Când avem o problemă de sănătate, tot ceea ce ne dorim este să ne facem bine și să scăpăm de suferință. Despre cum putem trece prin momentele mai delicate generate de boală ne vorbește, din propria experiență, medicul care a redescoperit bucuria vieții, după un diagnostic de cancer la numai 29 de ani.
Terapia prin bucurie
Dr. Diana Ionescu, profesor de patologie la Institutul Oncologic Vancouver din Canada, este fondatoarea Asociației canadiene CAMP Education Association și unul dintre inițiatorii Uniunii Patologilor din România. A emigrat în Canada acum 27 de ani.
Avea 29 de ani și era departe de țară când a aflat că are cancer. Diagnosticat în stadiu incipient în urma controalelor periodice, după o intervenție rapidă, a reușit să ducă o viață și o sarcină normale. Cu atitudinea potrivită, dorință și curiozitatea de a experimenta tot ce vine la rând, mai rău sau mai bun, a descoperit bucuria vieții în lucruri mici, accesibile tuturor. Schimbările ne scot din zona de confort, iar sentimentul predominant este cel de teamă. Dăm piept cu emoțiile noastre și ale celor din jur. Învățăm să acceptăm schimbarea, să respingem stimulii negativi, învăţăm din pierderi și durere, din greșeli și greutăţile vieţii. Acțiunea vindecă frica. Indiferent cât de gravă ar fi o problemă de sănătate, ideal este să ne amintim că cel mai mult contează cum reacționăm și cum ne raportăm la încercarea primită.
Cu expertiză clinică în cancerele ginecologice, de sân şi de plămân, dr. Diana Ionescu este studentă la prima clasă europeană de masterat în patologia moleculară la Universitatea din Nisa. Consideră că a învăța toată viața menține inima și mintea active. Invitata noastră vorbește despre energia țării natale și cât de bine este ca natura să facă parte din viaţa noastră.
Dendroterapia, darul copacilor
Copacii sunt o sursă naturală de energie și sănătate, o adevărată terapie care poate aduce beneficii asupra sănătății fizice și mentale.
Legatura dintre Aurel Babeș și testul Papanicolau
Prof. dr. Octavian Buda, medic primar psihiatrie, prof. Istoria medicinei la UMF Carol Davila, fostul președinte al Asociației Europene de Istoria Medicinei și Sănătății povestește că, Aurel Babeș, nepotul lui Victor Babeș, este cel care a descoperit testul Papanicolau ca metodă de screening pentru cancerul de col uterin, descoperire cu care un german a luat Premiul Nobel.
Testul, efectuat anual, poate salva mii de vieți așa cum s-a întâmplat și în cazul invitatei ediției de astăzi care este directorul medical al Laboratorului central ce deservește Programul de Screening pentru cancerul de col uterin al provinciei Columbia Britanică, unul dintre cele mai vechi din lume pentru screeningul acestui tip de cancer.
La TVR Internaţional, sâmbătă, ora 12.00, împreună pentru sănătate!
***
Această ediție „Un doctor pentru dumneavoastră” este redifuzată sâmbătă, 8 februarie, de la ora 12.00, la TVR Internaţional.
Poate fi urmărită și în reluare luni, 10 februarie, de la ora 17.00 și marți 11 februarie,, de la ora 6.00.
***
Echipa emisiunii:
Prezentator: Măriuca Mihăilescu
Jurnalist tv: Lucian Băbeanu
Realizator&producător: Monica Ancuța Tiuntiuc
Credit foto: Sursa foto: pixabay- Sven Lachmann/Capturi din emisiune
***
Un doctor pentru dumneavoastră, de 17 ani împreună cu publicul TVRi
Vă reamintim că așteptăm opiniile și sugestiile pe pagina noastră de Facebook.
Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+.