O săptămână în Finlanda şi Estonia, alături de „Lumea şi noi”
vineri, 19 iunie 2015
În următoarele zile puteţi revedea poveştile românilor care şi-au clădit o nouă viaţă şi un nou cămin în Finlanda şi Estonia. De luni până joi, de la ora 20:30 la TVR Internaţional.
Sandra Rugină
Sandra Rugină
Sandra Rugină
Sandra Rugină
Sandra Rugină
Liviu Petrilă - Finlanda
Liviu Petrilă - Finlanda
Liviu Petrilă - Finlanda
Octavian Bâlea
Octavian Bâlea
Octavian Bâlea
Octavian Bâlea
Octavian Bâlea
Octavian Bâlea
Sandra Rugină
Sandra Rugină
Sandra Rugină
Sandra Rugină
Sandra Rugină
Liviu Petrilă - Finlanda
Liviu Petrilă - Finlanda
Liviu Petrilă - Finlanda
Octavian Bâlea
Octavian Bâlea
Octavian Bâlea
Octavian Bâlea
Octavian Bâlea
Octavian Bâlea
Alte legături
Lumea şi noi

Luni, 22 iunie: „Un inginer care poate orice”

Artist fotograf, designer de bijuterii şi, la numai 33 de ani, un mic „întreprinzător” de succes, Sandra Rugină este printre puţinii români care s-au stabilit la Tallinn, oraşul care ne aminteşte de poveştile fraţilor Grimm. Capitala Estoniei este unul dintre cele mai bine conservate oraşe medievale europene.

Talinnul se aseamănă pe alocuri cu Sibiul, Braşovul ori Sighişoara. Zona veche din Tallinn a fost înscrisă, în anul 1997, pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Sandra ne-a condus prin labirintul de străduţele pietruite, printre bisericile impunătoare şi casele colorate si ne-a spus povestea ei.

Estonia, reportaj de Irina Ifrimache şi Sorin Chivulescu.

Mai multe informaţii despre viaţa Sandrei Rugină găsiţi aici.

Ediţia este disponibilă pe TVR+.

 

Marţi, 23 iunie: „Poveste finlandeză cu Liviu Petrilă”

A doua zi ne reîntâlnim la Helsinki cu Liviu Petrilă. Cunoscându-l, ne-a impresionat cel mai tare cum dragostea lui pentru România se simte în fiecare vorbă, în tot ceea ce întreprinde, dar mai ales ne-a impresionat mândria cu care vorbeşte despre România, cum încearcă să o facă cunoscută şi iubită, cum se străduieşte să promoveze valorile, cultura şi tradiţiile noastre finlandezilor.

Îl însoţim în drumurile sale şi îi ascultam poveştile. Liviu nu a avut îndoieli privind drumul ales, a avut încredere în ziua de mâine, dar mai ales în intuiţia sa. A fost foarte sigur de ceea ce vrea şi a reuşit.

Despre pasiunilie lui Liviu găsiţi mai multe informaţii aici.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Finlanda, reportaj de Irina Ifrimache şi Sorin Chivulescu

 

Miercuri, 24 iunie: „Fotografia, mod de viaţă”

Octavian Bâlea ne-a însoţit peste tot în Finlanda, dovadă cele aproape 800 de fotografii pe care le-a făcut alături de noi. Curios din fire, prietenos, vorbăreţ, ţine aproape tot timpul aparatul de fotografiat în mână şi …când nu fotografiază, visează cu ochii deschişi.

L-am cunoscut la Helsinki unde este stabilit de ani buni. Avea o dimineaţă liberă şi ne-a propus o mică excursie în afara oraşului, … avea chef să picteze… şi poate aşa i-a fost mai uşor să stea de vorbă cu noi. Am fost la casa în care a trăit şi compus cel mai important compozitor finlandez, Jean Sibelius. Vila „Ainola” construită lângă Helsinki în 1902 este astăzi muzeu.

A doua zi l-am cunoscut pe nepotul marelui compozitor, directorul Muzeului Arhitecturii Finlandeze, care a ţinut neaparat să spună câteva cuvinte despre Octavian şi în special despre fotografiile sale.

Mai multe detalii despre fotografiile lui Octavian găsiţi aici.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Finlanda, reportaj de Irina Ifrimache şi Sorin Chivulescu

 

Joi, 25 iunie: „Un moldovean, o vioară şi Helsinki”

La Helsinki l-am cunoscut şi pe Ion Buinovschi, considerat unul dintre cei mai buni violinişti ai Finlandei, concertmaestru în orchestra „Pori Sinfonietta”. Ambiţios, talentat, extrem de serios, Ion a pus ghetele de fotbal în cui şi a renunţat la visul de a deveni fotbalist. Cu o personalitate puternică, extrem de direct, entuziast, pasionat de multe lucruri şi foarte implicat, trăieşte intens fiecare moment, pe scenă şi în viaţă.

Ca să putem filma a făcut câteva zile naveta între Pori şi Helsinki, cam 300 de km, între timp s-a ocupat de cei 2 copii aflaţi în vacanţă, a studiat, a repetat muzică de cameră pentru un apropiat concert, iar în ultima zi, la întâlnirea cu noi ne-am trezit înconjuraţi de elita muzicenilor din Finlanda, au venit să asiste la filmare şi să ne spună câteva cuvinte despre prietenul şi colegul lor.

Ion Buinovschi cântă mereu cu „plăcere” iubeşte muzica, o simte, o înţelege şi, mai ales, ştie să o transmită. L-am urmărit cu sufletul la gură în timpul concertului improvizat pentru noi în biserica luterană Temppeliaukion din Helsinki. Cunoscută şi sub numele de Biserica de Piatră, se numără printre atracţiile turistice ale oraşului. Originalitatea ei constă în faptul că este săpată în întregime în stâncă, iar arhitectura neconvenţională este impresionantă.

Am respirat atmosfera magică din biserică împreună cu norocoşii turişti, mulţi japonezi, ca peste tot în lume şi poate cel mai tare ne-au impresionat lacrimile de emoţie din ochii lor de la sfârşitul concertului.

Finlanda, reportaj de Irina Ifrimache şi Sorin Chivulescu

Povestea completă a muzicii lui Ion Buinovschi o găsiţi aici.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Toate fotografiile au fost realizate de Octavian Bâlea (c)

 • 18:00
  Serial TV
  *Primăverii *Sezon 2 Episodul 3 şi 4 România 2018 Distribuţie : Maia Morgenstern, Diana Cavallioti, Dragoş Huluba, Alex Conovaru şi Corina Dănilă Scenariul Octavian Strunilă Regizor Laurenţiu Maronese O comedie spumoasă în care chimia între actori este perfectă, iar momentele amuzante se ţin lanţ. Mătuşa Florina, interpretată de actriţa Maia Morgenstern, aduce în casa ei din Primăverii doi nepoţi, alături de familiile lor. Pentru a deveni moştenitorii imobilului estimat la 3 milioane de euro, aceştia trebuie să stea alături de ea 10 ani şi să se supună regulilor casei. Producător tv Ştefan Stănescu
 • 19:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa (redifuzare)
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Transmisiune directă *Sport *Meteo
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram