La TVR MOLDOVA puteţi urmări din 16 iulie, începând cu ora 15.00, seria „China, gust şi savoare” din care puteţi afla secretele gastronomiei chineze.
În prezent, pare aproape imposibil să numeri câte variaţiuni ale bucătăriei chinezeşti există sau să le separi în categorii geografice, fără să stârneşti obiecţii. În afară de mâncarea în sine, există un lucru mult mai important: controlul căldurii, asezonarea şi cuţitele. Sunt prea multe secrete de descoperit în bucătăria chinezească.
Documentarul este o explorare culinară, geografică şi culturală a Chinei, o prezentare plină de culoare a diverselor tradiţii din Hong Kong şi Taiwan, care îmbină vechiul şi noul, trecutul istoric şi modernitatea, bogăţiile naturii şi tehnicile inventate de om.
Cele 7 episoade pe care le difuzăm fac parte din primul sezon al unui documentar eveniment realizat de CCTV (Televiziunea Publică din China) şi oferit românilor de Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti. „China, gust şi savoare" însemnă pentru telespectatori o incursiune într-unul dintre cele mai semnificative universuri ale îndepartatei culturi: gastronomia.
„A bite of China" este unul din cele mai reuşite documentare chinezeşti din ultimii ani, preluat în numeroase ţări şi care a luat multe premii naţionale. Filmul reflectă atât viaţa cotidiană a chinezilor de rând, cât şi cultura şi istoria milenară a ţinutului.
Chinezii au fost cei care au introdus metoda gătirii cu aburi în bucătărie şi au invetat şi varietate destul de largă a aparatelor şi vaselor speciale acestui procedeu. „Unul dintre cele mai importante centre comerciale din Asia, Hong Kong le prezintă chinezilor delicateţuri de peste tot din lume, iar în acelaşi timp duce bucătăria chinezească în toate colţurile lumii. Pământul oferă tot ce are oamenilor, iar oamenii îşi împărtăşesc laolaltă entuziasmul faţă de aceste delicateţuri. Aşadar, putem spune că nu există niciun secret, de fapt, în bucătăria chinezească”. (english.cntv.cn)
***
Zile de difuzare: luna iulie - 16, 23 şi 30; luna august - 2, 9, 16, 23, 30; de la ora 15.00.