loader
Foto

Galerie foto

Laurenţiu Azimioară şi teatrul lui din Paris, miercuri la “Lumea şi noi”

Miercuri, 5 martie, de la ora 20.40, la TVRi şi pe TVR+ a fost prezentată povestea regizorului Laurenţiu Azimioară şi a teatrului pe care acesta l-a creat la Paris.

 

Lumea şi noi

UPDATE: Ediţia emisiunii de miercuri 5 martie este disponibilă online pe TVR+

În doar şase ani, Théatre de l’Orme, creat de regizorul Laurenţiu Azimioară, a devenit unul dintre cele mai frumoase din Paris. Pe această scenă, Rona Hartner o joacă pe Maria Tănase.

Într-un cartier burghez din arondismentul 19, în fostele băi publice ale Jandarmeriei din estul Parisului, regizorul român Laurenţiu Azimioară (77 de ani) a creat un întreg univers teatral: Théatre de l’Orme, unicul înfiinţat de un român la Paris, în 2002, a ajuns în şase ani şi unul dintre cele mai căutate.

Revista de cultură „Télérama” l-a catalogat drept unul dintre cele mai frumoase teatre din Paris, iar una dintre piesele puse în scenă de el, „Savannah Bay”, de Marguerite Dumas, a fost remarcată anul acesta la Festivalul de la Avignon.

În ţară, istoria teatrului românesc îi datorează enorm: ca regizor, Laurenţiu Azimioară a creat spectacole cu Amza Pellea, Octavian Cotescu, Gheorghe Cozorici, Leopoldina Bălănuţă, Rodica Tapalagă, Tatiana Iekel, Olga Tudorache; ca profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, i-a avut studenţi pe Adriana Trandafir, Răzvan Vasilescu, Claudiu Bleonţ, Magda Catone şi mulţi alţii.

În 1981, Laurenţiu Azimioară şi soţia sa, actriţa şi dramaturgul Ada d’Albon, s-au stabilit la Paris. Laurenţiu Azimioară îşi doreşte să deschidă şi mai mult repertoriul către dramaturgia românească: „Aş vrea foarte mult ca prin teatrul meu lumea să se apropie de cultura română”.

Fostul profesor de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (unde a predat între 1964 şi 1981) a creat la Paris, în 1983, şcoala „Arts et Métiers du spectacle”, iar din 2002 cursurile continuă la Théatre de l’Orme. În 2008, Théatre de l’Orme a găzduit timp de o lună prima ediţie internaţională a Festival de l’été.

După o jumătate de carieră teatrală construită în România, unde a format şi îndrumat generaţii celebre de actori, plus o altă jumătate clădită în Franţa, Laurenţiu Azimioară e „pe drumul cel bun”: „Nu ne comparăm cu Comédie Française, care există de trei secole. E nevoie de timp, un teatru începe să existe după cinci, zece ani. Faptul că am dublă cultură e o şansă nemaipomenită. Théatre de l’Orme e pe drumul cel bun”.

19:00 Info Diaspora

*Informații utile pe următoarele teme:

Efectul Schengen asupra pieţei forţei de muncă din România

Ce drepturi de pensie au românii din străinatate

Îngrijiri medicale planificate în altă ţară a UE

Contractul de întreţinere

Jurnalist Răzvan Petrişor

Producător Aura Iosif

19:30 Prezenţe româneşti

*Lilian Broca (Canada)

Lilian Broca, artistă vizuală canadiană, cu rădăcini românești și evreiești, a plecat din orasul in care s-a nascut, Bucuresti, cand era un copil. A știut intotdeauna că va fi artistă si dupa ce a absolvit Universitatea Concordia, Montreal, în 1968, a urmat cursurile Institutului Pratt din NY. Desi a ales, initial, pictura, intotdeauna i-au placut mozaicurile, iar acum este o personalitate recunoscută în aceasta arta. Casa in care locuieste impreuna cu sotul ei, David, este un adevarat muzeu. LILIAN a purtat mereu Romania in inima ei, chiar daca de la emigrare au trecut 64 de ani.

Realizator si producător Mihaela Crăciun

(redifuzare)

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri