loader

La un pas de România: Tradiție și istorie în Moravia și Banat

Primul episod al noii serii a fost difuzat joi, 12 octombrie, de la ora 21.00 la TVR Internaţional şi online pe TVR+.

 

La un pas de România

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Documentele istorice vorbesc foarte puțin despre valahii care au ajuns cu turmele de oi prin munții Moraviei.

Istoricii şi cercetătorii sunt împărţiţi în două tabere.

Prima dintre ele susţine că aceşti oameni sunt descendenţi direcţi din daci, având ca argument faptul că, în timpul regelui Burebista, statul unitar dac se întindea în partea sa de vest până în Elveţia de astăzi, deci cu mult dincolo de ţinuturile Moraviei.

(w882) Moravia

Ceilalţi istorici cred că vlahii moravi au fost la originile lor păstori români din Ardeal care, din cauza faptului că erau oprimaţi de unguri, au migrat între secolele XIV-XVII dinspre Ardeal spre Moravia, alegând în cele din urmă să se stabilească aici.

(w882) Moravia

Conform studiilor realizate și de către  istoricii cehi şi slovaci, păstorii români stabiliţi în Moravia proveneau din provinciile istorice româneşti ale Transilvaniei, Maramureşului, Crişanei şi chiar din Banat.

(w882) Moravia

Interesant este că, la o distanță de 300 de ani de la venirea ultimilor valahi în Moravia, din câteva localități aflate în nordul Boemiei de azi plecau, mânați de sărăci și atrași de promisiunile unui conte maghiar, un grup  de cehi care au fost aduși la Dunăre, în zona montană a Banatului, să apere frontierele. Iar peste alți 100 de ani, ajungeau și slovacii în nord-vestul Transilvaniei de azi.

***

Pentru noua serie de emisiuni  ”La un pas de România”echipa TVR Internațional a mers și în comunitățile istorice de cehi și slovaci din Banatul Montan și din nord-vestul Transilvaniei. Poveștile cehilor pe de Clisura Dunării  sau  cele ale slovacilor din Valea  Cerului vor fi spuse în paralel cu cele ale urmașilor valahilor din Moravia.

***

(w235) LA UN PASNoua serie „La un pas de România” cuprinde patru ediţii difuzate începând de joi, 12 octombrie, de la ora 21.00 la TVR Internaţional şi online pe TVR+.

ECHIPA:

Imagine: Rudolf Szilagyi

Sunet: Marius Stanciu

Lectură: Constantin Lupescu

Ilustraţie muzicală: Cătălin Grigore

Montaj: Nicoleta Georgescu

Producător: Aura Dobre

***

Emisiunea poate fi urmărită pe TVR+ şi pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

9:55 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Italia

Episodul 6: Păstorul de suflete preot Gabriel Popescu

De peste trei decenii românii aleg sa emigreze în Italia, ţară care i-a primit cu brațele deschise, devenind casă pentru mai mult de un milion de conaţionali. Lombardia este una dintre regiunile în care peste 200 000 de români au ales să trăiască. La doar 20 de kilometri distanta de Milano, localitatea Arcore din provincia Monza și Brianza impresionează prin diversitatea peisajelor deosebit de frumoase, dar și prin dar istoria sa bogata care datează din Evul Mediu. Oraşul găzduieşte o importantă comunitate românescă bine integrată cultural, social şi economic. Singuri printre străini, oamenii au nevoie de un sens în viață, poate mai mult decât oricând, iar credința în Dumnezu este sprijin şi speranță. Parohia din Arcore este oază de credinţă şi ortodoxie fiind punct de reper al comunității, un loc încãrcat de iubire divinã, pãstorit de pãrintele Gabriel Popescu. De profesie inginer informatician, cu multă osteneală si dăruire are grijă de viaţa duhovnicească a enoriaşilor.

Producător Liliana Văduva

(Reluare)
 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

“Cufărul lui Eminescu”

“Cufărul lui Eminescu”

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

În 15 ianuarie, aniversăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, o ocazie specială în care celebrăm împreună ...

“Aventura urbană” - Fălticeni

“Aventura urbană” - Fălticeni

publicat: luni, 13 ianuarie 2025

Într-o aventură urbană specială, vom povesti despre Fălticeni, un oraș mic, care a dat României oameni mari.

 

#tvri