loader
Foto

Unirea Principatelor Române la 24 ian. 1859 - ep.2 din seria Unirile Românilor

Sâmbătă, 3 noiembrie, de la ora 19.00 la TVR Internaţional şi de la ora 21.00 la TVR MOLDOVA - un episod în care faptele istorice arată ca intriga unui palpitant roman de aventuri.

 

TVR Internațional prezintă documentarul Unirea Principatelor Române la 24 ianuarie 1859, al doilea episod din seria Unirile Românilor

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti!


La alegerile din 19 iulie 1857 din Moldova, caimacamul Nicolae Vogoride falsifică listele electorale în favoarea antiunioniștilor. Indignat, colonelul Alexandru Ioan Cuza, pârcălab de Covurlui, demisionează. Ecaterina Vogoride sustrage o parte din corespondența secretă incriminatoare purtată de soțul ei, iar scrisorile ajung să fie publicate la Bruxelles. Traduse, apar și în Moldova. Scandalul, devenit internațional, determină anularea alegerilor măsluite. Destinul Principatelor Române va fi Unirea.

Acest episod confirmă că, mai întotdeauna, istoria obișnuiește să adopte „intrigi” de roman de aventuri. Evenimentele din epoca Unirii Principatelor Române, tensionate și alambicate politic, sunt analizate de o echipă de istorici formată din acad. Ioan - Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Alexandru Zub, Lucian Boia, Irina Boulin - Ghica - responsabil cu strategia la Ministerul Culturii din Franța, Georgeta Penelea Filitti, Radu Portocală, Sorin Iftimi, Ion Bulei, Sorin Liviu Damean, Gheorghe Cliveti.

Pașoptiștii au exprimat dezideratul unirii românilor într-o singură ţară în programul revoluţionar de la  1848. În deceniul următor, s-au axat pe dobândirea sprijinului internaţional pentru Unirea Principatelor. După Războiul Crimeei, în Congresul de la Paris din februarie - martie 1856, s-a hotărât consultarea moldovenilor şi muntenilor în  legătură cu dorinţa unirii într-un singur stat. În toamna lui 1857, aceştia şi-au exprimat dorinţa de unire prin adunările ad-hoc. Prin Convenţia de la Paris, se hotăra, în 1858, realizarea unirii celor două Principate, dar cu doi Domni pământeni, două Capitale şi două Adunări Legislative.  Prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, şi la Iaşi, şi la Bucureşti, românii au speculat cu inteligenţă o lacună a textului Convenţiei de la Paris şi au pus Marile Puteri în faţa faptului împlinit.

Realizatorii seriei de documentare Unirile Românilor au filmat „memoria” locurilor unde ni s-a înfăptuit istoria: de la Parisul și Istanbulul înfruntărilor diplomatice, la Iașiul și Bucureștiul unde națiunea a decis, de la Ruginoasa lui Cuza, la Focșaniul din care Milcovul a „dispărut”.

Cronica Unirii din 24 ianuarie 1859, în premieră la TVR Internațional, sâmbătă, 3 noiembrie, ora 19.00

Unirile Românilor - un proiect TVR şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

Coordonator proiect Cristina Leorenţ
Producător şi realizator Radu Găină
Scenariul/comentariul: Radu Găină, Gabriel Rusu
Jurnalişti: Diana Gheorghiu, Ştefania Ţene
Director de imagine Mihai Adrian Buzura
Editor imagine Marius Șerban
Voice Over: Constantin Lupescu, Damian Oancea

5:00 Exclusiv în România

*Brasov Fagaras 2024

In acest episod pornim spre Brasov, polul turismului din Romania, de unde vrem sa exploram intreaga zona. Mai intai vom merge sa cunoastem o fosta jurnalista care acum face paine artizanala cu maia, iar apoi cresteaza painile cu desene care contin motive traditionale ori inspirate din natura. Ce iese din mana Anei Negru, din Bod, este nu doar foarte bun, gustos si sanataos, dar sunt si adevarate opera de arta. Si pentru ca dansatoarele din Crihalma sunt vestite in toate tara am fost sa vedem Dansul Fecioreasca Fetelor. Un dans pe cat de frumos, pe atat de spectaculos care asteapta aprobarea sa intre in patrimoniul imaterial UNESCO. Tot in Brasov a fost inaugurat recent si Muzeul Sportului si Turismului Montan unde se pot vedea exponate care învie istoria multor sporturi care iși țes poveștile împletite cu cele ale marilor sportivi. Schiuri de acum 150 de ani stau alături de primele perechi de patine pentru gheata, multe trofee si filme de arhiva din perioada interbelica, cu demonstratii sportive, sau de la mari evenimente care au marcat istoria sportului romanesc.

Nu ne-am grabit sa plecam din aceasta frumoasa zona pentru ca am aflat ca aici se afla Centrul Georgrafic al Romaniei. Pana in 2007 nimeni din comunitatea stintifica nu a fost preocupat de acest lucru. Profesorul universitar Alexandru Boroiu a reusit, dupa ani de munca si studiu, sa determine cu exactitate unde se afla centrul tarii. Acest loc nu se afla la Dealul Frumos, asa cum se credea, ci in alt loc care a surprins pe toata lumea.

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

5:50 Investiţi în România! (R)

* Internaţionalizarea firmelor româneşti

Invitati: Maria Grapini-membru al Parlamentului European, Lucian Rotar-investitor, antreprenor în serie Franţa şi România, Ambasador Repatriot în Franţa, Radu Hanga-preşedinte Bursa de Valori Bucureşti, Cosmin Mălureanu-investitor, antreprenor companie de e-learning, Cristian Tudor-investitor, antreprenor companie agricultură

Moderator Cristina Leorenţ

Grafică Laurenţiu Năstase

Documentarist & Poster Maker Giorgiana Şuşurincă

Jurnalişti tv: Ana Maria Ghiur, Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa

Realizator Cristina Leorenţ

Producător Raluca Amzăr

(Reluare)
 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri