loader
Foto

„La un pas de România" – „Români fără de Românie" (VI) | VIDEO

Sâmbătă, 7 noiembrie, de la ora 14:30 a fost difuzat la TVRi al șaselea episod din seria „Români fără de Românie".

 

La un pas de România

Episodul este disponibil pe TVR+.

Vasile Țiple s-a născut în Transcarpatia, în localitatea Biserica Albă situată chiar pe malul drept al Tisei.

(w882) Vasile Tip

De mic a vorbit limba română învățată de la părinții lui, dar mai ales…„povestită” de bunica lui care îl îndrăgea foarte mult. Bunica a fost cea care i-a povestit prima dată de țara cea frumoasă care se întindea până departe, așa cum i se părea copilului mic dus de mână pe dealul de lângă sat, ca să vadă România de dincolo de Tisa. Cu bunica a mers prima data la Sighet, la rudele rămase acolo demult, când s-a pus granița. Bunica l-a învățat primele poezii și i-a spus primele povești.

Școala a urmat-o la el în sat tot în limba română și, când a fost să aleagă ce va face în viață, a ales să fie profesor. Profesor de Limba și literatura română la școala lui din Biserica Albă. Pe holuri și în cancelarie se întâlnește acum cu foștii lui profesori și încă mai tresare, gândind pentru o clipă că este elevul care trebuie să intre în clasă și să știe să răspundă la întrebarea profesorului.

(w882) Vasile Tip

Pentru elevii săi a fost mereu un model. Dacă nu ești foarte atent, crezi că este unul dintre elevii din clasele mari, așa că nu i-a fost deloc greu să fie alături de ei și să le devină cel mai bun prieten.

Acum are și el copiii lui și descoperă lumea alături de ei.

(w882) Vasile Tip

Pentru românii lui a înființat Asociația Tinerilor Români din Transcarpatia și proiectele pe care le promovează aduc în prim plan oamenii deosebiți care trăiesc românește în Maramureșul Istoric din dreapta Tisei.

Oameni inimoși și dedicați precum Vasile Țiple mai sunt încă în Transcarpatia, numai că indiferența autorităților române față de unii dintre ei și de comunitatea din care vin îi face să-și caute sprijin în alte părți, deloc favorabile continuității românești pe malul drept al Tisei.

(w500) Vasile Tip

***

Aici puteți accesa „Români fără de Românie" - partea I

Aici puteți accesa „Români fără de Românie" - partea a II-a

Aici puteți accesa „Români fără de Românie" - partea a III-a

Aici puteți accesa „Români fără Românie” - partea a IV-a

Aici puteți accesa „Români fără de Românie" - partea a V-a

***
Echipa tv
: imagine - Rudolf Szilagyi, sunet - Marius Stanciu, montaj – Nicoleta Georgescu, ilustrație muzicală – Cătălin Grigore, jurnalist  tv – Constantin Lupescu

***

Realizator: Aura Dobre

15:30 Concert 3 Sud-Est-Simfonic

Sala Palatului s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru fanii 3 SUD EST la concertul SIMFONIC susținut de îndrăgita trupă în noiembrie 2023. Eveniment muzical de excepție, acest spectacol a fost organizat cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din Botoşani, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie. Cele mai cunoscute melodii ale trupei 3 SUD EST au răsunat timp de 90 de minute în inimile celor peste 4000 de fani care au cântat la unison cântecele îndrăgite.

Prin stilul muzical unic, inconfundabil, Trupa 3 SUD EST a definit muzica unei generaţii frumoase și continuă să lanseze hituri care ajung imediat în topurile naționale, trecând testul timpului, în cei peste 25 de ani de carieră.

17:00 Puternici, împreună

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" v-a invitat să urmăriţi miercuri, 8 mai, la TVR Internațional, de la ora 11:00, o ediţie în care am ...

„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

 

#tvri