loader
Foto

Gala 100 pentru Centenar - Roma

Milioane de români trăiesc astăzi peste tot în lume. Ei nu şi-au uitat nici tradiţiile şi nici limba. Deşi trăiesc dincolo de frontiere nenumărate, nimic nu le-a putut lua sentimentul că sunt o parte a neamului românesc.  Gala 100 pentru Centenar - Roma va fi difuzată pe TVR Internaţional, sâmbătă 7 iulie, la ora 19.30.

 

Românii de pretutindeni sunt un vector important de promovare a imaginii României în lume. Indiferent de ocupație, au ajuns să fie respectaţi pentru ceea ce fac, pentru contribuţia lor la dezvoltarea societăţilor în care trăiesc.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a continuat seria demersurilor dedicate promovării comunităților româneşti din afara granițelor cu a treia ediţie a Galei „100 pentru Centenar” organizată la Roma, Italia.

(w882)

Într-o atmosferă încărcată de emoţie, s-au celebrat 10 români din Peninsulă, care s-au remarcat prin activitatea lor în ţara de adopţie, devenind astfel elemente de referinţă pentru comunitatea românească.

În ultimii 20 de ani s-a înregistrat o migrație masivă a forţei de muncă din România către ţările Uniunii Europene, ceea ce a determinat formarea unor comunități românești numeroase pe teritoriul statelor membre.

Pentru cei peste 60 de milioane de locuitori ai Italiei, imigraţia reprezintă un fenomen relativ recent faţă de alte naţii europene, cum ar fi Franţa sau Germania. Cifrele oficiale se referă, fireşte, la imigranţii rezidenţi, adică cei care se află în mod oficial şi stabil pe teritoriul ţării. Numărul acestora a atins 7,5% din populaţia totală. Cu alte cuvinte, imigranţii sunt peste 4,5 milioane. Este impresionant faptul că aproape un sfert din acest număr se referă la români. Aşadar comunitatea românesca rămâne cea mai importanta grupare de cetăţeni străini din Italia.

Această comunitate, de peste 1 milion de persoane, este răspândită pe întreg teritoriul italian, Roma rezultă a fi în mod indiscutabil Capitala Românilor din Italia.

Gala “100 pentru Centenar”, organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Ambasada României în Republica Italiană, a avut loc la sediul “Accademia di Romania” din Roma şi a premiat români cu o activitate deosebită în domeniul ştiinţific, academic, artistic, cultural şi social.

(w882)

Capitala Italiei, Roma a găzduit, astfel,  cel de-al treilea eveniment din Gala Centenarului organizat de Ministerul Românilor de Pretutindeni. Alături de comunitatea românească din Italia a fost prezentă Natalia Elena Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni.

Gala a adus la un loc români din Lombardia, Toscana, Veneto, Lazio şi Abruzzo, care au primit distincţii simbolice din partea Guvernului României, în semn de recunostinţă pentru valoarea adusă ţării, prin activitatea lor profesională.

(w882)

Evenimentul s-a bucurat de prezența Orchestrei Naționale „Valahia” condusă de dirijorul Marius Zorilă, cu participarea solistei Lavinia Goste. Aceştia au încântat audiența cu melodii din folclorul tradițional românesc.

Proiectul – Gala „100 pentru Centenar” continuă în Marea Britanie, Franţa, Grecia, Spania, Israel Germania si SUA.

(w882)

Premianții Galei “100 pentru Centenar – Roma” sunt:

1. GHEORGHE CERIN – medic. În prezent, conduce secția de Cardiologie la Clinica San Gaudenzio din Novara (Italia) şi este preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia. Este membru al Societății Europene de Cardiologie, din 2008 şi autorul mai multor lucrări de specialitate.

2. LUMINIŢA ŢĂRANU - artist plastic. S-a afirmat în România printre cei mai buni şi activi desenatori şi gravori din anii ’80. În 1987 a obţinut „Bursa Uniunii Artiştilor Plastici din România”  pentru desen şi gravură. Din 1987 trăieşte şi lucrează în Italia, la Monte Porzio Catone, în apropiere de Roma. Lucrările sale se află în colecțiile unor importante muzee din Peninsulă şi în România.

3. VIOLETA POPESCU - editor și eseist din Milano. În România a lucrat ca muzeograf, redactor pentru diferite reviste şi profesor de istorie şi filosofie. În anul 2008 a fondat, la Milano, Centrul Cultural Italo-Român, fiind promotoarea a unor proiecte de păstrare a identităţii româneşti şi promovare a imaginii culturale româneşti în Italia. A publicat mai multe volume şi eseuri la editura „Rediviva” pe care o conduce.

4.CĂTĂLINA OANA CURCEANU - este prim-cercetător în domeniul fizicii nucleare şi al particulelor elementare la ,,Laboratori Nazionali di Frascati dell’INFN”, unde  lucrează de aproximativ 20 de ani. Conduce un grup de cercetători care efectuează experimente la diverse acceleratoare din lume. A publicat, ca autor sau co-autor, circa 200 de articole de specialitate. Este membru plin al American - Romanian Academy of Arts and Sciences şi conduce diverse proiecte europene. Cercetătoarea a primit premiul „Emmy Noether” acordat de Societatea Europeană de Fizică pentru anul 2017, cel mai important premiu din lume acordat unei femei fizician.

5. PS EPISCOP SILUAN - este din 5 martie 2008 cel dintâi Episcop al Italiei, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Ca şi responsabil al parohiilor şi comunităţilor Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale din Spania, Portugalia şi Sudul Franţei, a contribuit la înființarea a peste 20 de parohii şi filii în perioada 2001-2004. În 2004 a coordonat demersurile care duc la recunoașterea oficială din partea autorităţilor spaniole a Vicariatului Ortodox Român al Spaniei. Din 2004 şi până în 2008, în calitate de Episcop Vicar pentru Italia, a contribuit la organizarea şi înfiinţarea a peste 30 de parohii, iar în 2007, la înfiinţarea primei mânăstiri ortodoxe româneşti pe teritoriul Italiei. Din 2008, în calitatea de Episcop eparhiot şi până în prezent, a susţinut înfiinţarea a 115 parohii, 3 mănăstiri, 2 schituri şi peste 75 de filii în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. A organizat noul Centru Eparhial de la Roma, înfiinţându-se 12 sectoare şi departamente în cadrul administraţiei eparhiale şi organizându-se 18 protopopiate. În 12 septembrie 2011, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei este recunoscută juridic de către statul Italian. Susține o vastă activitate misionar catehetică, social caritativă, cultural educațională şi ştiinţifică şi publicistică.

6. DANA BRÂNZEI - este cercetătoare în domeniul biologiei moleculare la „Institutul de Oncologie Moleculară” din Milano de 10 ani, unde a obţinut un grant oferit de Uniunea Europeană prin Programul ”Orizont 2020” pentru a studia mecanismele de replicare a ADN-ului cromozomial. Dana Brânzei este în Italia din anul 2006, iar din 2008 are laboratorul său de cercetare.

7. DOINA BOTEZ - artist plastic - s-a nascut la Bucureşti şi este absolventă a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, Bucureşti, promoţia 1975, cu „Bursa de Merit Ion Andreescu” din 1974.  Realizează lucrări în domeniul picturii, graficii, ilustrației de carte pentru copii şi participă la majoritatea expozițiilor colective organizate de Uniunea Artiştilor Plastici din România. În 1984 obţine o bursă de studii în Italia, în cadrul acordurilor culturale italo-române. În noiembrie 1989, cu doar o lună înainte de căderea regimului comunist, pleacă în Italia. Operele sale se află în muzee publice şi în colecţii private din România, Italia, Franţa, Regatul Unit, Olanda, Germania, Elveţia, Republica San Marino, Ungaria, Vatican, SUA.

8. MIHAELA GAVRILĂ - este profesor universitar la Universitatea “La Sapienza” din Roma, membru al Comitetului ştiinţific privind programarea şi producţia de televiziune, format din reprezentanţi ai Facultăţii de Ştiinţe ale Comunicării şi Radio Televiziunea Italiana -  RAI. Face parte din Colegiul Director pentru doctorate şi cercetare în domeniile comunicării, social şi marketing din cadrul universităţii menţionate mai sus, iar în perioada 2013-2016 a fost membru al conducerii Asociaţiei Italiene de Sociologie. Este autoarea mai multor volume de comunicare şi a peste 100 de articole cu aceeaşi tematică.

9. EMANUEL CHIRILĂ – inventator - este un tânăr român în vârstă de 19 de ani, rezident în Toscana, a participat la concursul Ted-Miur, organizat de Ministerul Educaţiei din Italia, cu proiectul ”Blue Helmet”, fiind printre finaliştii evenimentului TedxYouth Bologna din anul 2018. Invenţia lui Emanuel Chirilă, ”Blue Helmet”, constă într-o cască pentru motociclişti, care contactează în mod automat serviciul de salvare în caz de accident, transmiţând poziţia persoanei şi permiţând astfel o intervenţie cât mai rapidă a echipelor de salvare. În urma participării la acest concurs, Emanuel Chirilă a fost inclus în lista Forbes Italia ”100 lideri ai viitorului under 30”, categoria ”Consumer technology”.

10. DAN OCTAVIAN CEPRAGA - profesor universitar - este absolvent al Universității din Padova cu specialitatea Limba şi Literatura Română şi deţine o specializare în Etnologia Sud-Estului European la Şcoala de Înalte Studii şi Ştiinţe Sociale din Paris. Este doctor al Universității “La Sapienza” din Roma şi expert în filologie romanică. Între preocupările sale ştiinţifice majore menţionăm poezia populară română şi formarea limbii poetice române în secolul al XIX- lea. Este specialist în poezia franceză veche şi provensală. Actualmente este membru al corpului didactic al Universităţii din Padova.

ROXANA GHEORGHE - jurnalist Tv

FLORIN IONIŢĂ – imagine

17:00 Puternici, împreună

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(redifuzare)

17:55 VideoART

Realizator şi producător Ileana Ploscaru Panait

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

 

#tvri