loader
Foto

„Povești cu cântec din diaspora”: Prima săptămână, primele istorii

Din 4 octombrie, de luni până vineri, la ora 15.00, noua serie de emisiuni prezintă la TVRi traseele unora dintre muzicienii români plecați din anii ’60, ’70, ’80, ’90 în lumea largă.

 

POVEȘTI CU CÂNTEC DIN DIASPORA

Emisiunile „Povești cu cântec din diaspora” prezintă la TVR Internațional traseele publice și personale ale unora dintre muzicienii pop-rock-folk-jazz-simfo români, aflați în diferite țări.

Unii au rămas în „câmpul muncii” până la pensionare, alţii şi-au schimbat din mers domeniul de activitate. Cu toţii vorbesc la perfecţie, şi după 20 – 30 – 40 - 50 de ani, limba română. Unii au copii, ba chiar şi nepoţi, alţii sunt în ascensiune şi încă nu şi-au edificat o familie. Nu în cele din urmă, unii sunt la apogeul unei cariere prodigioase! Intervievați în perioada 2010 – 2015, amintirile lor, de la alb negru la color, au tâlc și... cântec!

(w882) generic ha

În săptămâna 4 – 8 octombrie, iată o primă serie de cinci ediții:

Luni, 4 octombrie

NICOLAE COVACI

(Moraira, Spania)

Fondator al grupului Phoenix, muzicianul este una dintre cele mai influente personalităţi ale muzicii pop-rock-folk româneşti, încă din anii de pionierat ai genului (cu Sfinţii). După emigrarea solistului Moni Bordeianu, Covaci a reinventat formaţia cu un stil etno-rock viabil pentru români şi astăzi. În 1977, a fugit la rândul său din regimul comunist în Germania (inducând în eroare autoritățile, cu ocazia unui important festival la care a absentat), cu aproape toată formaţia, iar exact după 14 ani a revenit (la primul mare festival rock internațional din România în libertate) cu trupa refăcută, atrăgând şi alţi membri răspândiţi în diaspora.

(w882) Covaci

Şi oricâte obstacole au survenit în traseul grupului peste decenii, rockerul a renăscut cu Phoenix precum pasărea mitologică, concurând la titlul celui mai român dintre românii plecaţi în lume. Dacă există viați care bat filmul, una dintre acelea este a lui Nicolae Covaci. Care de fapt n-a plecat niciodată!

Marți, 5 octombrie

DAN ANDREI ALDEA

(Munchen, Germania)

(w882) Aldea D

Recunoscut unanim pentru compozițiile sale și în același timp pentru prestațiile în concert (virtuoz la mai multe instrumente), muzicianul trecut graniţele genurilor muzicale fără nici un efort; mai mult, a provocat admiraţia generală cu fiecare melodie, solo ori orchestraţie. Aceasta după ce fusese considerat un copil-minune al viorii. În nume propriu sau cu grupul rock Sfinx, a dus „muzica tânără” pe culmi rar atinse în România. Din 1981, activitatea lui s-a desfăşurat exclusiv la Munchen (în producţia muzicală) şi pe scenele din Germania, cu realizări notabile.

(w882) Aldea D

În 2014 a revenit în premieră în ţară, inclusiv pentru un prim concert, stabilindu-se la Oradea, de unde în primăvara lui 2015 a ajuns şi la TVR, de unde și acest interviu. A reluat munca în studiou, în paralel apărând în câteva recitaluri memorabile (singur, cu Călin Pop ori cu grupul Desperado). În particular, revenise asupra discului capodoperă Sfinx - „Zalmoxe”, pentru a-l desfășura așa cum nu a putut să o facă în regimul comunist; atât înregistrat cât și live. Din păcate, în 18 ianuarie 2020, Dan Andrei Aldea a plecat definitiv dintre noi, râmânând însă gravat cu aur în amintirile melomanilor români. Restul e Muzică cu majusculă!

Miercuri, 6 octombrie

GEORGE NISTOR

(Stockholm, Suedia)

(w882) George N

Muzician în diverse grupuri jazz şi de estradă în anii ’60 - ’70, înconjurat de fiecare dată de elita genului, trompetistul a dispărut în 1973 la Stockholm. Nu i-a fost uşor cu vremea, aşa că a luat vaporul spre ţările mai calde. Cu tot cu scenă. Mai întâi doi ani, apoi încă 10. În fine, s-a obişnuit şi cu clima, şi cu turiştii români pentru care a devenit ghid. Muzical vorbind, şi-a întâlnit idolii, a cântat cu ei…

(w882) George N

În 2010, a fost redescoperit de echipa TVR Internațional și a putut fi revăzut cântând în orașul care l-a primit cu brațele deschise, fie conducând o orchestră, fie cântând într-un combo jazz, uneori și cu alți muzicieni români emigrați. Cu Puiu, cum e cunoscut de apropiați, am putut filma în premieră într-un club legendar din Stockholm – Stampen!

Joi, 7 octombrie

ANCA VIJAN GRATEROL

(Hannover, Germania)

(w882) Anca V

Lidera fostului grup pop-rock feminin Catena a avut o carieră de un deceniu în cluburile și pe marile scene românești, din păcate cu prea puține înregistrări oficiale. Ediția pune în lumină mai multe dovezi ale trecerii sale prin muzică, nu numai cea românească! Stabilită din 1977 în Germania, Anca și-a continuat destinul cântând în concerte, predând, înregistrând în studioul propriu Frida Park, devenit o marcă în zonă. O viață dedicată muzicii și trăită la maximum, uneori cu prietenii de la Scorpions și atâtea alte trupe celebre, alteori cu vechile colege de formaţie. A încercat să o aducă alături pe fiecare, după propria rețetă (prin căsătorie); uneori a reuşit, alteori nu.

(w882) Anca G

În pandemie, Anca a fost mai activă ca nicicând, atât alături de partenerul de viață și de scenă, Osssy Pfeiffer (Ignore The Sign), cât și de vechea trupă germană de rock 100% feminin reactivată, Rosy Vista.

Vineri, 8 octombrie

MICHAEL CRETU

(Manchester, Marea Britanie)

(w882) Cretu M

Deşi unchiul său a fost celebrul Johnny Răducanu, portretul muzicianului nu conţine nici urmă de nepotisme. Dar nu putea trece de amintirile cu celebrul său înaintaș, inclusiv o filmare din clubul de jazz de la Sibiu în care au fost filmați împreună. Povestea sa cu cântec se desparte de România din momentul obţinerii unei burse la Manchester, în 1990. Un conservator renumit, unde contrabasistul şi compozitorul Michael Cretu a funcţionat de atunci până în prezent.

(w500) CretuMP

Interviul din 2015 l-a surprins în anticamera unui concert Stringboxes. Un concept întrupat cu Holly Marland şi exoticul ei instrument kora, care nu lăsa deoparte ideea de folclor românesc. Iar omagiul contrabasistului pentru unchiul său este transferat atât emisiunii, cât și Festivalului concurs internațional „Johnny Răducanu”, care se desfășoară în fiecare toamnă la Brăila.

Difuzare:

Luni-vineri: ora 15.00, reluare ora 6.25 (ora României)

Credite foto: arhive personale, Ionel Marchis, CCSB, Dana Aldea, Bass Notes

***

Un articol al realizatorului Doru Ionescu

13:35 Românii universali (R)

*Mircea Tudor-inventatorul care a cucerit lumea

Mircea Tudor este romanul care a construit celebrul Roboscan, un scanner de securitate pentru camioane, care poate detecta arme, droguri sau alte materiale periculoase in cateva secunde. Impreuna cu o intreaga echipa de cercetare pe care a stiut sa o construiasca, sa o motiveze si sa o pastreze chiar si in anii de cumpana, Mircea Tudor a castigat marele premiu la Salonul de inventica de la Geneva in 2009 cu Roboscan. Dupa doar 4 ani a castigat din nou Marele premiu cu un scanner complet automatizat de avioane, fiind singurul inventator din lume care a fost premiat de doua ori la prestigiosul Salon. Tot el a pus bazele unui Centru de cercetare aplicativa, care este o veritabila scoala pentru tinerii cercetatori romani. Astazi, scannerele de camioane si de avioane inventate de o companie romaneasca ajuta la prevenirea traficului ilegal de persoane sau de obiecte periculoase in multe tari din lume. In aceasta editie a emisiunii Romani Universali veti afla povestea unui roman care si-a dedicat viata si banii, muncii de cercetare, ajungand sa creeze o tehnologie unica in lume, cu un imens impact in viata comunitatilor. Veti afla ce sacrificii a facut si cum a crezut intr-un proiect pe care multi inaintea lui l-au considerat utopic. Realizator Codruta Angelescu

Director imagine Mihai Patrascu

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

(Reluare)

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

 

#tvri