loader
Foto

Galerie foto

Şcoală românească în Insula Afroditei, la „Lumea şi noi”

Miercuri, 20 ianuarie, de la ora 20.30, TVR Internaţional v-a prezentat şcoala românească din Cipru, o poveste despre profesori, copii, părinţi, oameni care nu au uitat pământul de-acasă.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

O poveste despre limba română vorbită până în extremitatea estică a Mediteranei şi despre 12 ani de tradiţie neîntreruptă, peste un deceniu de eforturi depuse pentru păstrarea identităţii a fost spusă miercuri, 20 ianuarie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional şi online pe TVR+.

(w882) Lumea şi

Povestea s-a scris prima dată în capitala insulei, la Nicosia, pe-atunci, cursurile se ţineau chiar în incinta ambasadei. Din nord, din Nicosia şi Dali, până în sud, în Larnaca şi Limassol, ajungând până în vest, în minunatul şi însoritul Pafos, şcolile româneşti mărturisesc prin propria experienţă preţuirea faţă de „Limba doinelor de aur/Limba noastră cea română”, cum spunea Grigore Vieru în poezia „Limba noastră cea română”.

(w882) Lumea şi

Cea mai tânără şcoală românească este cea din Paralimni şi a apărut ca mărturie a strădaniei Alianţei Românilor din Cipru. A fost inaugurată în 2011, iar acum dispune de 15 clase unde învaţă peste 180 de elevi.

Pentru copiii românilor din Cipru, „şcoala de sâmbătă” este ca a doua familie. Cursurile se desfăşoară după programe şcolare moderne, cu manuale şi caiete speciale editate în România.

(w882) Lumea şi

Fotografii:  Veronica Ivanov

(w882) Lumea şi

Un reportaj de Ana Maria Ghiur

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe Producători Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

*Sport (montaj TVRi)

*Meteo (montaj TVRi)

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

Spectacol de referință duminică la TVR: „Chirița în provincie

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă duminică, 21 aprilie, spectacolul „Chirița în provincie", de Vasile Alecsandri, pe TVR3, de la ora 20.00 ...

Piciorul diabetic, complicaţie gravă a diabetului

Piciorul diabetic, complicaţie gravă a diabetului

publicat: luni, 15 aprilie 2024

O nouă ediție "Un doctor pentru pentru dumneavoastră" este difuzată în direct la TVR Internațional, luni, 15 aprilie, de la ora 19:00.

 

#tvri