loader
Foto

Filmul „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu”, la TVR MOLDOVA

Sâmbătă, 10 decembrie, de la ora 22:00, TVR MOLDOVA vă invită să urmăriţi filmul istoric „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu”, în regia Malvinei Urşianu.

 

Istoric. România 1980. Regia şi scenariul: Malvina Urşianu Cu: George Motoi, Silvia Popovici, Cornel Coman, Valeriu Paraschiv

Filmul este o adaptare liberă a dramei lui Costache Negruzzi „Vodă Lăpuşneanu”. Acţiunea se pertece în Ţara Moldovei, în anul 1564. Alexandru Lăpuşneanu, ultimul descendent al dinastiei Muşatinilor, se întoarce din exilul impus de trădarea boierilor săi.

(w882) Lapusneanu

Hotărât să formeze o Moldovă unită, cu puterea concentrată în mâinile sale pentru a pune capăt o dată pentru totdeauna divergenţelor dintre boieri, prinţul trebuie să înfrunte opoziţia aristocraţilor atraşi de furturi şi de trădări.

***

Malvina Urşianu - regizoare şi scenaristă

S-a născut la 19 iunie 1927, în comuna Gușoieni, județul Vâlcea, într-o familie de boieri. A studiat Istoria Artelor la Institutul de Muzeografie, Paleografie şi Biblioteconomie de la Arhivele Statului. A urmat cursul experimental de cinematografie ținut de regizorul, scenaristul şi actorul Jean Georgescu. A studiat singură filmele regizorilor străini şi îşi începea cariera ca asistentă de regie pentru documentarele lui Jean Georgescu numite Petrolul şi Pădurile. A fost asistenta acestuia şi la regizarea filmelor „În sat la noi”, „Directorul nostru”. Prima regie personală a fost cea a filmului Bijuterii de familie (1957), inspirat din nuvela lui Petru Dumitriu. În 1958 i s-a înscenat un proces de demascare şi a fost acuzată de sabotaj ideologic şi anticomunism, a fost arestată şi închisă, iar timp de 8 ani a fost interzisă în cinematografie.

(w882) Malvina Ur

În perioada anilor 1968-1987 a realizat 8 filme: Gioconda fără surâs (1968), Serata (1971), Trecătoarele iubiri (1974), Întoarcerea lui Voda Lapușneanu (1979), Liniștea din adâncuri (1982), Pe malul stâng al Dunării albastre (1983), O lumină la etajul zece (1984), Figuranții (1987). A urmat o altă pauză de 8 ani, căci se înăsprise cenzura comunistă. Pentru că nu a putut regiza filme după scenariile scrise de altcineva, Malvina şi-a întrerupt activitatea.

A revenit în 1995 cu filmul de televiziune Aici nu mai locuiește nimeni, al cărui scenariu fusese refuzat de cinematografie. În anul 2002 a apărut filmul Ce lume veselă. În 2003 i s-a decernat Premiul Special al juriului la Premiile Uniunii Cineaştilor din România pentru acest film, marcând retragerea ei din activitate.

Malvina Urşianu s-a stins din viaţă în 2015, la 88 de ani.

***

TVR MOLDOVA este postul Televiziunii Române cu emisie în Republica Moldova. Televiziunea Română a lansat, în decembrie 2013, grila dedicată publicului din Republica Moldova, despre care puteţi citi mai multe detalii AICI.

8:00 Weekend matinal

* Matinal (I)

Prezintă Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Producători: Raluca Neagu şi Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri