loader
Foto

Galerie foto

Povești cu cântec de ieri, de azi, de mâine, disponibile online (I)

Ca răspuns la ecourile primite de aici şi de pe TVR+ la Poveştile cu cântec ale românilor din diaspora, iată trei ediţii de colecţie văzute tot sâmbăta în cadrul emisiunii "LUMEA ŞI NOI" la TVR I şi pe care le puteţi revedea online.

 

Lumea şi noi

Narcisa Suciu s-a stabilit în nordul continentului (Outokumpu, Finlanda) după soţul său, în urmă cu circa trei ani, împreună cu fiica Daria. În vacanţele din România încă îşi mai cântă muzica sa pop reinterpretând folclorul din Maramureş. Preferând viaţa casnică, a ajuns în cele din urmă să îngrijească de diverse talente la Joensuu, un oraş în care se va muta curând pentru liceul fiicei.

Cu doi tineri elevi a şi scos un disc care se bucură de succes local, dar refuză pentru sine muzica tradiţională a ţării de adopţie. Totuşi… am filmat-o nu în grădină ori bucătărie, ci într-un studiou celebru în lumea rockului, aproape de casă, unde este primită mereu cu braţele deschise. Altfel, numeroasele accesări ale portretului ei de pe tvrplus.ro ar trebui să-i dea de gândit, pentru că noi nu credem că acestea se datorează finlandezilor (ci cel mult soțului său, Veikko Miettinen – de văzut și interviul său).

Mircea Romcescu este unul dintre muzicienii plecați, înainte de 1989, în plină activitate, dar care a revenit sistematic în viața muzicală a României, de peste un deceniu. Veteran al pop-rockului autohton din anii ’70 – ’80 (cu grupul propriu Academica, dar și cu Sfinx), ca de altfel şi soţia sa, Olimpia Panciu, a continuat muzica spre vârful carierei în Danemarca, unde a fost recunoscut în numeroase rânduri, inclusiv câştigând Eurovision-ul! Realizările sale pe plan internațional sunt oricum mai multe!

După 2000, a revenit pe aici din ce în ce mai des, cu noi premii (incluzându-l pe cel de Creaţie de la Mamaia, din 2009), urcând din nou pe scenă ca solist şi chitarist. Deşi nu îi este uşor cu mentalitatea… natală, continuă să profeseze sub toate formele şi este mai actual ca niciodată pe discul „Together, forever”, înregistrat împreună cu soția sa. Celebra cântăreață de muzică ușoară este la rândul ei prezentă în emisiune – grație arhivei TVR – dar și cu… grafică, o altă artă în care se exersează de decenii. Cu talent!

Zsolt Joe Gaspar a dispărut din Timişoara când era deja în cărți ca cea mai bună voce de blues a României. Fostul vocal şi basist al grupului Quo Vadis s-a nimerit să concerteze în chiar 21 iunie 2013, ziua filmării lui, într-un teatru din Ottawa (Canada) unde este stabilit. Cu trioul său româno-canadian pe val, Joe a trebuit să supravieţuiască (în mai puţin de un deceniu de când a emigrat) unui divorţ… şi astfel să revină cu toate forţele creatoare la muzica ce i-a dat nume. Mai contează că lucreaza în telefonie sau că înainte de concert îşi rupsese piciorul la repetiţii? Prea puţin, câtă vreme este din nou pe drum. Nu pe drumuri, ci pe drumul său!

De ultimă oră: Joe reia concertele și cu celelalte grupuri ale sale - cu Rocksnake (dirty 70's tribute band, cu el la claviaturi și solist vocal) pe 23 noiembrie, iar în 21/28 decembrie alături de Crunchy Flower (cu sine la bas și backing vocals, împreună cu o solistă, interpretând piese originale).

Emisiunea "Lumea şi noi/ O poveste...cu cântec!" se difuzează sâmbătă, pe TVR Internaţional, de la ora 20.30 şi live pe tvrplus.ro.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe Producători Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

*Sport (montaj TVRi)

*Meteo (montaj TVRi)

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri