loader
Foto

Moieciu, comuna care leagă Ardealul de Ţara Românească

Pe acelaşi culoar Rucăr-Bran unde este situată localitatea Fundata, dar mai spre nord-vest, la poalele Munţilor Bucegi, dar şi în proximitatea vârfului Piatra Craiului, se deschide comuna Moieciu.

 

  • Până pe 21 septembrie, la TVR Internațional vă puteți înscrie în competiția "România vacanțelor tale" pentru a câștiga un sejur de vis la complexul turistic Cheile Grădiștei Moieciu-Fundata. Mai multe detalii mai jos.

Cunoscută mai ales pentru meşterii populari care duc mai departe tradiţiile zonei, Moieciu este unul dintre cele mai veche puncte de trecere şi de legătură între Ardelal şi Ţara Românească. Amplasarea istorică, acolo unde se termină o cultură şi începe o alta, a favorizat dezvoltarea turistică a aşezării.

Situată la 30 de kilometri de Braşov, într-un cadru natural extrem de pitoresc, zona Moieciu a devenit, după căderea regimului comunist, un loc cu notorietate în rândul turiştilor. Pe de o parte pentru că de aici se ajunge foarte uşor la Castelul Bran, unde mulţi străini vin să descopere mitul Dracula, pe de altă parte pentru că serviciile au crescut simţitor în calitate.

Anul trecut, Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), nominaliza Moieciu (alături de Fundata şi alte câteva comune din judeţul Braşov) printre locurile cu cel mai mare număr de turişti, alături de Bucovina, Maramureş şi Mărginimea Sibiului, dar şi de nordul Olteniei şi judeţul Neamţ.

Turismul rural are mare trecere în rândul străinilor care vin să ne viziteze ţara, cei mai atraşi de zonele enumerate mai sus fiind ungurii, germanii, francezii şi japonezii, potrivit datelor publicate de ANTREC.

Aceeaşi asociaţie anticipa o creştere de 15% a numărului de români care aleg acest tip de turism, mai ales că oferta de cazare şi activităţile pentru petrecerea timpului au fost diversificate în ultimii ani.

Bran-Moieciu este considerat leagănul turismului rural românesc, aici fiind înfiinţată prima pensiune din România, în urmă cu 20 de ani. Conf. univ.dr. Marilena Stoian, preşedintele fondator ANTREC, împreună cu mama ei, profesoara Mioara Stoian Vişan, sunt doamnele care au crezut, au creat şi au construit cadrul instituţional pentru a fi puse în evidenţă locuri, oameni şi tradiţii.

***

Despre campania-concurs "România vacanțelor tale"

Dacă vreţi şi voi să petreceţi un sejur de neuitat la ”Cheile Grădiştei”, în Moieciu – Fundata, județul Brașov, să faceţi sport aici sau pur şi simplu să vă relaxaţi şi să vă bucuraţi de frumuseţea naturii, înscrieţi-vă la concursul TVR Internaţional “România vacanţelor tale”.

Mai multe detalii şi regulamentul de participare AICI

Citiți AICI povestea celui care, de la o casă bătrânească, a ajuns să dețină acest complex turistic cu peste 800 de locuri de cazare.

Urmăriți AICI o galerie foto cu cele mai frumoase peisaje din complexul turistic Cheile Grădiștei Fundata.

Urmăriți AICI o galerie foto cu cele mai frumoase peisaje din complexul turistic Cheile Grădiștei Moieciu.

Urmăriți AICI o galerie foto cu imagini din hotelurile, vilele și restaurantul complexului Cheile Grădiștei Fundata.

Citiți AICI care sunt facilitățile de cazare și restaurant din cadrul complexului Cheile Grădiștei Fundata.

13:00 Omul şi timpul (R)

*Declaraţia din 1964

Redactor Diana Ilica

Producător Rafael Udrişte

(Reluare)

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

„Biografii necesare”. Pictorița Florica Prevenda: N-am făcut niciodată ceea ce se aştepta de la mine. Eu mă simt un artist liber. Văd lumea în felul meu

Pictorița Florica Prevenda este invitata artistei vizuale Ileana Ploscaru Panait, la „Biografii necesare”, în 21 aprilie la TVR Cultural și în 1 ...

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

 

#tvri