loader

Aromânii din Macedonia, partea a patra

Pe 23 noiembrie, de la ora 14.30, la TVR Internațional se difuzează ultimul episod din seria celor patru dedicate aromânilor din Balcani, sub genericul "La un pas de România".

 

La un pas de România

Povestim în acest ultim episod despre oameni de ieri și de azi, talentați și cu bucurie în suflete gata oricând să spună lumii întregi că fac parte dintr-un neam de cinste.

Multe dintre drumurile noastre prin Balcani au fost  însoțite de vechi fotografii realizate, acum 100 și ceva de ani de doi frați Ianaki și Milton Manakia, un fel de... fotoreporteri care au urmărit viața aromânilor și marile evenimentele ale sfârșitului de secol 19 şi început de secol 20. Despre cei doi frați aromâni Manakia, regizoarea Eliza Zdru, și ea de origine aromână, a realizat un film documentar.

(w882) aromanii

Când am plecat la drum prin Balcani ne tot gândeam că vom găsi cu siguranță bucățele de folclor autentic cum ar fi cântecele doinite tânguit de păstorii de altă dată sau chiar ne vom prinde într-o horă armânească. Dar socoteala de pe drum nu s-a prea potrivit, cu tristețea găsită în cale. Folclorul aromân din Macedonia de Nord tinde să devină amintire, deși bătrânii încă își mai șoptesc în gând cântecele din tinerețe.

(w882) aromanii

La Sarighiol de Deal, în Dobrogea românească, i-am provocat noi pe câțiva bătrâni la un fel de șezătoare la căminul cultural din sat. Fiecare a venit cu amintirile, cu cântecele vechi, cu poveștile de demult, cu nepoții și cu prietenii mai tineri care le-au preluat cântecele și le duc mai departe.

(w882) aromanii

Ei sunt AROMÂNII BALCANILOR descoperiți de noi!

Când îi întrebi, îți spun că sunt dintotdeauna stăpânii de fapt ai Balcanlor, ai unor pământuri împărțite de secole de mai marii acestei lumi. Ei sunt cei care au ales să trăiască sau viața și istoria i-au împins să trăiască pe culmile înalte ale munților sau în bătaia vânturilor din câmpiile dobrogene. Unii dintre cei mai buni negustori, păstori pricepuți, meșteșugari iscusiți, artiști talentați și oameni  de cultură renumiți vin din neamul lor. Graiul strămoșesc încă mai este păstrat ca binecuvântare, dar și ca blestem. Mergeți să-i aflați și să le ascultați poveștile. Fiecare dintre ei este o lume, pe care ar trebui să nu o lăsăm să piară!

(w882) aromanii

(w882) aromanii

Echipa tv:

Imagine Rudolf Szilagyi,
Sunet: Marius Stanciu,
Lectura: Constantin Lupescu,
Montaj: Nicoleta Georgescu,
Realizator Aura Dobre

Detalii despre primul episod al seriei AICI. VIDEO

Informații despre al doilea episod al seriei AICI. VIDEO

Amănunte despre al treilea episod al seriei AICI. VIDEO

 

9:55 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Italia

Episodul 6: Păstorul de suflete preot Gabriel Popescu

De peste trei decenii românii aleg sa emigreze în Italia, ţară care i-a primit cu brațele deschise, devenind casă pentru mai mult de un milion de conaţionali. Lombardia este una dintre regiunile în care peste 200 000 de români au ales să trăiască. La doar 20 de kilometri distanta de Milano, localitatea Arcore din provincia Monza și Brianza impresionează prin diversitatea peisajelor deosebit de frumoase, dar și prin dar istoria sa bogata care datează din Evul Mediu. Oraşul găzduieşte o importantă comunitate românescă bine integrată cultural, social şi economic. Singuri printre străini, oamenii au nevoie de un sens în viață, poate mai mult decât oricând, iar credința în Dumnezu este sprijin şi speranță. Parohia din Arcore este oază de credinţă şi ortodoxie fiind punct de reper al comunității, un loc încãrcat de iubire divinã, pãstorit de pãrintele Gabriel Popescu. De profesie inginer informatician, cu multă osteneală si dăruire are grijă de viaţa duhovnicească a enoriaşilor.

Producător Liliana Văduva

(Reluare)
 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

“Cufărul lui Eminescu”

“Cufărul lui Eminescu”

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

În 15 ianuarie, aniversăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, o ocazie specială în care celebrăm împreună ...

“Aventura urbană” - Fălticeni

“Aventura urbană” - Fălticeni

publicat: luni, 13 ianuarie 2025

Într-o aventură urbană specială, vom povesti despre Fălticeni, un oraș mic, care a dat României oameni mari.

 

#tvri