loader

Limba română pe glob, în dezbatere la "Articolul VII"

Limba română pe glob – o dezbatere TVRi la care ați fost inivitați, alături de Eugen Popescu, dir. Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, şi Corina Chertes, dir. al Institutului Limbii Române. De la 21:30, la Articolul VII.  

 

Cristina Hillerin
Articolul VII

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

De la ora 21.30, Cristina de Hillerin v-a invitat la dialog.

Situația limbii române în diasporă rămâne o temă deschisă. Există date care spun că limba română ocupă locul 40 într-un clasament, cu aproximativ 23,4 milioane de vorbitori nativi (conform publicaţiei Ethnologue: Languages of the World). Este vorbită mai ales în Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, dar există comunități românești importante și în Canada, Statele Unite ale Americii,  Germania, Israel, Australia și Noua Zeelandă, apărute datorită migrației postbelice.

Un alt val de emigranți spre Occident s-a înregistrat odată cu prăbușirea blocului comunist în 1989, când au apărut comunități de vorbitori de română în țări latine, precum Italia, Spania, Franța și Portugalia, conform surselor de specialitate.

TVR Internațional se declină în acord cu toate resursele românești, înțelegând aici, cultură, tradiție și implicit dreptul de a dispune, de a avea acces la fiecare dintre acestea. Astfel, TVR Internațional s-a dovedit legătura perfectă între români, cultura românească și tot ce derivă de aici.

Unul dintre subiectele așezate pe ecran, chiar sub forma reportajelor-anchetă, a pus în dezbatere situația limbii române în diasporă. Se păstrează valorile românești în rândul comunităților din-afara granițelor? Se permite accesul la resursele necesare pentru a nu pierde conexiunea cu identitatea proprie? Sunt doar câteva întrebări la care am răspuns în ediții ale producției Lumea și noi.

Plecând de la astfel de interogații, am aflat despre lectoratele de limba română din Slovenia, despre școala românească din Cipru, despre situația istro-românilor sau despre limba română în Israel.

În aceeași ordine de idei, important de remarcat este modul în care societatea civilă acționează în demersul acesta de apărare, păstrare și, în cele din urmă, de valorificare a identității românești. Și pentru a exemplifica, aducem în discuție activitatea Asociației “Ștefan cel Mare” din Atena, a Asociației Femeilor Românce din Atena, a Asociației Femeilor Românce din Italia .

Limba română pe glob - nu doar o temă de emisiune pentru ediția de marți, ora 21.30, a emisiunii “Articolul VII”, ci o invitație la dialog, în încercarea de a ne cunoaște, înțelege și fără ezitare, exercita dreptul de a păstra și valorifica trăsăturile identității proprii.

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

9:00 Dincolo de alb şi negru

*O istorie literară a vinului în România

Invitat Răzvan Voncu, critic literar

Moderator Mihai Rădulescu

Producător Ioana Mureşan

(Reluare)

9:55 Drag de România mea!

*Invitati: Marius Manole, Andrei Ursu , Mioara Velicu, Natalia Popescu si Valentin Precup

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

​Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

Producător Codruţa Prunariu

(Reluare)
 
Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

publicat: joi, 08 mai 2025

Teodora Groza unul dintre acele nume romanești care au intrat deja în elita mondială. Deși foarte tânără, este licențiată în drept, absolventă ...

Drumuri aproape: Lugoj

Drumuri aproape: Lugoj

publicat: miercuri, 07 mai 2025

Lugojul e nod rutier și feroviar, dar mai e, privit din altă perspectivă, un nod cultural și istoric de mare importanță, atât în vremea ...

TVR organizează dezbaterea decisivă a alegerilor prezidenţiale la Palatul Cotroceni

„Un preşedinte pentru România" va fi difuzată joi, 15 mai 2025, pe canalele TVR1, TVR INFO, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA şi în mediul online

 

#tvri