loader

Un moldovean, o vioară şi Helsinki, luni la “Lumea şi noi”

Luni, 20 octombrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional, v-am invitat să îl cunoaşteţi pe Ion Buinovschi, concertmaestru în orchestra simfonică din Pori şi unul dintre cei mai buni violonişti ai Finlandei.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Născut la Chişinău, într-o familie de muzicieni, Ion Buinovschi a început să studieze vioara de la 4 ani cu  mama sa, Galina Buinovschi, “maestru în arte”, o foarte bună profesoară de vioară şi, din 1990, directoare a Liceului Internat Republican de Muzică ,,Ciprian Porumbescu” din Chişinău.

Ion Buinovschi  spune că: “norocul meu a fost atunci când am primit din partea statului român o bursă la Conservatorul “Ciprian Porumbescu “ din Bucureşti”.Studiază la clasa profesorului Ştefan Gheorghiu, colaborează cu mai multe orchestre de cameră şi este invitat la” Seratele Muzicale” ale lui Iosif Sava.

Licenţiat, în 1998, al Universităţii de Muzică din Bucureşti, secţia vioară, Ion Buinovschi urmează un an de studii aprofundate la clasa profesorilor Ştefan Gheorghiu şi Dan Cumpătă.

(w882) Ion Buinov

Ion are din nou noroc şi pleacă, în 1999, la Master în Statele Unite ale Americii, la “Rowan University Glassboro” în New Jersey. În paralel, cântă ca şef de partidă, vioara a 2-a, concertmaestru,  cu  orchestra “Symphonny in C” din New Jersey.  În 2001 câştigă premiul 3 la Concursul “Music Teachers National Association” de la Washington D.C.

Câştigă un concurs dificil în Germania şi va cânta în celebra orchestră a lui Justus Frantz, apoi destinul îl duce în Finlanda, mai întai la Oulu, apoi în orchestra simfonică din Turku, iar acum în orchestra “Pori Sinfonietta”.

Un reportaj de Irina Ifrimache şi Sorin Chivulescu

Fotografii de Octavian Bâlea

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

1:10 Care pe care

Singurul quiz show din România dedicat limbii române, un format dinamic și educativ, care îmbină competiția cu distracția. 4 concurenţi se întrec în 5 runde ce aduc în prim plan cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, ”influencerii”, cântăreții, oamenii obişnuiţi etc. Format Marius Toder (Media Factory)

Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Producător Elena Ştirbescu

(Reluare)

2:00 România face bine

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

*Cea mai mica școală din România

Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

*Miracolul Alexia

Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

*Preotul Damaschin-Salvatorul de suflete

Ultimul reportaj este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

Prezentator Irina Luca

Producător Maria Cristina Ţilică

(Reluare)
 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri