loader
Foto

La un pas de România: Trăind românește în Bulgaria

La TVR Internaţional şi pe TVR+,  "La un pas de România” a ajuns în Bulgaria cu primul episod al unei noi serii de reportaje. Joi, 6 aprilie, de la ora 21.00.

 

La un pas de România

Episodul 1. Trăind românește în Bulgaria

Episodul este disponibil online pe TVR+.

Mergem, pentru început, în comunitatea de români din zona Timocului bulgăresc și din localitățile românești care se află între Vidin și Ruse, pe malul drept al Dunării.

(w882) Vidin

Multe familii de români, mai ales cei din zona Timocului, sunt descendenții tracilor romanizați și păstrează obiceiuri strămoșești aproape identice cu ale oltenilor de pe malul stâng al Dunării.

(w882) Vidin

Mai jos, spre Kozlodui, există români care provin din familii care, de-a lungul secolelor, au tratat Dunărea ca pe un râu…de familie.

(w882) Kozlodui

Când erau probleme în Țara Românească, mergeau peste râu, unde otomanii le ofereau pământ românilor muncitori. Când viața se înăsprea sub turci, satele aflate pe malul stâng al Dunării deveneau rapid un refugiu.

Ceva  mai la sud, la Sofia, este o comunitate istorică de aromâni veniți în pribegie din Macedonia sau din Grecia. Datorită lor a existat în Sofia, până la jumătatea secolului trecut, un liceu românesc de prestigiu. În curtea acelui liceu, a fost construită o biserică românească.

(w235) Sofia(w235) Sofia

Ea mai există și azi și se află sub ocrotirea Patriarhiei Române. Este, de altfel, singura biserică din toată Bulgaria în care se slujește în limba română.

(w500) Catedrala

***

Mai multe despre seria de reportaje din Bulgaria citiţi AICI.

***

Echipa care a realizat reportajele:

Rudolf Szilagyi – imagine

Marius Stanciu – sunet

Gabriel Anghel - asistent imagine

Nicoleta Georgescu – montaj

Cătălin Grigore - ilustrația muzicală

Constantin Lupescu - lectura textului

Aura Dobre – realizator

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+.

6:20 Istoriile oraşului

*Strada Sfinţii Apostoli 24 (II)

Istoria unei familii a cărei case a fost demolată în anii 80, în urma procesului de sistematizare teritorială iniţiat de Nicolae Ceauşescu.

Producător Raluca Bibiri

(redifuzare)

6:55 Imnul României

 
“Neamul Şoimăreştilor”, sâmbătă, la TVR Internațional

Sâmbătă, 23 martie, de la ora 23:10, la TVRi, vă invitam să urmăriți un film de aventuri despre Moldova domnitorului  Ştefan Tomşa al II-lea ...

Traficul de persoane, în discuție la ”Avocatul dumneavoastră”

Luni, 18 martie, de la ora 21:00, Angela Avram v-a dat întâlnire cu ”Avocatul dumneavoastră”, la TVR Internațional.

Obezitatea, boală sau problemă de aspect?

Obezitatea, boală sau problemă de aspect?

publicat: luni, 18 martie 2024

Luni 18 martie, de la ora 19:00, revedem la TVR Internațional o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre problema medicală a obezității.

 

#tvri