Miercuri, 5 martie, de la ora 20.40, la TVRi şi pe TVR+ a fost prezentată povestea regizorului Laurenţiu Azimioară şi a teatrului pe care acesta l-a creat la Paris.
UPDATE: Ediţia emisiunii de miercuri 5 martie este disponibilă online pe TVR+
În doar şase ani, Théatre de l’Orme, creat de regizorul Laurenţiu Azimioară, a devenit unul dintre cele mai frumoase din Paris. Pe această scenă, Rona Hartner o joacă pe Maria Tănase.
Într-un cartier burghez din arondismentul 19, în fostele băi publice ale Jandarmeriei din estul Parisului, regizorul român Laurenţiu Azimioară (77 de ani) a creat un întreg univers teatral: Théatre de l’Orme, unicul înfiinţat de un român la Paris, în 2002, a ajuns în şase ani şi unul dintre cele mai căutate.
Revista de cultură „Télérama” l-a catalogat drept unul dintre cele mai frumoase teatre din Paris, iar una dintre piesele puse în scenă de el, „Savannah Bay”, de Marguerite Dumas, a fost remarcată anul acesta la Festivalul de la Avignon.
În ţară, istoria teatrului românesc îi datorează enorm: ca regizor, Laurenţiu Azimioară a creat spectacole cu Amza Pellea, Octavian Cotescu, Gheorghe Cozorici, Leopoldina Bălănuţă, Rodica Tapalagă, Tatiana Iekel, Olga Tudorache; ca profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, i-a avut studenţi pe Adriana Trandafir, Răzvan Vasilescu, Claudiu Bleonţ, Magda Catone şi mulţi alţii.
În 1981, Laurenţiu Azimioară şi soţia sa, actriţa şi dramaturgul Ada d’Albon, s-au stabilit la Paris. Laurenţiu Azimioară îşi doreşte să deschidă şi mai mult repertoriul către dramaturgia românească: „Aş vrea foarte mult ca prin teatrul meu lumea să se apropie de cultura română”.
Fostul profesor de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (unde a predat între 1964 şi 1981) a creat la Paris, în 1983, şcoala „Arts et Métiers du spectacle”, iar din 2002 cursurile continuă la Théatre de l’Orme. În 2008, Théatre de l’Orme a găzduit timp de o lună prima ediţie internaţională a Festival de l’été.
După o jumătate de carieră teatrală construită în România, unde a format şi îndrumat generaţii celebre de actori, plus o altă jumătate clădită în Franţa, Laurenţiu Azimioară e „pe drumul cel bun”: „Nu ne comparăm cu Comédie Française, care există de trei secole. E nevoie de timp, un teatru începe să existe după cinci, zece ani. Faptul că am dublă cultură e o şansă nemaipomenită. Théatre de l’Orme e pe drumul cel bun”.