loader
Foto

Noua serie „La un pas de România”, printre urmașii ciobanilor liberi

Noua serie „La un pas de România” cuprinde patru ediţii difuzate începând de joi, 12 octombrie, de la ora 21.00 la TVR Internaţional şi online pe TVR +.

 

La un pas de România

Există în peninsula balcanică și spre nord, prin Carpați, o Europă necunoscută, diferită de cea promovată de agențiile de turism.

O Europă neștiută, cu așezări izolate unde, în ciuda trecerii anilor şi a secolelor, oamenii care le locuiesc și-au păstrat tradiția, portul, uneori și frânturi de vorbe care amintesc de strămoșii lor pierduți prin negura timpului.

Un fel de ”imperiu” al vechilor păstori traci, daci și apoi valahi, care au stăpânit acei munți încă de la începuturile vremii.

Urmașii ciobanilor liberi încă mai trăiesc în localități cocoțate pe vârfuri de munte, având aceleași obiceiuri pastorale. Ei încă își mai cheamă munții, dealurile și apele cu nume arhaice românești. Despre ei se știe prea puțin în România de azi.

(w882) LA UN PAS

”Frați pierduți” dincolo de granițe subiective. Frați din alte vremuri, lăsați în părăsire de hoardele politicienilor fiecărui veac care au stăpânit peste provinciile care alcătuiau cândva România Mare.

Demersul nostru jurnalistic, de a-i cunoaște pe frații uitați, începe în Valahia Moravă din Cehia de azi. Am fost curioși să știm ce mai păstrează valahii de azi după 500-600 de ani din povestea de viață a strămoșilor plecați cu oile pe potecile Carpaților. Și aveam să descoperim că vechile tradiții revin la viață.

Pentru noua serie de emisiuni  ”La un pas de România”, echipa TVR Internațional a mers și în comunitățile istorice de cehi și slovaci din Banatul Montan și din nord-vestul Transilvaniei. Poveștile cehilor pe de Clisura Dunării  sau  cele ale slovacilor din Valea  Cerului vor fi spuse în paralel cu cele ale urmașilor valahilor din Moravia.

***

(w235) LA UN PASNoua serie „La un pas de România” cuprinde patru ediţii difuzate începând de joi, 12 octombrie, de la ora 21.00 la TVR Internaţional şi online pe TVR+.


ECHIPA:

Imagine: Rudolf Szilagyi

Sunet: Marius Stanciu

Lectură: Constantin Lupescu

Ilustraţie muzicală: Cătălin Grigore

Montaj: Nicoleta Georgescu

Producător: Aura Dobre

 

***

Emisiunea poate fi urmărită pe TVR+ şi pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

19:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Doctori fără de arginți

Invitați: dr. Adriana Mihalaș, medic primar medicină de familie, secretar general al Colegiului Medicilor din București și PCuv. Protosinghel Alexandru Moroșan, director al Departamentului Farmaceutic Arimateea din cadrul Sectorului de Asistență Socială și Medicală al Arhiepiscopiei Sucevei

”Facem și noi un bine?” este întrebarea închisă cu care, dr. Adriana Mihalaș, a deschis multe uși pentru semeni aflați în dificulate. Invitații noștri pun mare preț pe educația medicală cu valorificarea și conștientizarea sănătății. În anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor, au demarat cursuri de prim ajutor, activități de instruire a personalului medical dedicat slujirii aproapelui și nu numai. Învățăm că atitudinea face diferența și fiecare dintre noi poate schimba ceva în jur!

Se alătură discuției: din Marea Britanie, lector dr. Tudor Toma, medic pneumolog, cetățean de onoare comuna Vama, Gura Humorului

De mai bine de 13 ani vine în Vama, localitatatea bunicilor, unde atrage profesioniști de top din țară și străinătate și face workshop de pneumologie cu ecograf, aparate de bronhoscopie de unică folosință pe care le aduce cu generozitate, pentru a-i învăța pe cursanți tot ce este nou în lume, în domeniul lui. Ideea ca Gura Humorului să devină stațiune balneoclimaterică de recuperare cardiorespiratorie îi aparține. Fiecare român, indiferent unde l-a purtat destinul, poate face ceva pentru locurile natale și pentru România!

* Tratamente stomatologice moderne

Invitat: dr. Luisa Caragea, medic stomatolog, competenţă în implantologie, coordonator echipă medicală

Stomatologul are un rol important în zâmbetul nostru, iar stomatologia modernă se poate mândri cu progrese considerabile. Lipsa accesului la tratamente conduce, de obicei, spre reabilitări orale totale. Pentru a vă bucura din nou de dinți ficși în 24 de ore și de o mușcătură corectă mult timp, dar mai ales, pentru evitarea complicațiilor, e important să știți că implanturile necesită îngrijiri deosebite! Cavitatea bucală este ușa spre sănătatea generală, motiv pentru care, este vital să avem grijă de ea! Prin controale periodice la interval de 6 luni, putem preveni afecțiuni stomatologice, dar, mai ales pierderea danturii care poate afecta sănătatea organismului și calitatea vieții.

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Şuşurincă

Producător Monica Ancuţa

(redifuzare)

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

publicat: marţi, 30 aprilie 2024

În Săptămâna Patimilor, la „Investiţi în România!”, am ales o temă deosebită: turismul religios, pelerinaj pentru suflet. Emisiunea se difuzează ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri