loader
Foto

Galerie foto

Povestea actriţei Ada d'Albon, joi 27 martie, la “Lumea şi noi”

Joi, 27 martie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional v-am adus povestea actriţei Ada d'Albon, nepoata lui Mihail Sadoveanu şi soţia regizorului Laurenţiu Azimioară.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Oameni cultivaţi şi cu stare, d'Albonii s-au înrudit, din secolul al XIX-lea, cu familiile Zarifopol, Culianu, Nanu, purtând deja în sânge, din secole mai vechi, înrudirea cu Burbonii Franţei şi stirpea Regelui Soare.

Pe linie maternă, Ada d'Albon a fost nepoata lui Mihail Sadoveanu. În anul 1981 Ada D'Albon a plecat legal în Franţa împreună cu băiatul ei în vârstă de trei ani Ion şi soţul său Laurenţiu Azimioară, regizor şi profesor la IATC.

La Paris ei sunt proprietarii "Theatre de l'Orme", singurul teatru parizian deţinut de români.

A jucat în filmele “Tănase Scatiu“, “Operaţiunea Monstrul”, “Fraţii Jderi“, şi în filmul de televiziune “Frunze care ard“. Este profesoară la Şcoala de Arte şi meserii ale spectacolului de pe lângă Theatre de l’Orme. A pus în scenă între altele, “Furtuna”, “Casa Bernardei Alba”.

(w882) Ada d'Albo

Deşi temperamente diferite, cuplul lor s-a hrănit din creaţia pe scenă şi dintr-o complementaritate rară, de invidiat. "Eu sînt foarte iute, recunoaşte actriţa, iar Laurenţiu e foarte calm. Ne admiram foarte mult. El a fost profesorul meu de teatru. Am avut, în ţară, mai mulţi profesori - Zoe Anghel, Marioara Voiculescu, Costache Antoniu, Petrică Vasilescu, Viki Moldovan -, când am dat însă de Laurenţiu, nu cred că m-am îndrăgostit imediat, dar s-a creat ceva excepţional, simţeam că înfloresc sub indicaţiile lui. În principiu, când sunt pe scenă, ascult de el ca o copilă de 12 ani. Este inventiv, profund, nu caută originalitatea, ci sucul, esenţa personajului."

Aflaţi povestea Adei d'Albon, joi, 27 martie, la “Lumea şi noi”, la TVR Internaţional.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

1:00 România literară TV

*In memoriam Nicolae Manolescu

Producător Bianca Sărăţeanu

(redifuzare)

2:00 Un doctor pentru dumneavoastră (R)

* Cataracta, principala cauză de pierdere a vederii

Invitat: dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog, supraspecializare în chirurgia refractivă și a cataractei

În general, cataracta afectează persoanele după vârsta de 60 de ani, dar există şi tipuri rare care apar mai devreme sau la naștere. Vorbim despre prima cauză tratabilă de orbire din lume. Această afecţiune se poate opera în orice stadiu însă, se recomandă o chirurgie timpurie.

* Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Invitat: acad. Maya Simionescu, director Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu al Academiei Române, preşedinte Societatea Română de Biologie Celulară

Acad. Maya Simionescu, ex-profesor la universităţi din SUA și Canada, cercetătoarea care a obținut multe premii, distincţii și s-a remarcat în cercetarea biomedicală la nivel internațional, vorbește despre progresele spectaculoase care pot ajuta omenirea să trăiască mai bine în viitor.

* Tratarea gonartrozei şi leziunilor genunchiului

Invitat: dr. Dragoş Popescu, medic primar chirurgie ortopedică, Spania

Dr. Dragoş Popescu, ortoped supraspecializat în chirurgia artroscopică şi protetica genunchiului, s-a specializat în Chirurgie Ortopedică şi Traumatologie în cadrul centrului universitar “Hospital Clínic de Barcelona”, unde şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 21 ani. Din 2014, tratează pacienţi şi în România. Are o vastă experienţă în transplanturile şi implanturile artificiale de menisc, precum şi în protezarea robotică a genunchiului.

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist Lucian Băbeanu

Producător Monica Ancuţa

(Reluare)
 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

#tvri