loader

Plantele, beneficii în sănătate, la „Un doctor pentru dumneavoastră”

În perioada 19-22 iunie, de la ora 18:30, la TVR Internaţional şi online pe TVR+, „Un doctor pentru dumneavoastră” vine cu informaţii utile pentru un stil de viaţă sănătos. Vă suntem aproape, oriunde v-aţi afla!

 

Irninis Miricioiu
Ana Maria Ghiur
Sorin Sîrbov

Luni, 19 iunie

Chirurgia cardiovasculară, proceduri minim-invazive şi hibrid

Invitaţi: Dr. Zoltan Galajda, șef Secția Chirurgie Vasculară, medic primar Chirurgie Cardiovasculară, doctor în știinte medicale, și dr. Adrian Linte, medic specialist Cardiologie Intervențională, Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica

Chirurgia valvulară dispune în prezent de metode și proceduri de ultimă generație, minim invazive, care micșorează problemele hemoragice specifice operațiilor și au o precizie microscopică la nivelul valvulelor cardiace. Există un număr mare de boli care pot fi tratate prin astfel de procedee minim invazive, precum plastiile sau protezările de valvă mitrala, plastia sau protezarea tricuspidiană, protezarea aortică, închiderea defectului interatrial, extirparea unor tumori atriale, patologia valvulară ischemică, marformații congenitale, extirparea unor tumori cardiace.

Beneficiile chirurgiei minim invazive sunt legate de recuperarea mai rapidă, de minimizarea complicațiilor post-operatorii, cu pierderi mici de sânge, risc de infecții mai redus, controlul durerii și limitarea altor proceduri de susținere post-chirurgicală, de terapie intensivă.

În concluzie, pacientul beneficiază de o revenire mai rapidă la activitățile curente. Dacă totul decurge bine, pacientul pleacă acasă în 5 zile și își poate relua activitatea în două săptămâni de la intervenție.

Moderator: Ana Maria Ghiur

Ediţia este disponibilă online pe
TVR+.

Marţi, 20 iunie

Plantele, beneficii în sănătate

Invitaţi: academician inginer chimist Ştefan Manea, director general HOFIGAL și dr. Adriana Tatomirescu, medic nutriţionist, competenţă în apifitoterapie, directorul Centrului de Terapie Naturală Alexandra, Breaza

Încă din antichitate, ceaiurile au fost folosite pentru tratarea afecţiunilor interne şi externe ale organismului, plantele folosite fiind bine selecţionate şi dozate pentru o obţine efectele optime. Puţini oameni ştiu că ceaiurile nu pot fi consumate oricând şi oricum.

Unele plante sunt otrăvitoare pentru om, însă, în dozele potrivite, pot fi panacee. Prin urmare, e important să ne documentăm bine asupra conţinutului şi efectelor plantelor şi să urmăm recomandările specialiştilor.

Moderator: Irninis Miricioiu

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Miercuri, 21 iunie

Redifuzare din 2 martie

Partea I - Atenţie la ulcer!

Infecția cu Helicobacter Pylori,  la nivelul mucoasei stomacului, este depistată la aproximativ 90% dintre pacienții cu gastrită cronică, la 95% dintre bolnavii cu ulcer duodenal și la circa 70% dintre suferinzii de ulcer gastric. Când devine agresivă, poate să determine apariția ulcerului oricând. În România, numărul persoanelor purtătoare variază între 90% și 94%, însă, incidență ulcerului în rândul populației este de 10%-11%. Ce este de făcut ne învață dr. Nicoleta Băjenaru, medic primar chirurgie generală, competenţă în chirurgie laparoscopică, endoscopie digestivă şi ecografie generală, Secţia Chirurgie Generală, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila.

Partea a II-a - Ce se ascunde în spatele tusei?

Tusea este simptomul mai multor boli, multe dintre ele neașteptate. Răspunde la această întrebare printre multe altele dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog și tabacolog, Institutul de Pneumologie Marius Nasta.

Moderator: Sorin Sîrbov

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Joi, 22 iunie

Redifuzare din 6 martie

Partea I - Metode terapeutice în radiologie

Radiologia intervenţională devine şi în România o specialitate de mare utilitate, prin indicaţiile terapeutice şi de diagnostic pentru numeroase afecţiuni. Este o metodă modernă, ultraperformantă, sigură, eficientă şi confortabilă pentru pacient prin eliminarea durerii, hemoragiilor şi prin recuperarea rapidă, pe o perioadă de spitalizare scurtă. Despre metodă şi afecțiunile identificate şi tratate cu ajutorul acesteia, ne vorbeşte prof. dr. Gheorghe Iana, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală (SUUB), Preşedinte Societatea Română de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională.

Partea a II-a - Afecţiunile coloanei vertebrale şi cerebrale

Statistic, aproximativ 6 din 10 adulţi suferă de o durere de spate mai mult sau mai puţin severă, de-a lungul unui an, iar 30-35% dintre români suferă de dureri de coloană vertebrală. Traumatismele coloanei vertebrale produc leziuni grave, atât prin complexitatea lor cât şi prin complicaţiile neurologice specifice care apar în 40% dintre cazurile de leziuni cervicale şi 15-20% în fracturile toraco-lombare. Despre complicaţiile traumatismelor vertebrale şi cerebrale ne vorbeşte dr. Ovidiu Gramescu, medic primar neurochirurg.

Moderator: Irninis Miricioiu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.


(w100) Logo Livia Mulţumim dr. Irina Trosca, recunoscută în domeniul stomatologic, care răspunde la întrebările dvs. transmise la adresa: număr de contact: 0733.045.855/0721.021.855; e-mail: office@liviadent.ro sau pagina de Facebook.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.

(w100) Mirador Confecţii şi produse tricotate pentru femei, bărbaţi şi copii. Lunar sunt produse peste 75.000 de haine, branduri franceze medium-high quality. Contact: office@tanex.ro sau pe pagina de Facebook. Număr de contact: 021.421.02.16.

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+.

12:00 Români universali

*Teodora Groza-inteligenţa concurenţei

Teodora Groza unul dintre acele nume romanești care au intrat deja în elita mondială. Deși foarte tânără, este licențiată în drept, absolventă de filozofie și lector la Sciences Po Paris. Ea a studiat Dreptul în Olanda şi Austria, iar acum este doctorandă la Universitatea Sciences Po din Paris, unde şi predă. Domeniile ei de interes sunt guvernarea AI, relația dintre inovare și reglementare, impactul noilor tehnologii asupra tehnicilor de reglementare, respectiv Dreptul și Economia.

Ea este, de asemenea, bursier de cercetare pentru proiectul Track AI, o inițiativă co-găzduită de Sciences Po Law School și CodeX, The Stanford Center for Legal Informatics. În plus, ea a fost redactor și curator al Harvard Journal of Law Technology Digest și este redactor-șef al Stanford Computational Antitrust Journal.

Teza de doctorat a Teodorei se concentrează pe guvernarea noilor tehnologii prin diverse module juridice (antitrust, drept corporativ, guvernanța datelor) și este considerată revoluționară în domeniu.Teodora Groza a mai scris și despre piețele de date, guvernanța noilor tehnologii, rolul reglementărilor în promovarea inovării și impactul noilor modele de afaceri asupra cadrelor antitrust din UE și SUA. Teza de licenţă în Drept a Teodorei a fost premiată, în 2019, drept cea mai bună cercetare în domeniul Dreptului european.

Este deosebit de implicată social și participă la nenumărate seminarii, conferințe și colocvii menite să contribuie la instruirea societății și mai ales a generațiilor tinere. Deși trăiește acum în Paris, Teodora Groza ține legătura cu Oradea natală și este activă și în România.

Realizator si prezentator Cristian Tabără

Producător Marin Găbudean

(Reluare)

12:30 România în lume

*Invitate: Medeea Marinescu-actriţă şi Alexandra Solea-manager cultural

Moderator Kyrie Mendel

Realizator Bogdan Stănescu

Producător Liliana Văduva

(Reluare)
 
Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

publicat: joi, 08 mai 2025

Teodora Groza unul dintre acele nume romanești care au intrat deja în elita mondială. Deși foarte tânără, este licențiată în drept, absolventă ...

Drumuri aproape: Lugoj

Drumuri aproape: Lugoj

publicat: miercuri, 07 mai 2025

Lugojul e nod rutier și feroviar, dar mai e, privit din altă perspectivă, un nod cultural și istoric de mare importanță, atât în vremea ...

TVR organizează dezbaterea decisivă a alegerilor prezidenţiale la Palatul Cotroceni

„Un preşedinte pentru România" va fi difuzată joi, 15 mai 2025, pe canalele TVR1, TVR INFO, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA şi în mediul online

 

#tvri