Diabetul este o afecțiune caracterizată de creșterea nivelului de glucoză din sânge. Pentru persoanele care au diabet, stilul de viață și alimentația sunt vitale. România este printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului în Europa, un flagel care afectează sute de milioane de oameni la nivel global.
Medici tineri revin Acasă...
Rând pe rând, profesioniști cu ani de experiență în spitale de prestigiu din străinătate, au decis că Acasă e mai bine și pot face o diferență. Sunt tineri, pasionați și determinați să contribuie la transformarea sistemului medical românesc, să aducă inovație și să ofere pacienților îngrijiri la standarde internaționale.
Medici pentru România - Întoarcerea care vindecă
După tratarea pacienților, în Germania, timp de peste 10 ani, dr. Andreea Tătar, medic primar psihiatru, a ales România.
Absolventă, în 2011, a Facultății de Medicină Generală a UMF „Carol Davila”, Dr. Tătar a început, în 2012, rezidențiatul într-un sistem medical exigent și performant – cel german. A lucrat în spitale de urgență multidisciplinare, unde a tratat cazuri complexe de patologie psihiatrică și a oferit consultații în ambulatoriu. Ultimul an de formare l-a petrecut într-o secție de neurologie, iar din 2018 a devenit medic specialist. În perioada petrecută în Germania, a ocupat și funcția de director medical într-un centru de sănătate mintală din Hamburg. Din 2022 s-a reîntors în România, unde practică în sistemul medical privat și a devenit medic primar în 2023.
Dr. Tătar crede într-o abordare multimodală a psihiatriei – în care pacientul este în centrul unei echipe formate din medic, psiholog, terapeut ocupațional și alți specialiști. Alegerea de a reveni acasă, după ani de muncă în străinătate, nu este doar un gest de curaj, ci și o declarație de credință în viitorul acestei țări. Cu o viziune integrată asupra psihiatriei și cu respect profund pentru pacient, Dr. Tătar ne arată că medicina adevărată înseamnă mai mult decât tratament – înseamnă echipă, umanitate și încredere.
Medici care au schimbat lumea
Despre savantul Gheorghe Marinescu, fondatorul școlii româneşti de neurologie, cu Prof. Dr. Octavian Buda, medic primar psihiatrie, prof. Istoria medicinei, UMF Carol Davila
Format în școli de prestigiu din România și Franța, prof. Marinescu a reușit să îmbine practica medicală cu cercetarea științifică de vârf, aducând contribuții esențiale la înțelegerea bolilor sistemului nervos. Este autorul primului tratat științific de neurologie, și realizatorul primului film ştiinţific medical din lume. Una dintre cele mai importante realizări, introducerea metodei histologice în studiul țesutului nervos, a dus la descoperirea unor trăsături esențiale ale neuronilor și conexiunilor dintre aceștia. A fost printre primii medici din lume care a utilizat microscopul pentru a analiza structura creierului și a măduvei spinării în detaliu, punând bazele neuropatologiei moderne.
Pandemia a accelerat bolile neurodegenerative
Bolile neurodegenerative, afecțiuni incurabile și debilitante, afectează în principal neuronii din creierul uman și cauzează probleme de mișcare sau de funcționare mentală. Prof. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu, şef Clinica Neurologie, Spitalul Colentina, Prorector UMF “Carol Davila” Bucureşti, Cristina Vlădău, Co-fondator al Asociației pentru Sănătatea Creierului și Dr. Mihaela Bustuchină-Vlaicu, neurolog în Franța, membru al Societății Franceze de Neurologie și al Academiei Europene de Neurologie vorbesc despre boala Parkinson și scleroza multiplă.
Tratamentul diabetului zaharat
România este printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului în Europa, un flagel care afectează sute de milioane de oameni la nivel global. Până în 2050, cazurile s-ar putea dubla. Odată diagnosticat, este esenţial să gestionăm glicemia. Prevenția începe din copilărie, prin practicarea sportului, mese organizate, evitarea dulciurilor şi a sucurilor carbogazoase. Aflăm informații valoroase despre insulina vegetală din castravetele amar, care are și un efect antioxidant foarte puternic, de la Dr. Adriana Tatomirescu - nutriţionist, competență în apifitoterapie.
Este important să cunoaștem proprietățile principiilor active ale plantelor, să le utilizăm sub îndrumarea unui specialist, în doze potrivite și din surse verificate, împreună cu o dietă variată, echilibrată și un stil de viață sănătos.
Urmăriți această ediție a emisiunii „Un doctor pentru dumneavoastră sâmbătă, 10 mai, de la ora 12:00 și în reluare luni, 12 mai, de la ora 15:00.
***
Echipa emisiunii:
Prezentator: Măriuca Mihăilescu
Jurnalist tv: Lucian Băbeanu
Realizator & producător: Monica Ancuța Tiuntiuc
Credit foto: shutterstok/Proxima Studio - foto principală, Doru Iacovescu - foto 2,3
***
Un doctor pentru dumneavoastră, de 17 ani împreună cu publicul TVRi
Vă reamintim că așteptăm opiniile și sugestiile pe pagina noastră de Facebook.
Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+.
La TVR Internaţional, sâmbătă, de la ora 12.00 și în reluare luni, de la ora 15:00 și miercuri, de la ora 4:00. Împreună pentru sănătate!