loader
Foto

Limba română pe glob, în dezbatere la "Articolul VII"

Limba română pe glob – o dezbatere TVRi la care ați fost inivitați, alături de Eugen Popescu, dir. Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, şi Corina Chertes, dir. al Institutului Limbii Române. De la 21:30, la Articolul VII.  

 

Cristina Hillerin
Articolul VII

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

De la ora 21.30, Cristina de Hillerin v-a invitat la dialog.

Situația limbii române în diasporă rămâne o temă deschisă. Există date care spun că limba română ocupă locul 40 într-un clasament, cu aproximativ 23,4 milioane de vorbitori nativi (conform publicaţiei Ethnologue: Languages of the World). Este vorbită mai ales în Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, dar există comunități românești importante și în Canada, Statele Unite ale Americii,  Germania, Israel, Australia și Noua Zeelandă, apărute datorită migrației postbelice.

Un alt val de emigranți spre Occident s-a înregistrat odată cu prăbușirea blocului comunist în 1989, când au apărut comunități de vorbitori de română în țări latine, precum Italia, Spania, Franța și Portugalia, conform surselor de specialitate.

TVR Internațional se declină în acord cu toate resursele românești, înțelegând aici, cultură, tradiție și implicit dreptul de a dispune, de a avea acces la fiecare dintre acestea. Astfel, TVR Internațional s-a dovedit legătura perfectă între români, cultura românească și tot ce derivă de aici.

Unul dintre subiectele așezate pe ecran, chiar sub forma reportajelor-anchetă, a pus în dezbatere situația limbii române în diasporă. Se păstrează valorile românești în rândul comunităților din-afara granițelor? Se permite accesul la resursele necesare pentru a nu pierde conexiunea cu identitatea proprie? Sunt doar câteva întrebări la care am răspuns în ediții ale producției Lumea și noi.

Plecând de la astfel de interogații, am aflat despre lectoratele de limba română din Slovenia, despre școala românească din Cipru, despre situația istro-românilor sau despre limba română în Israel.

În aceeași ordine de idei, important de remarcat este modul în care societatea civilă acționează în demersul acesta de apărare, păstrare și, în cele din urmă, de valorificare a identității românești. Și pentru a exemplifica, aducem în discuție activitatea Asociației “Ștefan cel Mare” din Atena, a Asociației Femeilor Românce din Atena, a Asociației Femeilor Românce din Italia .

Limba română pe glob - nu doar o temă de emisiune pentru ediția de marți, ora 21.30, a emisiunii “Articolul VII”, ci o invitație la dialog, în încercarea de a ne cunoaște, înțelege și fără ezitare, exercita dreptul de a păstra și valorifica trăsăturile identității proprii.

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

22:00 Dosar România

*Conspiraţii, lovituri militare, revoluţie, căderea comunismului, Virgil Măgureanu la Dosar România (II)

Producător Răzvan Butaru

23:40 Monocrom

Producător Ionela Gogoţ Studioul teritorial Timişoara

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri