loader
Foto

Galerie foto

„Hamlet” şi Portret - In memoriam Ovidiu Iuliu Moldovan

La început de martie, Casa de Producţie TVR difuzează prima premieră a anului 2018 - „Hamlet” de W. Shakespeare, în regia lui László Bocsárdi, o preluare de la Teatrul Tamási Áron, din Sfântu Gheorghe.

 

Anul acesta se împlinesc 10 ani de la moartea actorului Ovidiu Iuliu Moldovan. Casa de Producţie TVR propune un portret IN MEMORIAM.

Portret In Memoriam Ovidiu Iuliu Moldovan (1 ian.1942-12 martie 2008)

Născut în 1942 la Sărmaşu, judeţul Cluj-Napoca, Ovidiu Iuliu Moldovan a absolvit IATC în anul 1964, la clasa prof. Pop Marţian şi Octavian Cotescu.

(w882) teatru tv

A realizat timp de peste patru decenii roluri importante pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în spectacole semnate de Horea Popescu, Liviu Ciulei, Victor Ioan Frunză, Andrei Şerban.

A jucat în peste 40 de producţii cinematografice în regia unor mari cineaşti precum Manole Marcus, Mircea Veroiu, Dan Piţa, Nicolae Margineanu, Constantin Vaeni.

A fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii, printre care, în 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, şi premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Echipa materialului:

Editor imagine: Constantin Marciuc

Imagine: Cristian Glodeală

Producător: Cătălin Mireuţă

Realizator: Daniela Ciolan

Producător Coordonator: DEMETER András István

La un deceniu de la dispariţia marelui actor, au mărturisit: Victor Ioan Frunză, Mircea Diaconu, Maia Morgenstern, Ion Caramitru, Florina Cercel, Alexandru Bindea, Vlad Ivanov, Tomi Cristin.

HAMLET

Regia: László Bocsárdi
adaptare scenică de Rita Sebestyén şi László Bocsárdi, după traducerea lui János Arany

László Bocsárdi porneşte pe urmele personajelor lui Shakespeare într-un spaţiu aproape fără decor, unde nu întunericul stârneşte întrebarea - “Cine-i acolo?”

În interpretarea lui László Mátray, Hamlet refuză masca nebuniei, recurge doar din când în când la gesturi şi vorbe de bufon şi îşi dezvăluie povestea sub semnul lucidităţii şi al simplităţii. Povestea lui Hamlet devine o poveste din vecinătatea noastră, unde se poate întâmpla nu doar să minţim pentru a ascunde adevăruri mărunte, ci să ascundem minciuna prin impunerea ei drept adevăr. Un adevăr pe care Hamlet îl restabileşte cu preţul vieţii celor dragi şi al propriei căderi.

La Gala Premiilor UNITER 2014, László Bocsárdi a fost desemnat Cel mai bun regizor pentru Hamlet, spectacol care a dat şi Cel mai bun scenograf al anului, József Bartha.

(w882) teatru tv

„Hamlet”-ul lui László Bocsárdi a fost spectacolul românesc, propus de ICR Varşovia pentru ediţia din 2015 a Festivalului Shakespeare de la Gdańsk. Reprezentaţia a avut loc în data de 3 august, pe scena Teatrului Wybrzeże din Gdańsk, fiind urmată de o discuţie cu publicul.

(w882) teatru tv

Un efect ale acestei colaborări a fost amplul proiect intitulat Sărbătoarea Culturii Române la Gdańsk - două săptămâni de evenimente româneşti la Marea Baltică, derulat împreună de ICR Varşovia şi Teatrul Shakespearian, în perioada 30 mai - 10 iunie 2015.

Această premieră este cea de-a treia difuzare a foarte diverselor și extrem de valoroaselor interpretări ale textului shakespearian şi încheie acest ciclu de reverență faţă de memoria celui care ca destin parcă s-ar fi desprins din universul marelui dramaturg.

Distribuţia:

Hamlet / Fortinbras: László Mátray
Claudius: Tibor Pálffy
Polonius: László Szakács
Gertrude: Annamária D. Albu
Ophelia: Ágnes Benedek
Laertes: József Kolcsár
Horatio: Bence Kónya-Ütő
Duhul: Levente Nemes
Rosencrantz: Alfréd Nagy / Dezső Derzsi
Guildenstern: Attila Diószegi
Primul gropar: Zsuzsa Gajzágó
Al doilea gropar: Gábor Erdei

Dramaturgia: Rita Sebestyén
Scenografia: József Bartha
Costume: Judit Dobre Kóthay
Muzica: Bence Kónya-Ütő
Regia tehnică: Edit V. Bartha
Sufleur: Szende Gazda

Program de difuzare:

TVR 3: 11 martie, ora 20.00; TVR MOLDOVA: 10 martie, ora 11.00; TVR Internaţional: 12 martie, ora 16.30

***

Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR.

Producător coordonator: Demeter András István

23:15 Dragii nostri aflati despre noi

Filmul documentar este o proiecție casnica și socio-culturala a omului din Romania anilor 80, eliberata de contextul politic. E un mijloc de teleportare, o capsula a timpului prin care spectatorul este purtat intr-o perioada nu foarte indepartata, dar totuși atat de diferita fața de cea de azi, urmarind viața obișnuita, cotidiana, a romanilor de atunci. Cel mai mult ne dorim sa starnim interesul generațiilor care nu știu aproape nimic despre acea perioada, tineri care n-au mai mult de 25 de ani.

Realizator Ana Preda

Producator Diana Dumitru

0:35 Copiii spun (R)

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

(Reluare)
 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri