loader
Foto

Galerie foto

Un moldovean, o vioară şi Helsinki, luni la “Lumea şi noi”

Luni, 20 octombrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional, v-am invitat să îl cunoaşteţi pe Ion Buinovschi, concertmaestru în orchestra simfonică din Pori şi unul dintre cei mai buni violonişti ai Finlandei.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Născut la Chişinău, într-o familie de muzicieni, Ion Buinovschi a început să studieze vioara de la 4 ani cu  mama sa, Galina Buinovschi, “maestru în arte”, o foarte bună profesoară de vioară şi, din 1990, directoare a Liceului Internat Republican de Muzică ,,Ciprian Porumbescu” din Chişinău.

Ion Buinovschi  spune că: “norocul meu a fost atunci când am primit din partea statului român o bursă la Conservatorul “Ciprian Porumbescu “ din Bucureşti”.Studiază la clasa profesorului Ştefan Gheorghiu, colaborează cu mai multe orchestre de cameră şi este invitat la” Seratele Muzicale” ale lui Iosif Sava.

Licenţiat, în 1998, al Universităţii de Muzică din Bucureşti, secţia vioară, Ion Buinovschi urmează un an de studii aprofundate la clasa profesorilor Ştefan Gheorghiu şi Dan Cumpătă.

(w882) Ion Buinov

Ion are din nou noroc şi pleacă, în 1999, la Master în Statele Unite ale Americii, la “Rowan University Glassboro” în New Jersey. În paralel, cântă ca şef de partidă, vioara a 2-a, concertmaestru,  cu  orchestra “Symphonny in C” din New Jersey.  În 2001 câştigă premiul 3 la Concursul “Music Teachers National Association” de la Washington D.C.

Câştigă un concurs dificil în Germania şi va cânta în celebra orchestră a lui Justus Frantz, apoi destinul îl duce în Finlanda, mai întai la Oulu, apoi în orchestra simfonică din Turku, iar acum în orchestra “Pori Sinfonietta”.

Un reportaj de Irina Ifrimache şi Sorin Chivulescu

Fotografii de Octavian Bâlea

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

23:15 PHOENIX. HAR/JAR

1:05 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Best of

Invitată Doina Cosman

Emisiune de Eugenia Vodă

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri