loader

Fundata, locul cu patru anotimpuri într-o singură zi

Pe culoarul Rucăr-Bran, în judeţul Braşov, cam pe la jumătatea distanţei dintre cele două puncte turistice, se deschide falnică cea mai înaltă localitate din România: Fundata.

 

  • Până pe 21 septembrie, la TVR Internațional vă puteți înscrie în competiția "România vacanțelor tale" pentru a câștiga un sejur de vis la complexul turistic Cheile Grădiștei Moieciu-Fundata. Mai multe detalii mai jos.

Situată la peste 1300 de metri altitudine, Fundata este reşedinţa comunei cu acelaşi nume şi de peste cinci decenii îşi poartă cu mândrie eticheta de „sat turistic”.

La Fundata se face turism cam de prin anii ’70, dar lucrurile au înflorit mai ales după căderea comunismului. Şi asta pentru că au existat toate premisele pentru o dezvoltare turistică: peisaje, relief, obiective turistice, oameni inimoşi şi gastronomie delicioasă.

Fundata este, cum ar scrie Geo Bogza, străjuită de munții Bucegi și Piatra Craiului şi se uită către soare-răsare în Carpaţii Meridionali.

Oricine ajunge pentru prima dată aici nu este surprins neapărat de panorama la care se aşteaptă, ci de multitudinea de forme săpate în relief pe care i le pune la dispoziţie natura: parcuri naturale, chei, peşteri, lacuri, toate opera autorului anonim a cărui prezenţă o simţi în văzduhul rarefiat.

Dacă planificaţi să staţi mai mult de un weekend în zonă, nu vă veţi plictisi căci, pe lângă geografie, şi istoria şi-a spus cuvântul pe strâmtul culoar Rucăr-Bran şi ochiul turistic va întâlni şi monumente, cum este cel al Eroilor Români din Primul Război Mondial.

Monumentul este amplasat în curtea dispensarului din comuna Fundata, fiind ridicat în memoria eroului Gheorghe Poenaru-Bordea, “cel dintâi ofițer căzut vitejește pentru strămutarea acestui hotar, 14 august 1916“, cum spune şi inscripţia.

Iată şi o scurtă listă cu obiective turistice din împrejurimi: Parcul Național Piatra Craiului, Prăpăstiile Zărneștilor, Cheile Moieciului, Cheile Grădiștei, Rezervațiile naturale La Chișătoare, Peștera și Cheile Dâmbovicioara, Peștera cu lilieci din satul Peștera, Satul Șirnea, Barajul Pecineagu, Lacul Vidraru.

În ultimii ani, zona aceasta a devenit o atracţie pentru turişti, poate şi pentru că este un colţ în care redescoperi farmecul naturii şi rămâi totuşi aproape de urban, la numai 47 de kilometri de oraşul Braşov.

Judeţul cu acelaşi nume a cunoscut o expansiune turistică foarte bună în deceniile postcomuniste, mai ales că s-a investit masiv în dezvoltarea serviciilor. Iar rezultatul nu a întârziat să apară: din 1995 până în prezent, capacitatea de cazare s-a dublat şi a ajuns la aproape 20.000 de locuri disponibile pentru turişti.

În fiecare zi de luni, până la finalul concursului, vă vom prezenta galerii foto din interiorul complexului, cu panorama, spațiile de cazare și restaurante, facilitățile de petrecere a timpului și dotările pentru sportivi.

***

Despre campania-concurs "România vacanțelor tale"

Dacă vreţi şi voi să petreceţi un sejur de neuitat la ”Cheile Grădiştei”, în Moieciu – Fundata, județul Brașov, să faceţi sport aici sau pur şi simplu să vă relaxaţi şi să vă bucuraţi de frumuseţea naturii, înscrieţi-vă la concursul TVR Internaţional “România vacanţelor tale”.

Mai multe detalii şi regulamentul de participare AICI

Citiți AICI povestea celui care, de la o casă bătrânească, a ajuns să dețină acest complex turistic cu peste 800 de locuri de cazare.

Urmăriți AICI o galerie foto cu cele mai frumoase peisaje din complexul turistic Cheile Grădiștei Fundata.

Aflați AICI povestea localității care s-a dezvoltat ca punct de trecere între Ardeal și Țara Românească: Moieciu.

Urmăriți AICI o galerie foto cu imagini din hotelurile, vilele și restaurantul complexului Cheile Grădiștei Fundata.

Citiți AICI care sunt facilitățile de cazare și restaurant din cadrul complexului Cheile Grădiștei Fundata.

7:00 Weekend matinal

*Ştiri

Producători: Raluca Neagu şi Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

10:00 Mic dejun cu un campion

Moderator şi producător Daniela Zeca Buzura

 
Satul, o lume în amurg

Satul, o lume în amurg

publicat: vineri, 18 aprilie 2025

În România de azi, 126 de localități au rămas complet părăsite, deși încă mai apar pe hartă și încă mai au un cod poștal. Iar fenomenul este ...

Bucurie în dar de la Sfântul Munte

Bucurie în dar de la Sfântul Munte

publicat: joi, 17 aprilie 2025

Filmul este o imagine de ansamblu a vieții monahale, trăită în rugăciunea neîncetată şi povestită pentru văzul şi auzul mirenilor ajunşi pe ...

Articolul VII: Modificarea Legii cetăţeniei române

Articolul VII: Modificarea Legii cetăţeniei române

publicat: miercuri, 16 aprilie 2025

În prima ediție a noului sezon „Articolul VII”, invitatul Mihaelei Crăciun este Silviu Gabriel Barbu, Preşedinte-Secretat de Stat, Autoritatea ...

 

#tvri