loader
Foto

Articolul VII: Fenomenul Brexit și efectele lui

Antonio Momoc v-a așteptat miercuri, 26 iunie, de la ora 21.30, la ultima ediție a sezonului "Articolul VII" dedicată Brexit-ului.

 

ANTONIO MOMOC
Articolul VII

În urmă cu 3 ani, pe 23 iunie 2016, electorii britanici au răspuns în proporție de 51,9% Nu rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană. Deși nu era obligatorie punerea în aplicare a rezultatului referendumului, guvernul de atunci al Regatului Unit a inițiat procesul de retragere oficială, la 29 martie 2017.

Ca urmare, Marea Britanie urma să părăsească UE înainte de ora 23 a zilei de 29 martie 2019 - momentul în care a expirat perioada de doi ani pentru negocierile Brexit. A fost amânat de două ori, din cauza respingerii în parlamentul britanic a acordului la care s-a ajuns în noiembrie anul trecut, după negocierile conduse de May şi Barnier. Data-limită în vigoare acum este 31 octombrie 2019.

După demisia Theresei May, candidatul care acum are cele mai mari șanse să preia portofoliul de premier al Marii Britanii este Boris Johnson – unul dintre susținătorii BREXIT. Cele mai recente declarații ale lui Johnson întăresc decizia de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană cu sau fără acord de Halloween. Cu toate acestea, Johnson are în vedere renegocierea acordului cu Uniunea Europeană: "Sunt absolut convins, cu totul convins, căci cu energia corespunzătoare şi angajamentul corect, bunul simţ va prevala, dar chiar dacă nu, trebuie să ne pregătim să ieşim oricum”, a spus el. “Şi ne vom pregăti de acum până la 31 octombrie (…) să obţinem acordul de care avem nevoie”, a adăugat el. De partea cealaltă a Canalului Mânecii, Europa Continentală dă dovadă de intransigență: ,,Nu va exista o renegociere a conţinutului acordului de retragere” încheiat cu premierul Theresa May. Șeful Comisiei Europene a precizat că acesta ,,nu este un tratat între Theresa May şi Jean-Claude Juncker, este un tratat între Regatul Unit şi UE şi trebuie respectat de viitorul prim-ministru britanic, oricine va fi el’.

Situația este și mai complicată de contextul politic tensionat de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii. La Londra, pe de o parte Johnson amenință că va dizolva Parlamentul în cazul în care se va mai opune BREXIT, iar pe de altă parte, Bercow a declarat că nu-și mai dă demisia din funcția de speaker al Camerei Comunelor pentru că vede parlamentarismul în pericol. Pe țărmul continental al Mânecii, Consiliul European din 20-21 iunie a eșuat în negocierile cu privire la numirile în funcțiile de conducere ale instituțiilor UE. ”E foarte dificil să fiu înlocuit”, a glumit liderul CE, Jean-Claude Juncker. Negocierile vor fi reluate la summit-ul de criză din 30 iunie.

Pe acest fond, neîncrederea și incertitudinea se adâncesc în rândul britanicilor și mai ales printre cetățenii europeni cu rezidență în Regatul Unit. Autoritățile britanice estimează la 4 milioane numărul europenilor care vor să rămână în regat. Deocamdată, dintre aceștia, românii sunt cei care au depus numărul cel mai mare de cereri de permise de ședere.

Moderatorul Antonio Momoc și invitații săi: Constantin Codreanu – președinte Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor, Nicolae-Daniel Popescu - vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor și Victor Ionescu – subsecretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, v-au propus o privire sintetică asupra celor trei ani de Brexit și asupra efectelor acestui fenomen asupra românilor din Marea Britanie și din toată Europa.

***

Producător: Raluca Tudor

Moderator: Antonio Momoc

13:35 Românii universali (R)

*Mircea Tudor-inventatorul care a cucerit lumea

Mircea Tudor este romanul care a construit celebrul Roboscan, un scanner de securitate pentru camioane, care poate detecta arme, droguri sau alte materiale periculoase in cateva secunde. Impreuna cu o intreaga echipa de cercetare pe care a stiut sa o construiasca, sa o motiveze si sa o pastreze chiar si in anii de cumpana, Mircea Tudor a castigat marele premiu la Salonul de inventica de la Geneva in 2009 cu Roboscan. Dupa doar 4 ani a castigat din nou Marele premiu cu un scanner complet automatizat de avioane, fiind singurul inventator din lume care a fost premiat de doua ori la prestigiosul Salon. Tot el a pus bazele unui Centru de cercetare aplicativa, care este o veritabila scoala pentru tinerii cercetatori romani. Astazi, scannerele de camioane si de avioane inventate de o companie romaneasca ajuta la prevenirea traficului ilegal de persoane sau de obiecte periculoase in multe tari din lume. In aceasta editie a emisiunii Romani Universali veti afla povestea unui roman care si-a dedicat viata si banii, muncii de cercetare, ajungand sa creeze o tehnologie unica in lume, cu un imens impact in viata comunitatilor. Veti afla ce sacrificii a facut si cum a crezut intr-un proiect pe care multi inaintea lui l-au considerat utopic. Realizator Codruta Angelescu

Director imagine Mihai Patrascu

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

(Reluare)

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

 

#tvri