Sâmbătă, 17 octombrie, de la 14:30, la TVR Internațional ați putut urmări al treilea episod din seria "Români fără de Românie".
Episodul poate fi urmărit în direct și înregistrat și pe TVR+.
Credința ortodoxă și limba strămoșească le-au fost îndemn și mângâiere maramureșenilor din dreapta Tisei. Bisericile vechi de lemn din Maramureșul istoric, deși mici au încăput în ele rugăciunile și dragostea de Dumnezeu rostite mereu în limba strămoșilor.
Biserica și școala în limba română au fost multă vreme strâns legate în Maramureșul istoric de peste Tisa. Rugăciunea în limba română era urmată de școala de pe lângă biserică tot în limba română. Deși limba imperiului sau a statului care conducea era alta, românii au făcut în așa fel încât copiii lor să învețe în limba străbunilor.
Doar în perioada sovietică lăcașurile de rugăciune s-au transformat în depozite, discoteci, grajduri sau, în cel mai fericit caz, muzee.
Acesta a fost și soarta Bisericii Sfântul Nicolae din Apșa de Mijloc, transformată în muzeu, dar care a tot suferit transformări care mai mult i-au ascuns frumusețea de peste 600 de ani.
Rezistentă peste timp și peste timpuri, azi, mica biserică din vârful dealului se confruntă cu mari probleme. Acoperișul vechi numai poate să facă față ploiii sau zăpezii. Dacă nu ar fi fost biserica româniulor ar fi fost renovate de multă vreme, dar este a românilor și le împărtășește soarta vitregă de români fără de Românie.
* * *
Aici puteți accesa "Români fără de Românie" - partea I
Aici puteți accesa "Români fără de Românie" - partea a II-a
* * *
Echipa tv: imagine - Rudolf Szilagyi, sunet - Marius Stanciu, montaj – Nicoleta Georgescu, ilustrație muzicală – Cătălin Grigore, jurnalist tv – Constantin Lupescu,
realizator - Aura Dobre