La Craiova, în Casa Dianu, valoros edificiu de patrimoniu, a fost inaugurată o nouă instituţie muzeală şi de cultură, Muzeul Cărții și Exilului Românesc.
Acest gest temerar, dar extrem de necesar pentru recuperarea, înțelegerea și integrarea memoriei exilului românesc, a prins viață prin eforturile datorate Consiliului Județean Dolj, Bibliotecii Județene "Alexandru și Aristia Aman" și primăriei din Craiova.
Muzeul craiovean deține 38 de colecții și donații care însumează 60.000 de cărți, publicații, cataloage și periodice, peste 5.000 de fotografii, 1.000 de înregistrări audio-video, mai mult de 1.000 de dosare cuprinzând numeroase manuscrise, corespondență, note personale și caiete de regie, peste 1.500 de lucrări de artă (tablouri, statuete, serigrafii) și mai bine de 100 de obiecte personale care au aparținut unor importante personalități ale exilului românesc: Vintilă Horia, Basarab Nicolesco, Miron Kiropol, Mircea Eliade, Emil Cioran, Aurora Cornu şi mulţi alţii.
Încet-încet, a venit timpul să ștergem praful uitării și al ignoranței și să facem loc acolo unde se cuvine patrimoniului literar, care a fost în mod voit fragmentat sau înstrăinat la un moment dat.
Demersul de recuperare a patrimoniului cultural realizat în afara granițelor României în cei 45 de ani de comunism a pornit din inima Olteniei, de la Craiova și îl regăsim, astăzi, la Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc.
Vă recomandăm să vedeți “Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc”, vineri, 7 februarie 2025, de la ora 15.30, la TVR Internațional, cu reluare la ora 2.30.
***
Realizator şi producător Sandrino Gavriloaia
Credit foto: TVR