loader
Foto

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din sănătate, în contextul migraţei medicilor în străinătate, şi despre România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical pentru ţările din Occident. La TVR Internațional, miercuri, 24 aprilie, de la ora 21.00.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

.
Invitaţi:

  • Prof. univ. Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului
  • Prof. univ. Diana Ionescu, Institutul Oncologic din Vancouver, Universitatea din British Columbia
  • Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, Rector, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

(w882) Orban

(w882) Ionescu

(w882) Dana Buzoi

Conform datelor Colegiului Medicilor, în ultimii șapte ani şi-au obţinut certificatul profesional pe baza căruia pot profesa în străinătate 7.43o de medici români, care şi-ar dori condiții de muncă la nivelul celor din Occident, dotări corespunzătoare ale infrastructurii spitalicești, un mediu competitiv şi performant.

Deşi România se află în fruntea clasamentului european al absolvenţilor de medicină, după ce îşi încheie rezidenţiatul doar un sfert se angajează în ţară, iar  57 % dintre medicii sub 35 de ani şi–au declarat intenția de a migra. Tendința scade odată cu vârsta, iar la motivele principale ale dorinţei de a profesa în străinătate (infrastructura sistemului sanitar, oportunitățile de formare profesională sau cercetare - facilități, tehnologie, fonduri disponibile) se adaugă aspectele care țin de condiții de viață, familie, locuire şi oportunități educaționale pentru copii.

În acelaşi timp, România a devenit un brand de referinţă în domeniul învăţământului medical: un exemplu edificator este Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, instituţia cu cei mai mulți studenți internaționali care provin din peste 60 de țări.

Profesionalismul medicilor români de pretutindeni este adus în atenţie la TVR Internaţional de aproape 18 ani la emisiunea Un doctor pentru dumneavoastră. În întreaga lume sunt cercetători români în medicină care scriu istorie în domeniile lor de activitate şi pe care îi urmăriţi în programele TVR Internațional, cea mai recentă serie fiind deschisă de Sergiu Paşca, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford.

***

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.
Echipa emisiunii „Articolul VII":

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola
Producători: Mihaela Iamandei şi Iulia Popescu
Regizor tv: Manuela Apostol
Realizator şi moderator: Mihaela Crăciun

(w882) Mihaela Cr

10:00 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 2-Blestemul sarii

La un pas de România în Transcarpatia, peste Tisa, Slatina sau Solotvino, cum îi este numele în ucraineană, este una dintre cele mai vechi şi cunoscute aşezări din toată zonă. Localitatea este şi a fost dintotdeauna una de români maramureşeni. La răscrucea drumurilor istoriei şi ale vieţii, natura şi divinitatea au înzestrat pământurile Slatinei cu cea mai bună sare din Europa. Solul şi subsolul Slatinei au fost cercetate încă de pe vremea romanilor, dornici de a lua cu ei spre Roma ”darul zeilor” de cea mai bună calitate. De 2000 de ani au tot venit alţi şi alţi curioşi care şi-au încărcat fie sacii, fie carele, fie căruţele, vagonetele, camioanele, sau containerele cu sarea Slatinei. Pentru mulţi, şi pungile cu bani se îngroşau, tot datorită sării de lângă Tisa, la fel şi conturile din băncile lumii. Totul a fost bine până acum mai bine de 10 ani când apa s-a năpustit în minele cu sare şi nu s-a mai lăsat dusă. Sarea s-a ascuns în apele din ce în ce mai bogate, minerii şi-au pierdut locurile de muncă, iar conturile din bancă s-au închis. Nu pentru toţi.

Realizator şi producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Artiști basarabeni și artiști români, la „Drag de România mea!”

O nouă gală specială avem în dar pentru voi sâmbătă, v7 decembrie, de la ora 20.00 și duminică, de la ora 15.00, numai la TVR 2.

 

#tvri