„La un pas de România” vă prezintă "Români fără de Românie" (II) | VIDEO
sâmbătă, 10 octombrie 2020
Sâmbătă, 10 octombrie, de la ora 14:30, TVR Internațional v-a adus cel de-al doilea episod din seria "Români fără de Românie".
Maria Pricop
maria pricop
haine
slatina
Maria Pricop
maria pricop
haine
slatina
Alte legături
La un pas de România

Comunitatea de români din Transcarpatia nu este ceva abstract, deși de multe ori pare a fi o statistică în dosarele instituțiilor de profil.

Fiecare român care compune comunitatea de dincolo de Tisa aduce cu el, din propria experiență de viață o întreagă lume la care se adaugă, uneori, neștiute alte lumi trăite de strămoșii lor.

În cel dea-l doilea episod din seria "Români fără de Românie" adunăm povești de viață. Povești spuse de bătrâni cu sufletul nins sau de copiii sau nepoții celor care au trăit cândva cu drag de pământul strămoșilor din acele locuri.

Aici vom scrie doar despre tanti Maria - Maria Pricop.

(w640) maria pric

Când am filmat-o în Slatina, din Transcarpatia, în noiembrie 2019, a fost tare bucuroasă să ne primească și să ne vorbească „despre ce vrem noi”. Filmarea am făcut-o spre seară în casa mare a fiului, deși ea își trăia bătrânețile și amintirile în căsuța ei veche. De pe un laptop deschis ne urmăreau filmarea nepoții aflați departe la muncă prin Rusia.

Ne-a povestit despre viața grea pe care a trăit-o. Se născuse în 1928 când prin acele locuri statul se numea Cehoslovacia, iar Slatina natală era localitate de graniță.

În gândurile ei amintirile se amestecau, poveștile de viață trăite se înveleau și ele în văluri de cuvânt. Pentru tanti Maria, nepoții devin pentru câteva secunde frații și surorile ei, de parcă timpul își luase un moment de vacanță și contopise oamenii cu amintirile. Apoi realitatea se întoarcea. Doar rugăciunile către Maica Domnului îi mai rămăseseră.

(w640) Icoana Mai

Spre finalul interviului ne-a arătat straiele de înmormântare - „românești” - cusute cu grijă și cu smerenie. Voia să plece din lumea aceasta îmbrăcată în hainele neamului ei și să fie recunoscută de cei dragi duși prea repede din viața asta.

(w640) casa maria

Vizita noastră a bucurat-o tare, pentru că a avut posibilitatea să spună lumii întregi că este româncă din neam de români.

Din păcate, tanti Maria nu a mai putut să vadă interviul televizat. Când am încheiat de montat episodul doi din seria Români fără de Românie, tanti Maria Pricop din Slatina, născută în 1928, pleca, îmbrăcată așa cum și-a dorit, în straie românești spre odihna veșnică…

Aici puteți accesa "Români fără de Românie" - partea I

***

Realizator: Aura Dobre

Echipa tv: imagine - Rudolf Szilagyi; sunet - Marius Stanciu; montaj – Nicoleta Georgescu; ilustrație muzicală – Cătălin Grigore; jurnalist  tv – Constantin Lupescu

 

 

 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram