loader
Foto

Galerie foto

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor | VIDEO

Ediţiile speciale au putut fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” şi în spectacolul ce a deschis grila de primăvară a postului TVR Folclor - duminică, 28 aprilie, de la ora 14:00, în Duminica Floriilor.

 

Tezaur folcloric

„Tezaurul Folcloric” petrece fiecare sărbătoare alături de telespectatorii săi. Şi în această primăvară, echipa emisiunii a pregătit momente speciale şi înregistrări de mare încărcătură emoțională. Ocazia a prilejuit şi o premieră în televiziune: alături de artiști, pentru prima oară împreună într-un platou TV, au fost invitați realizatorii de ieri şi de azi ai emisiunilor folclorice de la TVR şi Radio România. Printre aceştia, Theodora Popescu, primul redactor tv care s-a ocupat de folclor şi care, în cei patruzeci de ani de activitate, între 1957-1997, a pus în valoare la Televiziunea Română melosul, tradiţiile, obiceiurile şi istoria satelor româneşti.

 

„Echipa emisiunii Tezaur folcloric, timp de trei zile, a realizat, în curtea Televiziunii Române, înregistrări pentru ediții ale emisiunii Tezaur folcloric, precum și emisiuni pentru TVR Folclor, noul canal specializat pe domeniul folcloric. Materialele înregistrate sunt de foarte bună calitate gândite astfel încât, să reflecte fenomenul folcloric la ora actuală, spiritualitatea românească. Programele sunt prezentate pe idei, teme și conținuturi diverse”, a spus Gheorghiţa Nicolae, realizator de emisiuni folclorice, prezentator-moderator al emisiunii „Tezaur folcloric”.

(w882)

Irina Loghin, Gheorghe Turda, Gheorghe Roşoga, Angela Buciu, Aneta Stan, Polina Gheorghe, Mariana Anghel, Cornel Borza, Cătălin Maximiuc, Lorena Oltean, Mariana Stănescu Verman, Pamfil Roată, Anghelina Timiş Lungu, Nicolae Furdui Iancu, dar și gazdele programului, prezentatorii Gheorghiţa Nicolae și Alexandru Pugna, se numără printre interpreţii de muzică populară care au răspuns invitaţiei lansate de Televiziunea Română pentru a realiza un Program eveniment de primăvară perfect pentru a petrece Sărbătorile alături de TVR.

O parte dintre artiştii prezenți au fost acompaniaţi de Orchestra de Muzică Populară Radio, dirijată de Adrian Grigoraș. Ediţiile speciale au putut fi urmărite la TVR 1 și TVRi sâmbătă 27 și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric”. Au deschis grila de primăvară TVR Folclor duminică, 28 aprilie, de la ora 14:00, de Florii.

(w882)

Programul de sărbătoare este un prilej de a îi revedea pe unii dintre cei mai apreciaţi realizatorii de emisiuni folclorice de la TVR şi Radio România: Theodora Popescu, Elise Stan, Gheorghiţa Nicolae, Iuliana Tudor, Maria Tănase Marin, Niculina Merceanu, Cristina Struţeanu, Mircea Neacşa, Polina Gheorghe, Mariana Stănescu Verman, Cătălin Maximiuc, Theodor Isaru, Lorena Oltean, Ileana Vieru. Clipe și momente unice, o emoție sinceră a revederii și a retrăirii unor sentimente pe care le poate înțelege doar omul de televiziune, care prin strădanie și efort, alături de o echipă unită şi simțită la intensitate maximă.

Şi tot în Duminica Floriilor, partea a doua a programului ne-a oferit cântecele sărbătoriților acestei zile speciale: Floarea Calotă, Viorica Flintaşu, Florin Pârlan, Florentina și Petre Giurgi, Margareta Clipa, dar și ale grupurilor de copii Muguri de Tezaur de la Alba Iulia coordonați de prof. Leontina Fărcaş și Cununiţa Năzdrăvană de la Satu Mare, coordonați de prof. Maria Carmen Sas și Leontina Dorca şi Ansamblul folcloric Periniţa din Otopeni, coordonat de prof. Liliana Comana.

(w882)

„Consider că toți acei înterpreți și ansambluri folclorice, care promovează cu adevărat valorile spirituale ale Neamului nostru, trebuie să-și găsească locul cuvenit în spațiul emisiunilor de specialitate de la TVR. Încă de la înființarea sa, TVR a fost un adevărat bastion de apărare, salvare și tezaurizare a valorilor spirituale românești. Cele de esență, de profunzime!”, a spus Alexandru Pugna, realizatorul emisiunii „Cântec şi poveste” de la TVR Cluj şi coprezentator al evenimentului.

(w882)

6:05 Exclusiv în România (R)

*Cât se poate de… UNESCO

Hoinărind prin ținuturile Hunedoarei, dăm de UNESCO la tot pasul. Iarăși?!

Am mai trecut prin Geoparcul Țara Hațegului, cu dinozaurii lui pitici și toată fauna preistorică, am vizitat cetățile dacice... Ce altceva ar mai fi pe acolo atât de... UNESCO? Ei, bine, se pare că avem de-a face cu un județ cât se poate de UNESCO. Descoperim împreună un nou obiectiv propus pentru a-și ocupa locul pe lista prestigioasă: Limes Dacicus, frontiera de est a Imperiului Roman aflată în România de astăzi. Cu peste 1000 km lungime, ea reprezintă cel mai întins segment de acest fel aflat pe teritoriul vreunei țări. Ne vom opri la castrul Micia, de lângă Deva, împreună cu unul dintre inițiatorii proiectului, arheologul Ovidiu Țentea, călăuza noastră în timp, spre strălucirea de altădată a sitului. Și tot el ne va conduce la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul oraș întemeiat de romani pe teritoriul nou cuceritei provincii. Doar că pe drum, între cele două, nu putem rezista acordurilor care răzbat dintr-un pub al Devei și facem cunoștință cu talentații membri ai formației Steel Jazz, condusă de Mircea Goian. Iar mai aproape de Ulpia Traiana, aflați deja pe teritoriul Geoparcului UNESCO Țara Hațegului, aflăm că un asemenea statut implică multe tentații la care este supus turistul. De pildă, bucatele delicioase de la un punct gastronomic din Densuș, pe care nu le poți gusta decât dacă treci testul Unchiului Luci: acela de a deprinde graiul local. Sau, la câțiva kilometri mai sus, pe un deal din Clopotiva, ispita de a zbura cu parapanta. Dacă ai vânt prielnic. Dacă nu, poți măcar să iei lecții de la piloții a căror școală dă aripi multor entuziaști. În final, după ce vom fi parcurs străzile vechii capitale a Daciei romane, ne încheiem călătoria tot la Deva, reîntâlnindu-ne sus, în cetatea restaurată, cu Mircea Goian. Dar nu despre jazz sau blues va fi vorba, ci despre muzica veche cântată de el împreună cu ”Cimpoierii din

Trasilvania”. Vă așteptăm la concert!

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: marţi, 07 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Marți, 7 mai, de la ora 11:00, la TVR Internațional, revedem o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, Caravana ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

 

#tvri