loader
Foto

Galerie foto

Istro-românii din Croaţia, la “Lumea şi noi”

Marţi, 2 februarie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional, am făcut cunoștință cu diaspora istorică din Croaţia.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

La suflet, sunt români. Dar trăiesc la un pas depărtare de casă. Un pas mare şi cam trist, cât să treci câte o graniţă cu el. Sunt fraţii noştri de lângă noi – fraţii, verii, nepoţii pe care felurite vremuri vitrege i-au dezrădăcinat.

În Ucraina, Ungaria, Serbia, Albania, Bulgaria, Croaţia ei alcătuiesc aşa-numita Diaspora Istorică. Cu bune şi rele, existenţa lor este şi o zbatere continuă de a-şi păstra identitatea de neam. Pentru aceasta, le vorbesc copiilor în limba română. Deoarece la suflet sunt, cu toţii, români.

Potrivit statisticilor, astăzi în Croaţia mai trăiesc în jur de 150 de istro-români. Suşnieviţa, Cepic, Brdo, Skabici, Miheli ori Krâsan sunt doar câteva dintre satele ocupate de istro-români atunci când au ajuns pe teritoriul Croaţiei.

(w882) Diaspora i

Unii dintre oameni cred că originea lor este românească, alţii sunt de părere că doar dialectul istro-român îi uneşte cu România. Limba, însă, este o legătură puternică cu România.

În Suşnieviţa, de exemplu, se renovează o şcoală cu sprijinul autorităţilor române, pentru copiii care doresc să înveţe dialectul istro-român.

(w882) Diaspora i

Realizator: Melania Trifu

Fotografii: Adrian Maranca

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

6:55 Imnul României

7:00 În Slujba Binelui

La 30 de ani de când Mitropolia Basarabiei şi-a reluat misiunea spirituală, observăm strădania preoţilor de pe ambele maluri ale Prutului-adevăraţi promotori ai valorilor şi spiritului românesc-de a face misiune în parohiile din Republica Moldova.

Moderator si producator Tatiana Slivca

(redifuzare)

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri