loader
Foto

Jurnal de carantină din Ucraina

Jurnalista Aura Dobre a aflat de la Elena Tudoran, profesoară de limba engleză în satul Utconosovca din Ucraina, cum este viața în sat, la școală și în familie, în vremea pandemiei.

 

Pandemia are și o parte bună: reunește familiile

Satul Utconosovca este unul dintre satele românești din sudul Basarabiei istorice, în raionul Ismail din Regiunea Odesa, Ucraina. Are o populație de peste 4000 de oameni, dintre care majoritatea români. Sat de oameni gospodari. Aproape în fiecare curte este câte o seră de legume, un solar, iar toți cei din sat, cu mic cu mare, sunt implicați în muncile agricole. Legumele cultivate aici se vând în marile piețe din Ucraina și în vremurile bune ajung și dincolo de granițele ei.

(w882)

Elena Tudoran este profesoară de limba engleză la Școala de Cultură Generală din localitate.

În ultima vreme își împarte timpul între predarea materiei online pentru elevii săi și treburile din curte. Am reușit să o prindem într-o seară, când nu era așa de obosită, după munca de peste zi. Ne-a povestit…, în câteva rânduri, cum este viața în sat, la școală și în familie, în vremea pandemiei.

(w882)

“Nu mi-a trecut prin cap vreodată că viața noastră ar putea să se schimbe așa, într-o bună zi! Că începutul lunii martie va trage o linie între ce a fost înainte, adică situații și lucruri stabile, aranjate fiecare la locul lor în toţi anii pe care i-am trăit, și ce se întâmplă acum. Adică aceste săptămâni fără nicio logică şi fără o fărâmă de certitudine…

În ceea ce privește noua modalitate de predare, ne-am adaptat repede și am învățat și eu, dar și colegii mei, să predăm cursurile online. Copiilor le place foarte mult. Dar, eu cred că nimic nu poate înlocui comunicarea pe viu din clasă. De fapt, asta îmi lipsește cel mai mult acum.

(w882)

În rest, viața noastră, după ce terminăm cursurile online, este foarte plină. Trăim la țară, într-un sat unde în această perioadă a anului oamenii nu au timp să stea degeaba sau să comunice prea mult unii cu alții. Suntem cu toții ocupați cu răsadurile, cu pregătirea recoltei viitoare, cu legumele noi, cu treburile obișnuite din grădinile noastre. Într-un fel, toată această muncă fizică ne ajută să trecem cu bine de perioada de izolare, de carantină… Zilele trec mai repede!

Cred că este și un lucru bun cu pandemia asta. Acela că se reunesc familiile. Ni se întorc copiii de la oraș și, parcă, împreună fiind, ne e mai ușor.

Anul acesta vom fi cu toții împreună de Sfintele Paști. Va fi o sărbătoare a familiei reunite. Vom coace împreună un fel de cozonac (la noi i se zice pască), vom pregăti mâncărurile noastre gustoase de sărbătoare, iar eu voi fi tare bucuroasă pentru că am ocazia să vopsesc ouă cu nepoțica mea!

(w882)

Le doresc românilor de pretutindeni ca, de sărbătorile acestea, să aibă mai multă răbdare, mai multă speranță, mai multă credință, să se bucure (așa cum facem și noi) de timp alături de cei dragi! Și, nu în ultimul rând, zic să fim cu toții sănătoși și să avem putere să trecem cu bine peste toată această perioadă!”

Profesoara Elena Tudoran ne-a fost, de altfel, o gazdă primitoare în urmă cu doi ani când echipa La un pas de România a realizat o serie de reportaje cu și despre românii din Regiunea Odesa.

Aura Dobre

 

 

 

11:00 Viaţa satului

Moderator Gabriel Gherghescu

Jurnalişti: Teodor Dumitriu, Bădiţa Dumitru

Producător Gabriel Gherghescu

13:00 Tezaur folcloric

*Tezaur folcloric de Florii

Ediţie realizată în judeţul Dolj (I)

Participă: Liviu Olteanu, Floarea Calotă, Anuţa Arghiroi, Florin Ştefan, Grupul vocal tradiţional din Greceşti

Prezintă Gheorghiţa Nicolae

Producător Roxana Pletea Popuşoi

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri