loader
Foto

Ediţie specială "Terasa urbană", la TVR Internațional

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional a difuzat o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie Mendel ne-a invitat să trăim clipe de inspiraţie, împreună cu artişti valoroşi, personalităţi culturale importante, care au făcut carieră internaţională, profesionişti recunoscuţi în domeniile lor, dar şi români stabiliţi în străinătate care se întorc de fiecare dată, cu bucurie, acasă.

 

Kyrie Mendél
Terasa urbană

(w882)Invitata ediţiei a fost Simona Strungaru, pianistă, dirijoare de orchestră, orchestratoare și compozitoare. Din 2022, dirijează Big Band-ului Radiodifuziunii Române și este membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. A studiat la Conservatorul de Muzică din Amsterdam, iar muzica ei s-a auzit la festivalul de film TIFF și pe scena unor teatre importante din București.

Şi în acest nou sezon al emisiunii, aici, pe “Terasa urbană”, îşi găsesc locul capodoperele teatrului de televiziune. Sunt acele producţii în alb-negru de care ne este foarte dor şi pe care le revedem de fiecare dată cu aceeaşi plăcere. În ediția din 3 mai ne întoarcem în timp 45 de ani, pentru a ne întâlni cu Madam Mitza Georgescu, dar şi cu soţul acesteia, Mihalache, cu Granmama - Coana Anica, dar şi cu Puiu, cu domn’ Nae, cu Mitică şi cu locotenentul Mişu. Sunt personajele din piesa “Tren de plăcere”, o comedie pe care Mihai Berechet a regizat-o pentru Televiziunea Română în 1979. O excursie la Sinaia, două hoteluri, unul, la gară, celălalt, de lux, un copil răsfăţat, un coş cu mâncare dispărut, deşi adus tocmai de la Bucureşti, aventuri, întâlniri neobişnuite şi personaje neaşteptate. Revedem actori mari ai scenei româneşti recompunând universul... şi comic, dar şi absurd, al lui Caragiale ! Ca pe timpuri !

La rubrica „Mesaj de departe”, telespectatorii vor avea ocazia să afle povestea muzicianului Florian Mitrea din Regatul Unit, laureat al multor competiții internaționale de pian din China, Franța și Marea Britanie.

Ediția este în reluare luni, 6 mai, de la ora 12:00, la TVR Internațional.

0:00 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

*O istorie care nu se învaţă la şcoală

*Masacrul de la Fântâna Albă-1 aprilie 1941

La 1 aprilie, 1941 un grup de peste 3000 de oameni din mai multe sate de pe valea Siretului (Patrauții-de-Sus, Patrauții-de-Jos, Cupca, Corcești, Suceveni), purtand in fața icoane, prapuri și cruci din cetina, a format o coloana pașnica, și s-a indreptat spre noua granița sovieto-romana, la Fantana Alba. In poiana Varnița, la circa 3 km de granița romana, granicerii sovietici i-au somat sa se opreasca. Dupa ce coloana a ignorat somația, sovieticii au tras in plin cu mitraliere, incontinuu, secerandu-i. Supraviețuitorii au fost urmariți de cavaleriști și spintecați cu sabia. Dupa masacru a fost declanșata o operațiune vasta de represalii. Astfel, in noaptea zilei de 12 spre 13 iunie 1941, peste 13.000 de romani au fost ridicați din casele lor și deportați in Siberia și Kazahstan.

Un film de Lucia Hossu Longin

Redactor Doina Teodoru

Producător Alexandru Munteanu

O coproducţie TVR-APTR

1:00 Exclusiv în România

*Bucureşti, când morţii vorbesc

Ramanem in Bucuresti pentru a descoperi impreuna povesti inedite, dar si locuri si istorii inedite. Bunaoara, ce ati zice de o vizita la cimitirul Bellu?

Cristi Tabara impreuna cu pasionatul de istorie si colectionarul de cunostinte, pe numele sau Damian Anfile intra in curtea cea mare a baronului Bellu din București, pentru a afla noi și noi povești despre cei foarte mulți care s-au strâns acolo. Cum ar fi de exmplu, povestea lui Grigore Cantacuzino zis si "Nababul" datorita averii sale fabuloase, a italianului Luigi Cazzavillan, fondatorul ziarului Universul sau a lui Anastase Simu, filantropul brăilean care a lăsat o comoară culturală României. Dar nu doar despre cimitirul Bellu este vorba in aceasta editie, ci si despre povestea Arcului de Triumf, monumentul istoric al Bucurestilor care poate fi vizitat.

Prezentator Cristian Tabără

Producători: Cristian Tabără şi Marin Găbudean

 
MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 05 iulie, de la ora 20.00 și duminică, 06 iulie, de la ora 15.00, vă invităm să revedeţi la TVR 2 o nouă gală a sezonului 14 al ...

Deceniul ascuns (I)

Deceniul ascuns (I)

publicat: marţi, 01 iulie 2025

Bază a unei teze de doctorat, o cercetare antropologică desfășurată de-a lungul a 16 ani, în peste 60 de interviuri, își propune să sondeze ...

 

#tvri