loader

Aromânii din Macedonia, sâmbătă la TVR Internațional

"La un pas de România" a vizitat comunitățile de aromâni din Peninsula Balcanică și a realizat patru ediții în care ne este înfățișată viața acestora. Al doilea episod poate fi urmărit sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 14.30, la TVR Internațional.

 

La un pas de România

În călătoria noastră prin Balcani, nu ne-am luat cu noi nici translator, nici dicționar, nici ghid de conversație. Am avut în minte ce spunea, acum vreo 400 de ani, Dimitrie Cantemir, în a sa “Descriptio Moldaviae” despre aromâni, care, în vremea aceea, erau cunoscuți cu numele de cuțovlahi: “Un grai mult mai stricat au cuțovlahii, care locuiesc în Rumelia, la hotarul Macedoniei. Ei amestecă într-un chip de mirare graiul țării lor cu cel grecesc și cu cel albanez. Într-un grai ca acesta se înțeleg, ce e drept, numai între ei, căci nici un grec, albanez sau moldovean nu este în stare să-i priceapă. Dar dacă toți aceștia trei s-ar găsi laolaltă într-un loc și ar auzi un cuțovlah vorbind, atunci ar putea cu siguranță să înțeleagă ce vrea omul”. Și ne-am gândit că dacă acum 400 de ani era posibil, de ce nu s-ar putea întâmpla și în secolul XXI?!

(w882) Aromanii d

Aromâna face parte din grupul limbilor romanice, subgrupul limbilor romanice răsăritene, alături de dacoromână, meglenoromână și istroromână. În prezent, mai este vorbită în Grecia, Republica Macedonia de Nord, Albania, România, Bulgaria, Serbia, Germania, Franța, Canada, Australia și în America de Sud.

În funcție de graiuri, aromânii vorbesc limba armânească, armâneșce, armâneaști, rămânește sau vlăheaște.

În multe dintre satele aromâne din Balcani, toată lumea vorbea și din fericire încă mai vorbește în graiul strămoșesc, aromân. Doar când erau nevoiți să iasă din sat, din casa părintească să meargă la școală sau la muncă departe de casă învățau repede limba țării în care se aflau. Limba învățată de la mama era păstrată în desaga sufletului, alături de crucea credinței.

Există discuții între specialiști asupra statutului de limbă sau de dialect, dar opinia generală este aceea că aromâna provine din protoromână, adică limba comună est-romanică veche.

(w882) Aromanii d

(w882) Aromanii d

(w882) Aromanii d

Detalii despre primul episod al seriei AICI.

***

Echipa tv:

imagine: Rudolf Szilagyi, sunet: Marius Stanciu, lectura: Constantin Lupescu, montaj: Nicoleta Georgescu, realizator: Aura Dobre

 

9:55 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Italia

Episodul 6: Păstorul de suflete preot Gabriel Popescu

De peste trei decenii românii aleg sa emigreze în Italia, ţară care i-a primit cu brațele deschise, devenind casă pentru mai mult de un milion de conaţionali. Lombardia este una dintre regiunile în care peste 200 000 de români au ales să trăiască. La doar 20 de kilometri distanta de Milano, localitatea Arcore din provincia Monza și Brianza impresionează prin diversitatea peisajelor deosebit de frumoase, dar și prin dar istoria sa bogata care datează din Evul Mediu. Oraşul găzduieşte o importantă comunitate românescă bine integrată cultural, social şi economic. Singuri printre străini, oamenii au nevoie de un sens în viață, poate mai mult decât oricând, iar credința în Dumnezu este sprijin şi speranță. Parohia din Arcore este oază de credinţă şi ortodoxie fiind punct de reper al comunității, un loc încãrcat de iubire divinã, pãstorit de pãrintele Gabriel Popescu. De profesie inginer informatician, cu multă osteneală si dăruire are grijă de viaţa duhovnicească a enoriaşilor.

Producător Liliana Văduva

(Reluare)
 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

“Cufărul lui Eminescu”

“Cufărul lui Eminescu”

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

În 15 ianuarie, aniversăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, o ocazie specială în care celebrăm împreună ...

“Aventura urbană” - Fălticeni

“Aventura urbană” - Fălticeni

publicat: luni, 13 ianuarie 2025

Într-o aventură urbană specială, vom povesti despre Fălticeni, un oraș mic, care a dat României oameni mari.

 

#tvri