loader
Foto

Despre autism, aluniţe, piele şi infecţii, la „Un doctor pentru dumneavoastră”

„Un doctor pentru dumneavoastră” vine, de luni până joi, de la ora 18:30, la TVR Internaţional şi online pe TVR+, cu informaţii uitile pentru un stil de viaţă sănătos. Vă suntem aproape, oriunde v-aţi afla!

 

Irninis Miricioiu
Ana Maria Ghiur
Sorin Sîrbov

LUNI, 3 aprilie

Autismul, lumea de lângă noi

Invitaţi: prof. dr. Iuliana Dobrescu, şef secţia de Psihiatrie Pediatrică, Spitalul Clinic de Psihiatrie prof. dr. Al. Obregia şi dr. Florina Rad, medic primar Psihiatrie Pediatrică, lector UMF C. Davila.

Conform studiilor americane, în lume, 1 din 68 de persoane suferă de autism. Specialiştii estimează că, la ora actuală, autismul este o afecţiune care depăşeşte în frecvenţă boli precum cancerul, diabetul şi Sindromul Down. Estimările din România arată că sunt peste 15.000 de persoane cu autism.

Moderator Irninis Miricioiu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

MARŢI, 4 aprilie

Prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale

Inviată: dr. Andreea Moldovan, medic primar boli infecţioase, coordonator Departamentul de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale, Spitalul Sfântul Constantin, Braşov.

În 2013, Organizaţia Mondială a Sănătății a declarat Spitalul Sfântul Constantin din Brașov cel mai curat spital european, competiție în care au mai fost 60 de spitale din Europa. Lista medicilor de excepţie de la "Sfântul Cons­tantin" este lungă. Unii au revenit din străinătate sau vin din marile centre medicale şi uni­versitare ale ţării. Spitalul organizează cursuri gratuite de igienă şi demonstraţii practice pentru cadrele medicale din ţară. Invitata noastră, dr. Andrea Moldovan explică şi exemplifică metodele prin care standardele de igienă din unităţile spitaliceşti pot fi implementate simplu şi fără costuri mari. Tot mai mulți pacienți sunt infectați în fiecare zi, în spitalele din România, cu bacteria Clostridium Difficile, care poate pune viaţa în pericol.

Prin telefon: părintele chirurgiei robotice în lume, dr. Adrian Lobonţiu, specialist în chirurgie generală şi robotică, director medical SUA, și dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurgie generală, șef Secție Chirurgie,  Spitalul Sf. Constantin din Brașov.

Moderator Sorin Sîrbov

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

MIERCURI, 5 aprilie

Partea I - Atenţie la alimentaţie!

Invitată: Cristina Marin, specialist în nutriție

Fiecare om mănâncă ce îi place. Niciun aliment nu poate aduce, singur, toate principiile nutritive de care are nevoie organismul, ci doar o alimentaţie variată, moderată şi echilibrată. Mâncarea nepotrivită, nesănătoasă, ajunge să ne facă nefericiţi. Anumite alimente au în compoziţia lor substanţe care influenţează printre altele sănătatea, starea de bine sau unele pot chiar ameliora durerea. Să fim atenți la alegerile pe care le facem zilnic. Alimentaţia corectă nu trebuie să fie ocazională, ci parte integrată într-un stil de viaţă care va asigura starea generală de sănătate şi longevitatea.

Partea a II-a - Aluniţele şi pielea

Invitată: prof.dr. Olga Simionescu, medic primar dermatolog, Spitalul Clinic Colentina.

Nevii melanocitari (alunițele) sunt de diverse forme, mărimi și culori. Mulți le ignoră și le considera ceva normal. Specialiştii recomandă să le urmărim evoluția. De cele mai multe ori sunt benigne, apar la  naștere, altele apar în primii 20 de ani de viaţa şi unele din cauza soarelui. Melanomul malign este de cele mai multe ori provocat de o expunere îndelungată şi fără protecție la soare. Acesta apare subit și suprafața sa crește rapid.

Moderator Lorena Mazăre

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

JOI, 6 aprilie

Partea I - Inima şi sportul

Invitat: dr. Alexandru Scafa, medic primar cardiolog, competenţe în ecocardiografie, Spitalul de Urgență Floreasca, șef lucrari, UMF C. Davila.

În prezent, bolile de inimă ocupă primul loc în lume în ceea ce priveşte mortalitatea. Stilul haotic de viaţă, încărcat de stres, sedentarism şi alimentaţie incorectă, îşi pune amprenta asupra sănătăţii noastre. Cu mult timp în urmă, însuşi Hipocrate aprecia: „cea mai bună metodă de a preveni anumite boli este activitatea fizică”. Studii recente au arătat că sportul este un adevărat medicament, mai ales pentru cei care suferă de boli de inimă.

Partea a II-a - Depresia

Invitată: dr. Ileana Botezat-Antonescu, medic primar psihiatrie, psihoterapeut, director Centrul Naţional de Sănatate Mintală şi Luptă Antidrog, preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Psihoterapie.

La nivel global, 350 de milioane de persoane suferă de depresie, potrivit OMS. Conform ultimelor studii, depresia se manifestă diferit, de la episoade şi reacţii emoţionale trecătoare, legate de probleme curente, până la pierderea interesului de sine şi de ceea ce se întâmplă în jur. Izolarea, scăderea productivităţii, a capacităţii de muncă, de comunicare sau chiar suicidul sunt doar câteva efecte ale acestei afecţiuni. Să discutăm deschis despre această afecţiune, căreia OMS i-a consacrat ziua de 7 aprilie - Ziua Mondială a Sănătăţii.

Moderator Ana Maria Ghiur

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.


(w100) Logo Livia Mulţumim dr. Irina Trosca, recunoscută în domeniul stomatologic, care răspunde la întrebările dvs. transmise la adresa: număr de contact: 0733.045.855/0721.021.855; e-mail: office@liviadent.ro sau pagina de Facebook.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.

(w100) Mirador Confecţii şi produse tricotate pentru femei, bărbaţi şi copii. Lunar sunt produse peste 75.000 de haine, branduri franceze medium-high quality. Contact: office@tanex.ro sau pe pagina de Facebook. Număr de contact: 021.421.02.16.

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

 

#tvri