loader
Foto

Filme la TVR MOLDOVA în săptămâna 4-10 iulie

TVR MOLDOVA difuzează la acest sfârşit de săptămână două filme româneşti din noul val cinematografic: „Portretul luptătorului la tinereţe” din 2010 „Principii de viaţă” din 2011, ale regizorului Constantin Popescu.

 

PORTRETUL LUPTĂTORULUI LA TINEREŢE - sâmbătă, 9 iulie, ora 22:00, şi duminică,
10 iulie, ora 02:00.

Regizat de Constantin Popescu în 2010 după un scenariu scris tot de el, filmul îi are în distribuţie pe Constantin Diţă, Cătălin Babliuc, Ionuţ Caras, Bogdan Dumitrache, Ion Bechet, Vasile Calofir.

(w882) Portretul

Drama spune istoria grupării de rezistenţă anticomunistă a „Bădiei” Ioan Gavrilă Ogoranu, născut în satul Gura Văii din Ţara Făgăraşului, într-o familie de ţărani. Gruparea de elevi, studenţi şi ofiţeri era organizată după toate regulile militare. A activat pe versantul nordic al Munţilor Făgăraş din anul 1948. Mereu cu un pas înaintea Securităţii, Ogoranu a fost persoana care timp de aproape 30 de ani n-a putut fi arestată, chiar dacă în Ţara Făgăraşului au fost aduse batalioane întregi de militari şi securişti. Aici a avut loc o represiune de o violenţă unică în Europa acelor vremuri. În munţi, grupuri de oameni au rezistat cu arma în mână, opunându-se regimului comunist; aproape toţi au sfârşit în temniţe ori în faţa plutonului de execuţie.

Evenimentele din filmul lui Constantin Popescu sunt inspirate din realitate, iar acțiunea are loc pe durata unui întreg deceniu. Constantin Popescu este laureat al premiului pentru regie la Festivalul Internațional de Film de la Bratislava, unde juriul a apreciat arta regizorului „de a ilustra lupta pentru libertate într-o țară asuprită”.

PRINCIPII DE VIAŢĂ – sâmbătă, 9 iulie, ora 02:00, şi duminică, 10 iulie, ora 22:00

În regia lui Constantin Popescu şi pe baza unui scenariu scris de Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu, drama din 2011 îi are în rolurile principale pe actorii Vlad Ivanov, Gabriel Huian, Rodica Lazăr şi Crina Mureşan.

(w882) Principii

Emilian Velicanu se consideră un bărbat fericit - are o afacere care merge bine, construieşte o vilă, s-a recăsătorit şi este tatăl a doi copii: un nou-născut şi un fiu adolescent din primul mariaj. Înainte de a pleca la mare cu familia, Velicanu trebuie să rezolve mai multe probleme urgente. Discuţiile cu cele două femei din viaţa lui, dar şi atitudinea băiatului lui adolescent îl fac să ajungă la o criză nervoasă. Şi acest film al noului val din cinematografia noastră face portretul României postdecembriste, cu problemele tranziţiei, dar şi cu eternele dileme ale tatălui de familie, confruntat cu mentalităţi diferite, ale membrilor de familie din generaţii sau epoci personale diferite.

Constantin Popescu a lucrat ca asistent de regie/productie la patru dintre filmele lui Lucian Pintilie şi regizor secund al lui Francis Ford Coppola la "Tinereţe fără tinereţe".

Constantin Popescu a regizat mai multe scurtmetraje, unul dintre ele în omnibusul „Amintiri din Epoca de Aur” (2009). Primul său scurtmetraj, „Apartamentul" (2004), a fost distins cu Marele Premiu al Juriului la Veneţia. Au urmat „Canton", „Drezina" şi „Apa”. „Portretul luptătorului la tinereţe" a fost debutul său în lungmetraj. Cel de-al doilea lungmetraj al lui este filmul „Principii de viaţă". Constantin Popescu este şi regizor al unor seriale TV.

Protagonistul din „Principii de viaţă” beneficiază de talentul lui Vlad Ivanov, actor la Teatrul Bulandra şi laureat a trei premii Gopo pentru rolurile secundare din filmele „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, în 2008, „Poliţist, adjectiv”, în 2010 şi „Poziţia copilului”, în 2014.

(w882) Principii

„Principii de viaţă” a fost distins cu Premiul pentru interpretare masculină, acordat lui Vlad Ivanov în 2011 de UCIN, şi cu Premiul pentru cea mai bună regie, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

(foto: cinemagia.ro)

***

TVR MOLDOVA este postul Televiziunii Române cu emisie în Republica Moldova. Televiziunea Română a lansat, în decembrie 2013, grila dedicată publicului din Republica Moldova, despre care puteţi citi mai multe detalii AICI.

***

Filmele pot fi urmărite şi pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe Producători Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

*Sport (montaj TVRi)

*Meteo (montaj TVRi)

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

În Săptămâna Patimilor, la „Investiţi în România!”, am ales o temă deosebită: Turismul religios, pelerinaj pentru suflet. Emisiunea se difuzează ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, am celebrat Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor | VIDEO

Ediţiile speciale au putut fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur ...

 

#tvri