loader

"La un pas de România" – "Români fără de Românie" (V)

Un nou episod din seria „Români fără de Românie” s-a difuzat sâmbătă, 31 octombrie, de la ora 14:30, pe TVR Internațional și pe TVR+.

 

La un pas de România

În septembrie 2017, în Ucraina se adopta noua lege a educației. Articolul 7 din lege a stârnit atunci multe reacții din parte reprezentanților minorităților naționale. Românii nu au făcut nici ei excepție. După 3 ani de atunci, situația învățământului în limba maternă este din ce în ce mai gravă. Școlilor li se impune o situație limită, limba română devine  o opțiune sau se transformă într-o oră, maxim două ore de curs, la fel ca limba engleză sau cea franceză. O limbă străină, vorbită în Uniunea Europeană. Și atât.

(w882)

În Transcarpatia, există de mai bine de 240 de ani învățământ în limba română. Oficial sau nu, copiii maramureșenilor din dreapta Tisei au învățat la școală, la biserică sau acasă să scrie și că citească în limba străbunilor. Chiar și în perioada sovietică, deși ce învățau la școală se numea „limba moldovenească”, cu litere chirilice. Maramureșeni care au învățat moldovenește – o glumă proastă a unui sistem despotic.

(w882)

În Transcarpatia de azi, din fericire, încă se mai învață limba română la școală. Copiii încă participă la concursuri și olimpiade raionale, regionale sau chiar naționale, demonstrând cât de bine cunosc limba strămoșilor lor.

(w882)

La patru kilometri de Apșa de Mijloc se află cătunul Dobric. Cu oameni harnici, majoritatea români. Mândria locului rămâne școala din sat, sprijinită cu tot ce este nevoie, de către părinții care își doresc ca fiii lor să învețe în limba română.

(w882)

Și se mai păstrează și povestea locului, adunată cu grijă de profesorul de matematică, pasionat de istorie.

* * *

Aici puteți accesa "Români fără de Românie" - partea I

Aici puteți accesa "Români fără de Românie" - partea a II-a

Aici puteți accesa "Români fără de Românie" - partea a III-a

Aici puteți accesa ”Români fără Românie” - partea a IV-a

* * *

Echipa tv
: imagine - Rudolf Szilagyi, sunet - Marius Stanciu, montaj – Nicoleta Georgescu, ilustrație muzicală – Cătălin Grigore, jurnalist  tv – Constantin Lupescu,

Realizator - Aura Dobre

13:00 Tezaur folcloric

*Tezaure în Tezaur folcloric... Gheorghe Porumbel (I)

Participă: Gheorghe Porumbel-manager al Ansamblului Artistic Profesionist Doina Gorjului din Târgu Jiu, orchestra, corpul de balet şi soliştii acestui colectiv artistic: Claudia Torop, Victoriţa Lăcătuşu, Ileana Lăceanu, Roberta Crintea, Alexandra Bleaje, Georgiana Bârsac, Andra Matei Şi Ion Drăgan.

Prezintă Gheorghiţa Nicolae

Producător Roxana Pletea Popuşoi

14:00 Telejurnal

*Ştiri *

Prezintă: Claudiu Lucaci şi Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
 Tratamentul diabetului zaharat

Tratamentul diabetului zaharat

publicat: vineri, 09 mai 2025

Diabetul este o afecțiune caracterizată de creșterea nivelului de glucoză din sânge. Pentru persoanele care au diabet, stilul de viață și ...

Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

publicat: joi, 08 mai 2025

Teodora Groza unul dintre acele nume romanești care au intrat deja în elita mondială. Deși foarte tânără, este licențiată în drept, absolventă ...

Drumuri aproape: Lugoj

Drumuri aproape: Lugoj

publicat: miercuri, 07 mai 2025

Lugojul e nod rutier și feroviar, dar mai e, privit din altă perspectivă, un nod cultural și istoric de mare importanță, atât în vremea ...

 

#tvri