Cinci episoade despre românii din Bulgaria pot fi urmărite la TVR Internaţional şi pe TVR+, săptămânal, începând de joi, 6 aprilie, la ora 21.00, sub genericul emisiunii „ La un pas de România”.
În Bulgaria, sunt recunoscute 18 minorități naționale, dar nu și cea română. Românii sunt ascunşi în spatele termenului de grup etnic și sunt priviți cu extrem de mare reticență atunci când își cer drepturile.
Mulți dintre românii care continuă să trăiască și să vorbească românește în Bulgaria și-au pierdut, de-a lungul ultimilor 20 de ani, locurile de muncă, au fost intimidați, urmăriți, arestați și, nu de puţine ori, au primit amenințări cu moartea. În litera şi spiritul legii bulgare, nu li se găsea vreo vină – numai că erau români și asta spunea totul...
Frica de o invazie românească, de ruperea țării în bucăți, bântuie prin administrațiile bulgărești și acum, când Bulgaria este, alături de România, ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO.
De aceea, mulți români se tem să-și dezvăluie identitatea etnică. Dacă îi întrebi pe unii dintre ei ce sunt, spun că sunt bulgari. Dacă îi mai întrebi și ce limbă vorbesc, spun că este limba bunicilor și a străbunicilor și așa au pomenit la ei în casă.
Copiii lor nu au școli în care să învețe în limba română. Liceu, unul în toată Bulgaria, există la Sofia. Însă acolo merg doar copiii bulgarilor care vor, mai apoi, să studieze în facultățile din România.
Conform documentelor oficiale, în Bulgaria locuiesc doar... 866 de români. Totuşi, paradoxal pentru amatorii de statistici, 5.000 de cetățeni bulgari au ca limbă maternă limba română. S-ar părea ca interese politice sau/şi orgolii diplomatice să ducă la o stare de fapt...neoficială: aproximativ 100.000 de români, care trăiesc în localitățile aflate la sud de Dunăre, sunt ignorați cu bună știință.
Cu toate acestea, există o mână de români inimoși și temerari care, în ciuda problemelor și amenințărilor, reușesc să țină vie flacăra românismului la sud de Dunăre, în Bulgaria.
O serie de cinci episoade despre românii din Bulgaria va fi difuzată la TVR Internaţional şi pe TVR+, săptămânal, începând de joi, 6 aprilie, la ora 21.00, sub genericul „La un pas de România”.
Episodul 1. Trăind românește în Bulgaria – 6 aprilie
Mergem, pentru început, în comunitatea de români care trăiește în zona Timocului bulgăresc și în localitățile dintre Vidin și Ruse, pe malul drept al Dunării. Apoi la Sofia, la biserica aflată sub ocrotirea Patriarhiei Române, singura biserică din toată Bulgaria în care se slujește în limba română.
Episodul 2. Supraviețuind românește în Bulgaria – 13 aprilie
Pentru foarte mulți dintre românii care locuiesc la sud de Dunăre, nu este deloc ușor să trăiască după datinile și obiceiurile strămoșești. Simplul fapt că se recunosc a fi români îi vulnerabilizează în fața autorităților bulgărești. În regiunea Vidinului - pe stradă, la piață, în magazine, în restaurante - oamenii vorbesc românește. Dar nu au voie să facă acelaşi lucru în instituțiile publice sau la serviciu.
Episodul 3. Citind românește în Bulgaria – 20 aprilie
O situație aparte, pentru Bulgaria, am întâlnit-o în centrele universitare din Veliko Târnovo și Sofia. Aici există studenți bulgari dornici să înveţe limba română. Mulți dintre absolvenții bulgari și-au găsit locuri de muncă în instituțiile publice din Bulgaria și în firmele româno-bulgare. Un grup aparte îl reprezintă traducătorii de literatură română. Anual, cu sprijinul Institutului Cultural Român, sunt traduse cel puțin 10 cărți din literatura română. În schimb, în ultimii 27 de ani, în România s-au tradus doar trei cărți din literatura bulgară.
Episodul 4. Învățând românește în Bulgaria – 27 aprilie
Limba română nu s-a predat niciodată în școlile primare şi gimnaziale din Bulgaria. Din această cauză, o asociație a românilor din Vidin a inițiat, de mai bine de 15 ani, cursuri de limba română.
Episodul 5. Povestind românește în Bulgaria – 4 mai
Cu 20 de ani în urmă, un străin care ajungea în zona Vidinului nu știa dacă este în Bulgaria sau în România. Portul, limba, obiceiurile localnicilor erau la fel cu ale celor de peste Dunăre, de la Calafat, de exemplu. Școlile și grădinițele erau pline cu copii care învățau limba bulgară, dar care vorbeau între ei românește. La sud de Dunăre, poveștile spuse în limba română sunt de cele mai multe ori însoțite de lacrimi care nu se lasă șterse…
***
Echipa care a realizat reportajele:
Rudolf Szilagyi – imagine
Marius Stanciu – sunet
Gabriel Anghel - asistent imagine
Nicoleta Georgescu – montaj
Cătălin Grigore - ilustrația muzicală
Constantin Lupescu - lectura textului
Aura Dobre – realizator
***
Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+.