bucăți, în presa de limba română. Aduse în fața publicului uimit au venit povești despre satul cu 2000 de copii și, din ce în ce mai puțini bătrâni.

(w882) copii

Fiecare călător ajuns la ei în satul - ghetou a avut la întoarcere versiunea lui despre românii fără de Românie din Poroșcovo.

(w882) maicuta co

Unii dintre ei nici azi nu au acte de identitate. Alții au pentru că le sunt necesare la munca din străinătate. Ei sunt în stare să muncească orice, numai să primească bani care să-i ajute să-și protejeze familia pentru perioada când nu vor mai găsi de lucru.

(w882) case

Trăiesc simplu cu ce au prin curte, pe lângă casă și se mulțumesc cu puțin.

 

(w882) comunitate

Limba pe care o vorbesc adună în ea cuvinte de pe la popoarele întâlnite pe căile străbătute de strămoșii lor. Specialiștii recunosc acum că volohii din Poroșcovo vorbesc o limbă română arhaică, întâlnită prin satele românești din Ardealul aflat la 200 de kilometri mai la sud de ei.

***

Aici puteți accesa „Români fără de Românie" - partea I

Aici puteți accesa „Români fără de Românie" - partea a II-a

Aici puteți accesa „Români fără de Românie" - partea a III-a

Aici puteți accesa „Români fără Românie” - partea a IV-a

Aici puteți accesa „Români fără de Românie" - partea a V-a

Aici puteți accesa „Români fără de Românie" - partea a VI-a

***
Echipa tv: imagine - Rudolf Szilagyi, sunet - Marius Stanciu, montaj – Nicoleta Georgescu, ilustrație muzicală – Cătălin Grigore, jurnalist  tv – Constantin Lupescu

***

Realizator: Aura Dobre

18:50 Discover Romania

Producător Diana Ilica

19:00 Cursa prin istorie (R)

Prezintă Adriana Irimescu

Realizatorşi producător Anca Berlogea

(Reluare)
 
Ambasadori culturali ai României în lume

Ambasadori culturali ai României în lume

publicat: joi, 09 mai 2024

Ediția ”A doua Românie” de joi, 9 mai, vă prilejuiește întâlnirea cu pianistul Cristian Niculescu, directorul Institutului Cultural Român de la ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" v-a invitat să urmăriţi miercuri, 8 mai, la TVR Internațional, de la ora 11:00, o ediţie în care am ...

 

#tvri