loader
Foto

Galerie foto

„La un pas de România” vă prezintă "Români fără de Românie" (II) | VIDEO

Sâmbătă, 10 octombrie, de la ora 14:30, TVR Internațional v-a adus cel de-al doilea episod din seria "Români fără de Românie".

 

La un pas de România

Comunitatea de români din Transcarpatia nu este ceva abstract, deși de multe ori pare a fi o statistică în dosarele instituțiilor de profil.

Fiecare român care compune comunitatea de dincolo de Tisa aduce cu el, din propria experiență de viață o întreagă lume la care se adaugă, uneori, neștiute alte lumi trăite de strămoșii lor.

În cel dea-l doilea episod din seria "Români fără de Românie" adunăm povești de viață. Povești spuse de bătrâni cu sufletul nins sau de copiii sau nepoții celor care au trăit cândva cu drag de pământul strămoșilor din acele locuri.

Aici vom scrie doar despre tanti Maria - Maria Pricop.

(w882) maria pric

Când am filmat-o în Slatina, din Transcarpatia, în noiembrie 2019, a fost tare bucuroasă să ne primească și să ne vorbească „despre ce vrem noi”. Filmarea am făcut-o spre seară în casa mare a fiului, deși ea își trăia bătrânețile și amintirile în căsuța ei veche. De pe un laptop deschis ne urmăreau filmarea nepoții aflați departe la muncă prin Rusia.

Ne-a povestit despre viața grea pe care a trăit-o. Se născuse în 1928 când prin acele locuri statul se numea Cehoslovacia, iar Slatina natală era localitate de graniță.

În gândurile ei amintirile se amestecau, poveștile de viață trăite se înveleau și ele în văluri de cuvânt. Pentru tanti Maria, nepoții devin pentru câteva secunde frații și surorile ei, de parcă timpul își luase un moment de vacanță și contopise oamenii cu amintirile. Apoi realitatea se întoarcea. Doar rugăciunile către Maica Domnului îi mai rămăseseră.

(w882) Icoana Mai

Spre finalul interviului ne-a arătat straiele de înmormântare - „românești” - cusute cu grijă și cu smerenie. Voia să plece din lumea aceasta îmbrăcată în hainele neamului ei și să fie recunoscută de cei dragi duși prea repede din viața asta.

(w882) casa maria

Vizita noastră a bucurat-o tare, pentru că a avut posibilitatea să spună lumii întregi că este româncă din neam de români.

Din păcate, tanti Maria nu a mai putut să vadă interviul televizat. Când am încheiat de montat episodul doi din seria Români fără de Românie, tanti Maria Pricop din Slatina, născută în 1928, pleca, îmbrăcată așa cum și-a dorit, în straie românești spre odihna veșnică…

Aici puteți accesa "Români fără de Românie" - partea I

***

Realizator: Aura Dobre

Echipa tv: imagine - Rudolf Szilagyi; sunet - Marius Stanciu; montaj – Nicoleta Georgescu; ilustrație muzicală – Cătălin Grigore; jurnalist  tv – Constantin Lupescu

 

 

9:30 Pescar hoinar

Prezintă Ştefan Stoica

Producător şi realizator Ligia Baboş

9:55 În grădina Danei

*Episodul 2

Realizator Dana Constantinescu

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri