loader
Foto

„Generaţia Următoare”, proiect TVRi despre copiii din diaspora

Pe 16 şi 17 noiembrie, de la ora 15.00, la TVR Internaţional a debuat un proiect editorial dedicat copiilor noştri din diaspora, realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

 

„Generaţia Următoare” este titlul unei serii de opt emisiuni realizate de echipa TVR Internaţional în cele mai mari comunităţi de români din Spania, Italia, Franţa şi Germania.

Pentru ceea ce ne-am obişnuit să numim omenire, mâine nu poate exista decât dacă avem grijă de copiii de astăzi. Omenia românilor are grijă de toți copiii cu ADN românesc, indiferent că ei se află între frontierele ţării ori în afara acestora, deoarece identitatea spirituală nu are graniţe. Dar are vârste.

S-a spus despre diaspora că este o nouă Românie care se reconstruieşte, încercând să îşi păstreze identitatea în spaţiul occidental. Un spaţiu departe de acasă, unde copiii românilor, deşi vin la manifestări specifice în ie, vorbesc tot mai greu limba maternă. Dacă, pe de o parte, integrarea lor înseamnă adaptarea la mediul şi modul de viaţă din ţara de adopţie, pe de altă parte păstrarea identităţii înseamnă învăţarea limbii materne şi păstrarea tradiţiilor. Care este rolul familiei, al comunităţii şi al instituţiilor româneşti în acest demers? Proiectul TVR Internaţional îşi propune să găsească răspunsuri la aceste întrebări, dar şi să evidenţieze ce este de făcut pentru cunoaşterea, promovarea, păstrarea, conservarea şi valorificarea identităţii naţionale româneşti în rândul copiilor născuţi şi crescuţi în diaspora.

Din 16 noiembrie, în fiecare sâmbătă şi duminică, veţi cunoaşte la „Generaţia Următoare” copii din diaspora, originari din România şi Republica Moldova şi veţi afla poveştile lor de viață, familie şi de integrare în comunitatea de adopție.

Ei sunt viitorii mesageri ai românilor de pretutindeni, copii preocupaţi să păstreze în suflet, minte şi inimă identitatea şi limba maternă, rădăcinile româneşti care îi reprezintă.

(w882)

Sâmbătă, 16 noiembrie, la „Generaţia Următoare”, Angela Avram vă invită în Spania, pentru a le cunoaşte pe Ariadna, Eliza şi Alexandra. Părinţii celor trei fetiţe le-au învăţat limba română şi îşi fac timp să le ducă la tot felul de activităţi ale comunităţii româneşti.

Ariadna Elena Mănescu Perez s-a născut la Madrid, într-o familie mixtă. Tatăl este columbian, mama, româncă. În prezent, locuiește cu mama, Mihaela, apreciat medic specialist pediatru şi medic specialist în boli interne, la cel mai mare spital din Madrid. Ariadna vorbeşte cu uşurinţă spaniola, româna şi engleza. Prietena ei, Eliza Enii, îi este colegă de şcoală, iar părinţii Elizei muncesc temporar în Spania. Cea de-a treia fetiţă este Alexandra Nicolae. Acum 11 ani, ea s-a născut în România, dar de mai bine de 9 ani trăieşte lângă Madrid. Alexandra vorbeşte foarte bine româna, spaniola şi engleza şi este una dintre cele mai bune eleve ale colegiului la care studiază.

Duminică, 17 noiembrie, la „Generaţia Următoare”, Roxana Gheorghe vă invită în capitala Franţei, pentru a le cunoaşte pe Melissa şi Melina. Cele două sunt surori, eleve la o şcoală catolică particulară.

Melissa are 9 ani şi studiază dans clasic şi canto la Conservator, în paralel cu pictura şi teatrul. Melina, de doar 6 ani şi jumătate, îi calcă pe urme: studiază dans clasic şi teatru. Mama lor, Monica Beuran, s-a născut în România şi în prezent este preşedinta Şcolii Româneşti din Paris. Cursurile instituţiei se adresează copiilor francezi de origine română, inclusiv de origine română de dincolo de Prut, care doresc să înveţe (mai bine!) limba română şi să afle (mai multe!) despre cultura română. Şcoala Românească din Paris este o asociaţie non-profit, care reuneşte membri ai comunităţii române. Activităţile se desfăşoară sub formă de cursuri în sediile Ambasadei şi ale Institutului Cultural Român de la Paris. Coleg cu Melissa şi Melina la Şcoala Românească din Paris este şi Andrei Soares, un băieţel care provine dintr-o familie mixtă. Tatăl este portughez, iar mama, româncă.

***

Misiunea TVR Internaţional este de a-i reapropria pe părinţii români din diaspora şi de a-i apropia pe copiii români din diaspora de identitatea românească. Scopul programului de televiziune „Generaţia Următoare” este de a povesti începuturi de destin ale unor copii români care trăiesc şi se formează (vor deveni! - adolescenţi, tineri, maturi) departe de România. Este vorba despre informaţie învelită într-o… felie de viaţă. Pentru că este suficient să-i dai unei minţi deştepte o informaţie folositoare şi apoi să o laşi să rodească de una singură!

(w882) Cover Gene

“Generaţia Următoare” este un proiect al postului TVR Internaţional realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

***

Jurnalişti: Angela Avram, Roxana Gheorghe

Directori de imagine: Silviu Andrei, Dan Gheorghe

Producător: Angela Avram

tvri.tvr.ro

Facebook.com/tvrinternational

tvrplus.ro

 

5:00 Exclusiv în România

*Brasov Fagaras 2024

In acest episod pornim spre Brasov, polul turismului din Romania, de unde vrem sa exploram intreaga zona. Mai intai vom merge sa cunoastem o fosta jurnalista care acum face paine artizanala cu maia, iar apoi cresteaza painile cu desene care contin motive traditionale ori inspirate din natura. Ce iese din mana Anei Negru, din Bod, este nu doar foarte bun, gustos si sanataos, dar sunt si adevarate opera de arta. Si pentru ca dansatoarele din Crihalma sunt vestite in toate tara am fost sa vedem Dansul Fecioreasca Fetelor. Un dans pe cat de frumos, pe atat de spectaculos care asteapta aprobarea sa intre in patrimoniul imaterial UNESCO. Tot in Brasov a fost inaugurat recent si Muzeul Sportului si Turismului Montan unde se pot vedea exponate care învie istoria multor sporturi care iși țes poveștile împletite cu cele ale marilor sportivi. Schiuri de acum 150 de ani stau alături de primele perechi de patine pentru gheata, multe trofee si filme de arhiva din perioada interbelica, cu demonstratii sportive, sau de la mari evenimente care au marcat istoria sportului romanesc.

Nu ne-am grabit sa plecam din aceasta frumoasa zona pentru ca am aflat ca aici se afla Centrul Georgrafic al Romaniei. Pana in 2007 nimeni din comunitatea stintifica nu a fost preocupat de acest lucru. Profesorul universitar Alexandru Boroiu a reusit, dupa ani de munca si studiu, sa determine cu exactitate unde se afla centrul tarii. Acest loc nu se afla la Dealul Frumos, asa cum se credea, ci in alt loc care a surprins pe toata lumea.

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

5:50 Investiţi în România! (R)

* Internaţionalizarea firmelor româneşti

Invitati: Maria Grapini-membru al Parlamentului European, Lucian Rotar-investitor, antreprenor în serie Franţa şi România, Ambasador Repatriot în Franţa, Radu Hanga-preşedinte Bursa de Valori Bucureşti, Cosmin Mălureanu-investitor, antreprenor companie de e-learning, Cristian Tudor-investitor, antreprenor companie agricultură

Moderator Cristina Leorenţ

Grafică Laurenţiu Năstase

Documentarist & Poster Maker Giorgiana Şuşurincă

Jurnalişti tv: Ana Maria Ghiur, Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa

Realizator Cristina Leorenţ

Producător Raluca Amzăr

(Reluare)
 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri