loader
Foto

Despre securitatea în regiunea Mării Negre, marţi la “Orizont European”

Marţi, 26 mai, de la ora 21.00, la TVR Moldova şi a doua zi, în reluare, de la ora 10.00, la TVR Internaţional, Miruna Munteanu discută despre provocările comune privind securitatea în regiunea Mării Negre.

 

Miruna Munteanu
Orizont European

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Joi, Rada de la Kiev a aprobat anularea a cinci acorduri de securitate cu Moscova, inclusiv unul care permitea rușilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană, în sprijinul operațiunii de menținere a păcii.

Rusia are staţionaţi în jur de 1.500 de soldaţi pe teritoriul regiunii separatiste Transnistria, dar 80% sunt localnici. Este aceasta o primejdie sau o oportunitate pentru Republica Moldova?

Reintegrarea Transnistriei sau integrarea europeană?  Sunt cele două proiecte contrare? Chişinăul trebuie să o aibă o ”strategie integrată” de abordare a regiunii separatiste.

Decizia luată la Kiev pune Chișinăul în situația de a demonstra dacă, dincolo de vorbe, Republica Moldova este sau nu complice cu agresorul rus.

Un alt subiect pe agenda ediţiei este despre concluziile Summitului de la Riga: “Politica europeană de vecinătate nu şi-a atins scopul, în loc să construiască un cerc de prieteni la graniţele sale, UE s-a trezit cu un cerc de foc” – The Economist.

UE trebuie să aibă o viziune clară cu privire la obiectivele Parteneriatului Estic. Există trei obiective potențiale: integrare, transformare și cooperare.

Invitaţii ediţiei sunt Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning şi, prin telefon, Victor Chirilă, directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, Chişinău.

**

TVR Moldova este postul Televiziunii Române cu emisie în Republica Moldova. Televiziunea Română a lansat, în decembrie 2013, grila dedicată publicului din Republica Moldova, despre care puteţi citi mai multe detalii AICI.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

12:00 A doua Românie (R)

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

13:00 Omul şi timpul (R)

Producător Rafael Udriste

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

Duminica, 28 aprilie, de la ora 21:00, la TVR MOLDOVA (reluare – vineri, de la ora 10.00) şi sâmbătă, 4 mai, de la ora 13:00, la TVR Internaţional.

 

#tvri