Marta Hristea, Raul Dudnic şi Mircea Stan sunt trei nume ale muzicii româneşti cu care puteţi face cunoştinţă online, pe TVR+, în arhiva ediţiilor de colecţie ale emisiunii “Lumea şi noi/ O poveste… cu cântec”.
Marta Hristea (Rotterdam, Olanda) a apărut pe scenele pop, apoi jazz din România la jumătatea anilor ‘90, ca o mare speranţă, solista cântând cu mare parte din generaţia actuală jazz-electro autohtonă. Discurile cu grupul lui Mircea Tiberian ori Aievea, East Village şi Electric Brother sunt dovezi superlative ale unei muzici româneşti updatate, care se poate asculta oriunde în lume. Căsătorită cu un profesor universitar şi stabilită în ţara acestuia, Marta revine din păcate rar acasă; în schimb se reuneşte cu foştii colegi pentru a concerta în Europa, nu o dată la solicitarea sucursalelor ICR din diverse capitale. Acum lucrează cu Vlaicu Golcea la un proiect exotic pentru Ţara Lalelelor, dar atât de special pentru noi, românii – «Spitalul Amorului» după Anton Pann!
Raul Dudnic (Toronto, Canada) a fost în perioada sa timișoreană folkist si chitarist bas în grupuri timișorene optzeciste, culminând cu Cargo și cu Abra (cu chitaristul Adrian Dinu câștigând festivalul «Primăvara baladelor»). Și-a cunoscut iubirea vieții în România, dar nu au plecat în țara ei – India – ci în Canada. Raul și-a prelungit hobby-ul cu un grup pop-rock format cu alți muzicieni români – Nashpa Sound.
Însă, în primul rând, și-a continuat meseria în care se specializase încă de acasă, aceea de ziarist. Emisiunea sa TV «Noi, românii» investighează subiecte ale comunității românești (care în zona sa de interes numără 50 000 de persoane), nu în ultimul rând muzicieni. Astfel, povestea cu cântec a lui Raul a bifat, mulțumită arhivelor sale, personalități precum Cristian Cigolea, Gia Ionesco și FFN (subiectele altor povești cu cântec), iar în cazul de față discul solo al lui Raul, în curs de apariție!
Mircea Stan (Helsinki, Finlanda) este unul dintre marii trombonişti ai Europei (profesor încă de la jumătatea anilor ‘70 la Conservatorul de pop şi jazz de la Helsinki). Prea puţin cunoscut publicului român, acesta a fost prezent din aceeași perioadă pe marile scene – în primul rând europene -, unele dintre formaţiile şi colaborările sale constituindu-se în fapt în supergrupuri!
Cel mai frumos cântă inspirat tot de folclorul natal, uneori cu alţi muzicieni finlandezi de origine română. Astfel, cu marele pianist Marian Petrescu, ediția revine asupra unui concert de senzație susținut de sextetul lui Stan la București, în 1993. Însă emisiunea e plină de încă alte notorietăți precum Dizzy Gillespie, Phil Woods ori big-bandul UMO. Mircea îşi doreşte să revină pe scenele sau la catedrele de acasă (are editat şi un manual de trombon, o raritate în domeniu), dar fără o solicitare fermă din România… îşi creşte nepoţica!
O primă serie de Poveşti...cu cântec găsiţi AICI!